Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Bladprobleem: Magnesiumtekort

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Bladprobleem: Magnesiumtekort

    Korting op 420shop
    Naar aanleiding van toch wat mensen die er wat pobleem van ondervinden dan maar wat info opgezocht en met jullie gedeeld .

    Foto's:




    OverzichtSymptomen

    Magnesium in de plant is mobiel. Bij een gebrek worden de bladgroenkorrels in de middeloude bladeren (onder de bloeiende top) afgebroken en wordt magnesium naar de jonge delen getransporteerd. Deze afbraak van het bladgroen uit zich dan in roestbruine vlekjes en/of vage, wolkachtige gele vlekken (chlorose) tussen de nerven. Uit de oudste bladeren kan magnesium moeilijker onttrokken worden: het zit kennelijk te vast ingebouwd in de organische stof. Een licht magnesiumtekort heeft weinig effect op de bloei, ondanks dat de vruchtvorming de magnesium gebreksymptomen verergert.


    Ontwikkeling

    - De eerste 3-4 weken zijn er geen symptomen zichtbaar, de plant groeit goed, is donkergroen en ziet er gezond uit.

    - De gebreksymptomen worden bij cannabis eerst rondom de 4-6e week zichtbaar; Er treden dan kleine roestbruine necrotische vlekjes en/of wolkachtige chlorose in de middeloude bladeren op (onder de bloei-top). De kleur van de jonge bladeren en de vruchtontwikkeling zijn normaal.

    - De grootte en de hoeveelheid roestbruine vlekken breiden zich uit op het blad, de chlorose breidt zich uit en tekent zich geler af.

    - De symptomen breiden zich over de plant uit, de plant ziet er gehavend uit.

    - Bij een ernstig tekort worden ook de jongste bladeren chlorotisch en gaat de productie achteruit.


    Mogelijke oorzaken

    Magnesium tekorten komen relatief vaker voor dan andere gebreksziekten. Magnesiumgebrek in het wortelmedium kan behalve door een tekort aan dit element, ook optreden bij normale en hogere gehalten. Dit komt omdat de opname dan geremd wordt door allerlei omstandigheden. Enkele omstandigheden kunnen zijn:

    Een erg nat, koud en/of zuur wortelmilieu.

    Hoog gehalte aan kalium, ammonium en/of calcium (bijv. veel kalk in leidingwater of kalkrijke kleigronden) ten opzichte van magnesium.

    Beperkt wortelstelsel en zware plantbelasting.

    Hoge EC in het medium, geremde verdamping.


    Wat te doen?-Wat ik gedaan heb: Je gaat om Magnesiumsulfaat bij de apotheek (15euro voor een halve kilo is de richtprijs want eerste keer betaalde ik 10eu voor 100gram...). Ik nam in het begin enkele koffielepels (4-5tal) op 2liter water en dat giet je aan (LET OP: Niet meer dan je gewone hoeveelheid water geven!) om snel het probleem te stoppen. Daarna, om het probleem te voorkomen: je pleurt een halve koffietas MgSO4 (=Magnesiumsulfaat) in een vat van 40liter en gaat voortaan daarmee verder (samen met je andere bijgevoegde voeding zoals bloeiboosters e.d.)

    Iets extra aan magnesium kan geen kwaad. Een overmaat aan magnesium komt bij teelt op grond niet gauw voor. Bij een teveel zal de calciumopname geremd worden en een beeld ontstaan van een teveel aan zouten: remming van de groei en een donker gekleurd gewas.
    Bron: Canna.nl
    Mijn Magnesiumprobleem:
    Kromme, verkleurde, hangende of gele bladeren? teveel of te weinig voeding? Lees hier alles over hoe je cannabis planten weer gezond maakt en houdt!


    Greetzzz

    Jona
    Last edited by Jointjedraaien; 10 June 2010, 04:37.

    #2
    Mooi gedaan.Maar de ontwikkeling en het verloop is zo een klein beetje hetzelfde,niet?
    Peace Out
    Cheerzzz

    Comment


      #3
      Das voor de mensen die niet heel de boel willen lezen
      Heb het bij deze weggehaald. Bedankt voor je aanmerking!

      Comment


        #4
        eum klein vraagje in verband met kieseriet...

        hoe dikwijls moet je dit gebruiken en hoeveul per pot ongeveer?

        mischien domme vraag maar toch ff stellen

        Greetz Skid

        Comment


          #5
          Stel gerust je vraag op het volgende subforum:
          Vragen-binnenwiet-kweken
          Last edited by Jointjedraaien; 10 June 2010, 04:38.

          Comment


            #6
            Jona een vraag als je bitterzout of magnesiumsulfaat apart gebruikt in je water en daar naast voedingswater met bloeivoeding, 1 component (buzz), booster , pk 13-14 enz ..
            Gaat dan de Ec waarde niet te hoog worden in je medium (aarde) ?
            Of doe je het bitterzout bij in je voedingswater en regel je dan de ec ?
            groetjes
            Last edited by marc; 13 February 2009, 23:47.

            Comment


              #7
              Ik kan helaas je vraag niet beantwoorden aangezien ik nog de 'old-school' manier gebruik wat ec-waarden betreft (puur op gevoel dus). Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je ec-waarde beinvloed wordt aangezien het een soort voeding is die je geeft aan je planten. Overvoeden met Mg meen ik me te herinneren dat het nogal moeilijk is dus daar zou ik niet te snel schrik voor gaan hebben. Maar ik moet opletten met wat ik zeg want sommigen slagen wel in onvoorstelbare dingen wat ziektes en overvoeding betreft soms...

              Comment


                #9
                Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort (MET foto's)

                Yo jona,

                Mooi initiatief heb je hier genomen kerel. Zelf ben ik ook wat bezig met Ca en Mg en kan misschien hier en daar nog wat aanvullen:

                Enkel de eerste foto kan ik zien en zo ziet het er idd heel vaak uit, maar persoonlijk kwam ik op greenhouse haze in contact met die kleine bruine stipjes. Of dit te wijten is aan magnesium-gebrek ben ik uiteraard niet zeker maar na het behandelen met alleen magnesium verdwenen die symptomen. Ik lees ook vaak dat dit ook kan komen door bvb vergiftiging door te veel co2 of een te hoge ozonconcentratie. Maar denk wel dat tekortjes kunnen verschillen van waardeplant (ouders uit de hybride).
                De streep/wolkvorming/verkleuring tussen de nerven kwam niet zo uitdrukkelijk voor op deze.



                Over wat en hoe het zit met magnesium ben ik zeker mee akkoord maar geef graag nog mee dat Mg hulp biedt bij het activeren van sommige enzymen die verantwoordelijk zijn voor snelle groei en voor een goede stofwisseling. Algemeen wordt aangenomen dat 100den verschillende enzymen (vooral groei) worden geactiveerd door magnesium!!!
                Verder kan een gebrek ook veroorzaakt worden door een overdosis aan kalk wat misschien wel eens het toeval zou kunnen zijn in de eerste foto van je. Heel donkergroene bladeren en toch Mg tekort. Het donker groen wijst volgens mij op een Ca teveel.

                Zelf werd ik ook geconfronteerd met Mg en Ca tekortjes in de groei en wijt dit volkomen aan mijzelf. Ik groeide veel te lang voor op een grond die daar niet voor bestemd was. Lees als: tot 6 weken onder tl op batmix.
                Daarnaast merkte ik ook op dat de tekorten serieus werden versneld door het beginnen van de bloei/bloemvorming. Eenmaal goed op gang lijkt het net onder controle maar tegen het eind van de rit zit je in de shit Overpotten net voor 12uurs belichting hielp wel, maar ook hier kwam alles terug op het einde.
                Om alles wat te linken zodat het wat meer gecentreerd terecht komt op 1 plek geef ik het antwoord van CIAze mee op het hierboven vermelde feiten. http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...hlight=plagron

                Oorspronkelijk geplaatst door CIAze View Post
                De batmix bevat niet genoeg stikstof om 6 weken op voor te groeien. Het is dus goed dat je extra stikstof geeft mbv startup. Zelf zou ik er ook voor zorgen dat zodra de planten in de bloei worden gezet, ze ook worden overgepot zodat je zeker weet dat er voor de bloeifase nog genoeg verse batmix aanwezig is. En dan zou je er voor kunnen kiezen om in de eerste 5-6 weken bijv. met growmix te werken, aangezien deze is voorbemest met groeivoeding, om te voorkomen dat je uiteindelijke pot gedeeltelijk gevuld is met batmix waar 6weken op gegroeid is. Deze batmix heeft geen goede uitgebalanceerde NPK-verhouding meer aangezien een deel van de stoffen mogelijk verbruikt zijn (stikstof, calcium, magnesium) en andere niet (fosfor, kalium). Om dus te garanderen dat de batmix optimaal werkt, zou ik op de dag dat de bloeifase begint, de potgrootte verdubbelen en daarmee genoeg verse batmix toe voegen zodat je zeker weet dat de batmix zijn werking optimaal is.


                Bronnen van magnesium:

                - bitterzout of epsomzout: over verhoudingen weet ik nog niets maar eenmaal ik alles onder de knie heb dan pruts ik hier ook wel eens mee.
                ______ EDIT: na eens goed na te denken vind ik dat deze moet worden overgeslagen en enkel toegepast indien onderstaande niet voor handen is + heel belangrijk: op KORTE termijn. Mn pleidooi tegen het langdurig gebruik van bitterzout vind je hier.
                - vloeibaar bitterzout (MgO 7%): de ons welgekende fles van canna, plagron, hesi, …
                - kieseriet: wordt eerder gebruikt op volle bodem in het vroege voorjaar om te voorzien aan kalk en magnesiumbehoefte. Langzame werking en bevat aanzienlijk wat calcium, dus enkel aangeraden wanneer ook calciumgebrek.

                Persoonlijk opteerde ik zonder twijfelen en na wat nadenken voor een flesje vloeibare bitterzout

                Maar om eerlijk te zijn trok ik de lijn nog wat verder door: onze voeding voeding bevat geen Ca en heel weinig Mg. Dit laatste volgens mij om de verhoudingen CaMg in kraantjeswater wat beter te krijgen. En door het kweken in potten (die eigenlijk vaak te klein zijn) zijn tekorten van die 2 elementen niet te voorkomen naar mijn mening.
                Daar deze 2 elementen zo dicht bij elkaar liggen vind ik het niet verstandig om zoals je zegt de hele kweek lang:
                1. alleen maar Mg toe te voegen
                2. onder de vorm van magnesiumsulfaat (zoals in link hierboven vermeld… sulfaten!!!)

                In mn watermanagementdraadje werkte ik een verhouding uit adhv vloeibaar bitterzout en vloeibare calcium. Voorlopig zit het nog in een testfase maar ik durf wel al zeggen dat de resultaten er nu al zeer verbluffend uit zien.

                @ jona:
                overlaatst vertelde je me over de hoge ec waarde van je kraantjeswater. Als je mgsulfaat gaat toevoegen dan ga je de ec serieus de hoogte induwen, vooral door het sulfaat die eigenlijk niet goed is/niet opgenomen wordt door je plantjes…

                @ souflette:
                Volgens mij is dit geen mgtekort, eerder een verzameling van tekortjes volgens mij door een foute pH waarde. Je zegt zelf dat je grond een pH van 7 heeft… Eigenlijk moet deze tussen 6 en 6,5 liggen. De reden hiervoor is dat op grond stikstof het best wordt opgenomen ergens tussen deze waardes. Beter start je met 6,1 ofzo (ook je gietwater indien mogelijk) omdat op termijn je dan nog wat respijt hebt. Op het eerste zicht dacht ik ook, goed voorbeeld van stikstoftekort… Vanonder naar boven terwijl het bij Mgtekort eerder de bladeren onder de top zijn die geel kleuren. Ook is het typisch vind ik dat de nerven groen blijven wat ik op jouw foto’s niet echt zie.

                Grtz $iR
                Last edited by Jointjedraaien; 10 June 2010, 04:40.
                sigpic

                Comment


                  #10
                  Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort (MET foto's)

                  Geelverkleuring van het blad tussen de nerven? Magnesiumgebrek!

                  Magnesium vervult vele functies in de plant. Het element is essentieel voor de werking van veel enzymen. Die spelen een rol bij de fotosynthese, energievoorziening en de vorming van celorganen waarin eiwitten gemaakt worden. Meest in het oog springend is de rol in het bladroen. Zonder magnesium geen groene plant.

                  Chlorofyl (bladgroen) is de groene "kleustof" waarmee planten lichtenergie invangen. Deze energie zetten planten om in chemische energie. Die wordt gebruikt voor de fotosynthese, het proces waarbij de plant co2 en water omzet in suiker en zuurstof. Er zijn verschillende soorten chlorofyl die een beetje van elkaar verschillen maar steeds neemt magnesium een centrale plaats in het molecuul in. Opmerkelijk is dat chlorofyl chemisch lijkt op hemoglobine de rode "kleurstof"in ons bloed.


                  Juiste de oudere delen verkleuren.

                  Vanwege de centrale plek in het bladgroen is et logisch dat magnesium gebrek te zien is aan geel verkleuring van het blad tussen de nerven. Er word dan gewoon niet genoeg bladgroen gevormd.
                  Tocht is het bladgroen niet het eerste waar de plant op bezuinigt bij een tekort aan magnesium. Van het totale magnesium gehalte in een plant zit normaal gesproken 5% in het bladgroen. Bij een plant met een gebrek kan dat oplopen tot 35%. De fotosynthese wordt dus juist bevorderd ten koste van andere processen als een gebrek dreigt. Dan verhuis de plant bovendien het magnesium uit de oudere bladeren richting de nieuw gevormde. Dat is de reden waarom juist de oudere plant delen vergelen.

                  Nu is ook te begrijpen dat een overmaat aan zware metalen (in grond of potgrond) een funeste invloed heeft op het functioneren van de plant. Zware metalen, zoals cadmium, zink of lood, nemen letterlijk de plaats van het magnesium in het bladgroen in. Zo'n chlorofyl molecuul met een zwaar metaal in de plaats van magnesium werkt niet meer. De fotosynthese stopt dus. Dit is een belangrijke oorzaak van schade door zware metalen.
                  Magnesium zit verder ingebouwd in celwanden. Maar het grootste deel van het gehalte van dit element is opgelost in het celvocht. Het speelt zo een rol bij veel enzym reacties, en is in deze zin te vergelijken met kalium.

                  Belangrijk voor veel processen.
                  een greep uit de processen waarbij magnesium een rol speelt:
                  - het aflezen van de genen om eiwitten te maken;
                  - de vorming van cel organen die e betreffende eiwitten fabriceren (ribosomen);
                  - Vervolg processen na de fotosynthese;
                  - de vorming van ATP, essentieel voor de energievoorziening van de plant;

                  Verder speelt magnesium een rol bij tal van gespecialiseerde processen zoals de regulering van de zuurtegraat in bladgroenkorrels.
                  Vanwege de grote hoeveelheid magnesium in het celvocht functioneert het element ook als osmoticum.
                  Osmose betekend dat een vloeistof met een hoge concentratie aan ionen (opgeloste elementen) vrij water aantrekt door een membraan heen. Zo blijft een cel op spanning. De cel kan de spanning varieren door te spelen met de concentratie aan ionen in het celvocht. Die ionen in het celvocht worden aangeduid met de naam osmoticum.
                  De vacuole in de cel dient als correctie medium. Daar kan een teveel aan osmoticum opgeslagen worden, zodat de concentratie van ionen in het celvocht ideaal is. De rol van osmoticum kan door meerdere opgeloste elementen vervuld worden. Naast magnesium is kalium bijvoorbeeld een heel belangrijk element.
                  Magnesium vervult dus veel belangrijke rollen in de plant. Het is daarom verrassend dat er zo weinig bekend is over het transport van dit belangrijke element. Hoe het precies de wortelcellen binnenkomt; hoe het geladen wordt in het vatensysteem en na aankomst op de goede hoogte in de plant er weer uitkomt. Ook is niet bekend hoe het de vacuole verlaat en hoe het door andere membranen heen gaat. Het is allemaal nog onduidelijk.

                  Gebreksverschijnselen

                  Magnesium gebrek komt relatief veel voor. Dat houd mede verband met het wat "moeilijke karakter" van het element. Het is wel mobiel in de plant, maar toch niet zo goed als bijvoorbeeld stikstof. Ook moet het bij de opname door de wortels concurreren met andere elementen. bij kweken in een pot komt vaak een onbalans tussen kalium, calcium en magnesium wel eens voor. Bij een verhoging van de EC zal de concentratie magnesium in de voedingsoplossing relatief meer moeten stijgen dan de EC zelf. Kwekers die tegen de max ec aanzitten zien dit nog wel eens over het hoofd.
                  Een gebrek heeft behalve gee lverkleuring tussen de nerven van de oudere bladeren nog een gevolg. De gevormde suikers bij de fotosynthese worden onvoldoende afgevoerd naar opslagplaatsen. Dit bevorderd de vorming van vrije radicalen in het blad; dat zijn zeer reactieven verbindingen die cel en genen kunnen beschadigen. Ook de wortel groei lijd onder een gebrek. Er zijn dus veel redenen om de magnesium voorziening van je plant goed in de gaten te houden.

                  Verschijnselen bij overmaat
                  Een overmaat aan magnesium kan zich voordoen bij droogte. Door droogte stress kan het magnesium gehalte boven een kritische grens stijgen, waardoor de fotosynthese juist afneemt. Dat heeft verschillende oorzaken. Het transport van kalium. ook essentieel bij de fotosynthese, naar het bladgroen wordt geremd. Verder wordt ook het transport van magnesium zelf in de cel verstoord.

                  Conclusie

                  Magnesium is het centrale element in het molecuul van het bladgroen. Bij gebrek kleuren daarom de bladeren geel tussen de nerven.
                  Zware metalen kunnen de plaats van magnesium in het bladgroen innemen. de plant kan dan niet meer assimileren.
                  Magnesium is verder belangrijk bij heel veel processen en de plant.


                  Bron: Artikel uit de horti fair

                  Comment


                    #11
                    Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort (MET foto's)

                    yea monty...dikke pluim baby!
                    grtz $iR
                    sigpic

                    Comment


                      #12
                      Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort (MET foto's)

                      Oh ja had nog wat foto,s van mg tekort.









                      Last edited by monty; 4 March 2010, 13:49.

                      Comment


                        #13
                        Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort (MET foto's)

                        Okaaaaay! Hartelijk dank voor jullie bijdrage tot het topic jongens!

                        Comment


                          #14
                          Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort (MET foto's)


                          Jij hebt last van te weinig voeding, niet enkel mg tekort ook N tekort enz.. Geef iets meer voeding, stel je ph goed op 5.8/6.2 (dan voorkom je blokkades) let erop dat je grond niet te nat staat en dat komt in orde

                          voedingsproblemen
                          Last edited by Jointjedraaien; 10 June 2010, 04:40.
                          Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

                          A. The cop!

                          Comment


                            #15
                            Re: Bladprobleem: Magnesiumtekort

                            Heb momenteel dit soort bladeren



                            Duid dit op magnesium tekort?

                            Comment

                            Bezig...
                            X