Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Nachtvorst

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Nachtvorst

    Korting op 420shop
    Vorst aan de grond of te wel nachtvorst

    Wanneer de temperatuur op klomp hoogte (10 cm hoogte) boven kort geknipt gras tot onder het vriespunt daalt, staat dat bekend als vorst aan de grond of nachtvorst.

    De temperatuur wordt op weerstations gewoonlijk op 1,5 meter boven een grasvlakte gemeten. Vlak boven de grond kan het temperatuurverloop echter anders zijn. Tijdens een windstille en heldere nacht koelt het daar sterker af. Voorwerpen op het aardoppervlak en ook bomen, struiken, bladeren en grassprietjes zenden voortdurend straling uit en verliezen onder die omstandigheden snel warmte. Meestal komt pas in de vroege ochtenduren de temperatuur beneden het vriespunt, omdat dan de uitstraling niet langer gecompenseerd wordt door de warmte aanvoer uit de grond.
    Bij vorst aan de grond bevriest de in de lucht aanwezige waterdamp. De bevroren druppeltjes zijn als een witte aanslag rijp te zien op het gras, lage struiken, de bovenkant van houten hekwerken of daken en ruiten van auto's.


    Gevolgen voor de buiten kweker

    Voor de buiten kweker is het zeer belangrijk te weten of de temperatuur bij het aardoppervlak onder nul kan komen. Of het vlak bij de grond ook werkelijk tot vorst komt, hangt behalve van de weersomstandigheden af van verschillende factoren. Voor de wind beschutte plaatsen zijn er in het algemeen het gevoeligst voor, maar ook van belang zijn bodemgesteldheid, begroeiing en hoogteverschillen.

    - Droge grond is gevoeliger voor nachtvorst dan natte grond, omdat in het water veel warmte is opgeslagen.
    - Losse grond geleidt warmte slecht, zodat als er nachtvorst verwacht wordt er beter niet geschoffeld kan worden.
    - Veengrond is gevoeliger voor nachtvorst dan kleigrond.
    - Telers ondervinden in de dalen van Zuid-Limburg bijvoorbeeld meer last van vorst dan de grond op de plateaus, omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, waardoor de koude lucht van de hellingen af de dalen inrolt.


    Frequentie in Nederland

    Vanaf september kan er vorst aan de grond optreden. In oktober in gemiddeld 5 nachten en in november 11. Vorst aan de grond komt in de winter in De Bilt gewoonlijk op 15 of 16 dagen per maand voor, in maart op 14 dagen, in april op 11 dagen en in mei op 3 dagen. Ook in de zomer komt het lokaal in Nederland wel eens tot vorst aan de grond.


    IJsheiligen

    Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter, maar in 1998 begon de zomer al eerder en ontstond het karakteristieke IJsheiligen weer met vorst aan de grond in de tweede helft van mei. In 2006 kwam in de nacht van 2 op 3 juni in Nederland nog nachtvorst voor en in 2008 zelfs in de nacht van 23 op 24 juni. De IJsheiligen houden zich lang niet altijd aan hun data.
    Vorstgevoelige planten kunnen daarom het beste pas na de ijsheiligen buiten gezet worden, omdat daarna de kans op vorst aan de grond klein geworden is. Maar zelfs tijdens de schaapscheerders koude komt soms nachtvorst voor.


    Schaapscheerders kou


    is de benaming in de Lage Landen voor een koele periode in de maand juni. Deze kan voorkomen tussen 5 en 20 juni. In deze periode is het vaak bewolkt en koud en kan er zelfs nog nachtvorst optreden.
    De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen geschoren werden.
    Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of zelfs tropische dagen van zuid naar noordwest of noord. De zee is nog relatief koud terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat die een lagedrukgebied doet ontstaan boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzee gebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist dat met de noordwestelijke stroming onze kant op komt.
    De felle juni-zon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind is het ronduit koud. Zo'n weers omslag van warm en zonnig in koel en somber weer is in juni niet ongewoon. Vooral rond het midden van de maand moeten we het vaak bezuren. Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming schaapscheerders kou. Vanwege de veelal grote neerslaghoeveelheden en de noordwestenwind spreekt men ook wel van de noordwest moesson.
    Meestal houdt dat koele en sombere weer wel enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle juni zon. De Schaapscheerders kou is vergelijkbaar met de IJsheiligen, alleen is de afkoeling zo laat in het voorjaar minder groot. Ook is de kans op vorst aan de grond in juni een stuk kleiner, maar temperaturen van iets onder nul zijn in deze maand zelfs op waarnemingshoogte van anderhalve meter zeker niet uitgesloten.
    Uit onderzoek blijkt dat de schaapscheerders kou in Nederland doorgaans valt tussen 18 en 24 juni, maar het kan ook eerder of later zijn


    Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Last edited by monty; 26 March 2010, 13:14.

    #2
    Re: Nachtvorst

    zou het werken om daarom je potten op een verhogen te zetten zodat ze niet in aanraking komne met de grond er onder ?? ik zet namenlijk mijn plnatje wel op een paar latten ook zodat het water er beter onder uit kan lopen..
    sigpic

    Life Is A way Of Growing - Growing Is A Way Of Life!
    May Jah Bless The Herbs

    Comment


      #3
      Re: Nachtvorst

      bij nachtvorst niet. de restwarmte die de grond nog uitstraalt mis je dan ook nog. Dus als je vroeg je planten buiten wil hebben eerst in een pot werken en bij kans op nachtvorst naar binnen halen. Pas vanaf half mei de volle grond in.

      Overigens is het zo dat bij temperaturen onder de 12 graden bijna alle plantprocessen nagenoeg stil staan. De plant heeft enkele uren nodig om te acclimatiseren wanneer de bodemtemperatuur weer boven die 12 komt. Je planten dus buiten laten bij nachten onder de 12 is geen slim plan. groei zal stagneren en je strest je plant enorm. Pas bij temperaturen boven de 18 graden functioneren alle plantprocessen weer naar behoren.

      NB Buitensoortjes zijn hier wat beter tegen bestand dan de binnensoortjes.

      Grtz

      Comment


        #4
        Re: Nachtvorst

        Mooie info monty! thanks mate.

        Grtz
        420Shop, Online Headshop, Seedshop, Cannabis Souvenirs & Lifestyle
        Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

        Comment


          #5
          Re: Nachtvorst

          /me zoekt de Thanks! knop -> Damn.

          Mooie post Monty!
          [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

          Comment


            #6
            Re: Nachtvorst

            Kijk eens aan alles op een rij handig!
            Thanks Monty

            Comment


              #7
              Re: Nachtvorst

              Enkele soorten zijn zelfs "vorstbestendig", double fun en early misty, beide buitensoorten hier gekweekt en kunnen lagere temperaturen goed verdragen.

              Comment


                #8
                Re: Nachtvorst

                Idd vale das helemaal waar. Door selectie zijn vele buiten soorten inmiddels zover dat ze wel tegen een stootje kunnen. Bedankt voor de aanvulling.

                Grtz

                Comment


                  #9
                  Re: Nachtvorst

                  Mooi postje monty! Zou hem uitprinten en inlijsten, het lijkt erop dat over 20 jaar ns weerbeeld van een totaal andere orde is
                  Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

                  Comment


                    #10
                    Re: Nachtvorst

                    Redden van bevroren planten

                    Zijn de planten toch bevroren dan is hun grootste vijand de zon, de planten moeten namelijk langzaam ontdooien. Je kunt de planten ook begieten met koud water voor de zon begint te schijnen om de planten langzaam te ontdooien. Je kunt de planten ook nog beschermen tegen de felle zon door er bloempotjes of een riete mand overheen te zetten.

                    Comment


                      #11
                      Re: Nachtvorst

                      een mogelijke oplossing is plastiek flessen over je zaailingen zetten, als ze groter worden kun je van die 5 liter water-vatjes gebruiken, ik zeg niet dat het vorst kan uitsluiten, maar zal ze zeker helpen. helpt tevens de luchtvochtigheid mooi hoog te houden, niet dat dat in deze periode vant jaar een probleem is buiten
                      verder helpt ook stroo rond je plant op de grond leggen

                      Comment


                        #12
                        Re: Nachtvorst

                        Een aantal weerspreuken m.b.t. de ijsheiligen

                        "Pancraas, Servaas, en Bonifaas,
                        brengen sneeuw en ijs helaas!"

                        "Het kan vriezen tot in mei,
                        tot de IJsheiligen zijn voorbij."

                        "Al is Mamertus oud en grijs,
                        houdt hij van vriezen nog en ijs."

                        "Servaas moet verlopen zijn,
                        voor de nachtvorst goed en wel verdwijnt."

                        "Wie zijn schaap scheert voor St. Servaas
                        houdt meer van wol dan van het schaap."

                        "Voor IJsheiligen de bloempotten buiten,
                        veelal kun je er dan naar fluiten,
                        wacht af tot de heiligen zijn voorbij,
                        de bloemen zijn u daarvoor blij."

                        Ik vond ze wel geinig, ghehe

                        Comment


                          #13
                          Re: Nachtvorst

                          mijn opa had er ook een : "tsjee wat vliegen die zwaluwen hoog zeg, het zal wel weer een goed boterjaar worden..."

                          ter info : opa was een uiterst enthousiaste wijnhandelaar (en vooral ook -drinker) .. ook mocht hij graag een potje boxen... QED
                          Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

                          Comment


                            #14
                            Re: Nachtvorst

                            ghehe zo ken ik e nog wel een.

                            De meeuwen vliegen hoog, het blijft vandaag niet droog of de meeuwen vliegen laag het blijft niet droog vandaag ghehehe

                            Grtz

                            Comment


                              #15
                              Re: Nachtvorst

                              jaja monty de dichter haha.
                              Wel goede info maatje is wel eens intresant om te lezen.
                              Hopelijk dat die ijsheiligen vroeg weggaan van de jaar en niet te vroeg weerkeren want k'wil eens een goede zomer en vooral nazomer.

                              Comment

                              Bezig...
                              X