"Water en water is 3." (2009, Aquaman)
Attachment 1
Sommige mensen weten dat ik een beetje een watergek ben en daar ver in kan gaan. Ik hou al heel lange tijd siervissen en watermanagement is mn ding. Ik geeft toe dat het op aarde allemaal mayb wat over the top is maar ik zou graag de overstap naar Hydro gaan maken en misschien willen die mensen ook wel eens weten wat er allemaal nog beter zou kunnen. Daarnaast denk ik dat anderen mayb wel iets zullen lezen waarvan ze vroeger niet wisten hoe het kwam, er ook van kunnen leren en misschien ook het licht zien dat ik al een tijdje achterna hol. De stap naar Hydro lijkt voor mij nog een te grote en zou graag nog eerst wat mijn skills testen op bodem, maar het komt er zeker nog van binnenkort!
Buckle up want hier komt heel veel kennis en ervaring over de jaren heen gesprokkeld:
__________________________________________________ _________________
Water (H2O) is de chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Water komt in de natuur voor in de drie verschillende hoofdfasen, als vloeistof, als vaste stof en als gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof zonder duidelijke kleur en geur. Water bedekt 71% van de Aarde. Het ligt zoals we allemaal wel weten de wieg van het leven op aarde (en mayb verder). De kwaliteit ervan heeft een grote weerslag op de gezondheid en het welzijn.
Enkele interessante (nieuwe?) weetjes over water:
Het kook- en ook het smeltpunt is echter afhankelijk van de druk: het kookpunt ligt lager bij lagere druk en het smeltpunt ligt lager bij hogere druk. Het eerste betekent dat de aardappelen niet gaar worden, als je ze op de top van de Mount Everest kookt; het tweede dat bij het schaatsen een laagje water tussen de ijzers en het ijs ontstaat, zonder welk het schaatsen een stuk minder snel zou gaan. De vaste toestand van water kent overigens tenminste elf verschillende ijsfasen, optredend bij verschillende drukken en temperaturen, elk met hun eigen kristalstructuur. Het fasediagram van water is buitengewoon ingewikkeld.
Er is ook een toestand waarbij ijs, vloeibaar water en waterdamp tegelijk voorkomen. Dit heet het tripelpuntaarde bestaat er een waterkringloop waarbij zeewater verdampt, in de atmosfeer condenseert en als neerslag weer terugvalt, waarna rivieren en grondwater het weer terugvoeren naar de zee. Zeewater wordt ook wel zoutwater genoemd omdat er vele zouten in opgelost zijn. Bij het verdampen van zeewater blijven de zouten achter in zee, waardoor neerslag geen zout bevat, dit noemt men zoetwater. De overgang tussen zoetwater en zoutwater is niet altijd even duidelijk (bijvoorbeeld in rivieren met getijden), deze mengeling van zoet- en zoutwater noemt men brakwateroceanengrondwateroppervlaktewaterwaterdamp in de atmosfeerklimaatverandering.
Hoop dat jullie hier al ergens van op de hoogte waren maar dit gewoon omdat het een niet te onderschatten factor is.
Voor de chemiekraks onder ons: Het watermolecuul is een dipooloctetregel heeft het zuurstofatoom in water zijn elektronen als volgt verdeeld: twee keer twee elektronen voor de binding met de twee waterstofatomen, en twee keer een vrij elektronenpaar. Door de polariteit van het watermolecuul, trekken deze moleculen elkaar dus sterk aan, wat het ten opzichte van andere stoffen lage smeltpunt, hoge kookpunt en de hoge smeltwarmte en verdampingswarmte verklaart. De polariteit van water verklaart ook waarom zouten (ionen) en polaire stoffen (zoals suiker) zo goed in water oplossen.
Watermoleculen kunnen opsplitsen in (zure) H+-ionen en (basische) OH--ionen. Deze reactie wordt autoprotolyse genoemd. In zuiver water bij een temperatuur van 298 K zijn de activiteiten van beide ionen 10-7 molair. De zuurgraad van het water is dan pH=7.
Mensentaal: De chemische samenstelling bepaalt de kwaliteit van het water en wat degelijke basis kun je makkelijk mn sidekick worden.
Leidingwater en het milieu:
Voor het kweken van plantjes hangt de basiskwaliteit van het gietwater rechtstreeks af van de deugdelijkheid van het drinkwater, die in toenemende mate gehypothekeerd wordt dor milieuvervuiling en intensieve landbouw (overbemesting, pesticidengebruik). Als gevolg daarvan vinden we in het water bijna overal sporen van nitraten, herbiciden, koolwaterstofverbindingen en zware metalen.
Belangrijk: een volledige analyse van uw drinkwater kunt u aanvragen bij de watermaatschappij.
Om de opgesomde redenen brengt het gebruik van kraantjeswater voor onze plantjes naar mijn mening soms een aantal probs mee: het ontbreken van voedingsstoffen voor je plantjes en vooral een te hoog nitraat- en fosfaatgehalte. Uitsluitend leidingwater gebruiken als basis voor een kweekje is in heel wat streken dan ook niet aan te bevelen. Ter verbetering van de kwaliteit kan men mengen met gedestilleerd water, gezuiverd water (osmose bijvoorbeeld) of met water dat uit een bron komt in een gebied waar geen inspoeling van landbouwgrond plaatsvindt en waarvan u de belangrijkste parameters laat bepalen (tripje naar de aquariumshop dus).
De belangrijkste waterparameters:
● verklaring en betekenis:
calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) in het water opgelost zijn, hangt af van de bodemlagen waar het regenwater doorheen sijpelt alvorens het zich tot grondwater verzamelt. Zo stroomt uit kalk-, gips- of dolomietbodem hard water, terwijl basalt- en zandsteenstreken over zacht water beschikken.
Calcium kort: hebben planten nodig voor de opbouw en is bovendien belangrijk voor de celdeling en de bouw van de celwand bij zowel planten als dieren.
Magnesium kort: het centrale atoom van bladgroen, onmisbaar voor planten. Het activeert de enzymen die verantwoordelijk zijn voor energie-omzetting.
Daar onze plantjes roots hebben uit verschillende streken van onze aardkloot veronderstel ik dat de een al wat andere eisen kan stellen dan de ander. Tijd dus om me een goed soortje te zoeken en wat specialiseren voor het uitvoeren van een vergelijkende studie
● aanpassen:
De totale hardheid kun je laten zakken door zoals reeds aangehaald het water te gaan mengen met minder hard water (gedemineraliseerd/osmose water, gedestilleerd water of eventueel met zacht bronwater). Ook kun je het water koken (ketelsteen slaat neer) of het water filteren over turf (hangt zeer sterk af van de kwaliteit van je turf).
Hoeveel liter men van welk water nodig heeft, kan men berekenen mbv het mengkruis:
Attachment 2
hardheid van de uitgangsproducten schrijf je onder elkaar, in het midden noteer je de gewenste eindwaarde en door aftrekking krijg je de hoeveelheden die je nodig hebt. Zie voorbeeld in attachment.
Men trekt altijd de kleinste waarde van de grootste af (18-6 & 6-2). Dus om water met een GH van 6 moet je 12 liter regenwater met GH 2 mengen met 4 liter kraantjeswater.
Dit werkt normaal perfect. Hardheid kun je uiteraard weer verhogen door opnieuw kraantjeswater bij te voegen he!
Het verhogen
Belangrijk: verander steeds je parameters geleidelijk!!! Te grote stappen stressen je plantjes.
● verklaring en betekenis:
Belangrijk
● aanpassen:
De KH kan verlaagd worden door te verdunnen met carbonaatarmer water (bronwater, gedistilleerd-, gedemineraliseerd/osmose-)
Verhogen
● opmerkingen:
- samen met CO2 en organische zuren bepaalt ze de pH-waarde.
- hoge/lage KH waarden wijzen altijd ook op hoge/lage pH-waarden
* pH-waarde:
Attachment 3
● verklaring en betekenis:
De pH-waarde geeft weer in welke mate zuren en logen in het water aanwezig zijn. Doorslaggevend daarbij is de hoeveelheid waterstofionen (H+).
Om de pH te regelen mogen naar mijn mening eigenlijk alleen stoffen gebruikt worden die ook in natuurlijk water voorkomen.
De biologische enige juiste weg om de pH-waarde te verlagen is het verminderen van de KH en toevoeging van CO2. Aangezien turf organische zuren (bepalen natuurlijk mede de pH) afgeeft is ook door het gebruik daarvan een verlaging te bereiken. Om de pH te verhogen mengt men het water best met ons meestal alkalisch drinkwater. Nog hogere waarden krijgt men door een verhoging van de KH en/of door vermindering van het CO2 gehalte.
* de eiwitparameters (stikstofafbraak):
Een schematje voor de ontbinding van eiwitten heb ik in toelage bijgevoegd.
Zoals uit de scheikundige formulering blijkt wordt bij dit proces zuurstof (O2) opgenomen, zodat de omzetting (nitrificatie) alleen mogelijk is als het zuurstofgehalte hoog genoeg is.
Zowel alle hoger genoemde tussenstadia als het eindproduct zelf zijn in hogere concentraties min of meer schadelijk voor het leven zodat een goed draaiende omzetting en afvoer van eiwitten van groot belang is.
Belangrijk
- ammonium & ammoniak:
● verklaring en betekenis:
Het gevaarlijke aan NH4 is dat het bij pH-waarden van meer dan 6,0 verandert in het zeer giftige ammoniak (NH3), dat al in minieme hoeveelheden veel schade kan aanrichten aan een kweekje.
● aanpassen:
Kan enkel gebeuren door het water gedeeltelijk/geheel te verversen.
- nitriet:
● verklaring en betekenis:
Belangrijk: vanaf 1,0 mg/l is nitriet zonder meer dodelijk.
● aanpassen:
Als men in het waterreservoir nitriet vaststelt, kan een waterverversing snel uitkomst bieden.
- nitraat:
● verklaring en betekenis:
Het nitraatgehalte van kraantjeswater is zoals reeds aangehaald door overbemesting in de intensieve landbouw zo sterk toegenomen dat alleen al de basisnitraatwaarde van het water veel aquariumhouders voor grote moeilijkheden en problemen stelt.
Belangrijk: een te hoog nitraatgehalte wordt gevaarlijk wanneer een plots zuurstoftekort optreedt. In dat geval kunnen grote hoeveelheden nitraat door reductie opnieuw omgezet worden in het giftige nitriet. Het gehalte mag daarom nooit meer bedragen dan 100 mg/l.
● aanpassen:
* Zuurstof:
● verklaring en betekenis:
Zonder zuurstof (O2) is geen hoger leven mogelijk, op het land noch in het water. Daarom heeft ook het zuurstofgehalte van het water een belangrijke betekenis voor de kringlopen in ons aquarium.
De meeteenheid voor het zuurstofgehalte is mg/l wat overeenkomt met het vroeger gehanteerde ppm (part per million).
Zuurstof wordt door de wortels van onze plantjes opgenomen, zei het wel in zeer minieme mate.
Voor ons aquarianen gaat er niets boven aquariumplanten die via fotosynthese CO2 als bouwsteen uit het water halen en O2 terug geven voor onze visjes.
Zuurstof is zoals gezegd in bovenstaand puntje ook belangrijk bij de afbraak van eiwitten.
Zuurstofgehaltes van 5 mg/l zijn ideaal in een biologisch evenwicht zonder veel belasting (weinig tot geen vissen en dus zoals voor ons he).
* Kooldioxide (CO2):
Hier verwijs ik door naar een technisch knutseldraadje van me: CO2 toevoegen aan water Yes, dat scheelt een heel stuk lol
* Ijzer:
● verklaring en betekenis:
Ijzer (Fe2+, Fe3+) is een van de sporenelementen die onze plantjes niet kunnen missen. Ze hebben ijzer, in het kort, nodig als katalysator bij de aanmaak van chlorofyl/bladgroen en de opbouw van celplasma.
Kraantjeswater bevat zo goed als geen bruikbaar ijzer meer voor onze plantjes. Bovendien wordt ijzer door zuurstof snel geoxideerd (roest) en neergeslagen, zodat de planten het niet meer kunnen gebruiken.
● aanpassing:
Overbemesting leidt onherroepelijk tot te hoge concentraties. Waterverversing is een noodzaak. Verhogen kan door speciale voedingspreparaten.
* Fosfaat:
● verklaring en betekenis:
Fosfaat (PO4/3-) behoort naast stikstof (N) tot de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. In geval van fosfaat moet strik opgelet worden voor overbemesten.
Fosfaat geldt in het algemeen als niet giftig in en daardoor ligt in kraantjeswater de toegelaten norm hoger dan voor nitraat. In de waterbak houdt men het gehalte best lager dan 6 mg/l met een absoluut minimum van 0,05 mg/l.
● aanpassen:
Te hoge waarden kunnen best verlaagd worden door het water te verversen. Daarnaast moet nagegaan worden of de plantenmeststof wel van een degelijke kwaliteit is. Bij kraantjeswater in nieuwbouwwoningen moet verder nog worden opgelet voor fosfateringsinstallaties dien in de woning aanwezig kunnen zijn om de waterbuizen te beschermen.
* Koper:
● verklaring en betekenis:
Koper (Cu2+) komt in natuurlijk water slechts in uiterst kleine hoeveelheden voor en zowel dieren als planten gebruiken er slechts sporen van voor de aanmaak van enzymen. In het leidingwater geraakt koper vooral via koperleidingen in de warmteboiler of via de koperen waterleidingsbuizen binnen.
Koper in het water is in kleine hoeveelheden giftig voor alle leven. In zachter en zuurder water is koper giftiger. Ook koper kan gebonden en ontgift worden door het gebruik van chelatoren: in het water aanwezige stoffen, nog niet gebonden EDTA (ethyleendiaminetetra-azijnzuur) uit plantenmeststoffen en goede waterbehandelingsmiddelen.
● aanpassen:
Als het kopergehalte te hoog is moet het water onmiddellijk vervangen worden. Aangezien heel wat verwarmingsboilers uitgerust zijn met koperen verwarmingsbuizen is het aangeraden steeds koud water te gebuiken bij watergiften. In oudere woningen waar alle buizen nog uit koper zijn laat men best een tijd water weglopen (gebruiken voor iets anders) vooraleer het te gebuiken. Jammer genoeg kan dit tot 150 l bedragen en heb je pech als je in zon huisje woont. Mayb zoeken als je geen korter aftappunt vind bij de hoofdkraan.
Belangrijk: medicijnen en dergelijke bevatten vaak koper.
* Geleidbaarheid en redoxspanning:
Voor het meten hiervan heeft men speciale electrische toestellen nodig met electroden die duur zijn en nogal wat moeite kunnen vragen, bovendien is gebleken dat men door het meten van enkele reeds genoemde parameters dezelfde info kan krijgen.
● elektrische geleidbaarheid:
In het water van onze streken, en ook in ons leidingwater, hebben de zouten van calcium en magnesium (die de hardheid bepalen, remember) veruit het grootste aandeel in de geleidbaarheid, zodat het meten van de totale hardheid meestal dezelfde kwaliteitsbepaling over het zoutgehalte van het water oplevert. Uitzonderingen zijn bv het water van het Tanganikameer in Afrika, dat zeer veel natrium- en kaliumionen bevat, brak water en vooral verontreinigd water (bv door zouten van ionen van zware metalen, door geneesmiddelen e.a.).
Zelf ben ik hier nog niet zo mee bezig maar denk dat aan het begin van je kweek je best start met 1,2 en deze naar het einde toe langzaam opvoert naar 1,8. Welke eenheid gebruikt wordt voor deze getallen moet ik nog eens checken. Dit gebeurt deels automatisch door het toevoegen van voeding.
● redoxspanning:
Het woord redox is een samentrekking van de begrippen reductie en oxidatie, waarmee we daarnet al eens in contact zijn gekomen. Het zijn 2 processen die de ladingstoestand van ionen of moleculen kunnen veranderen.
De redoxwaarde is de som van alle reductie- en oxidatieprocessen die zich in de waterbak afspelen. Deze waarde laat toe te bepalen of het water veel organische verbindingen (reductiemiddelen) bevat en of voedingsstoffen in een voor planten beschikbare vorm aanwezig zijn.
De redoxspanning wordt uitgedrukt in millivolt (mV) en is tegenwoordig gemakkelijk te bepalen met een apparaatje, dat echter duur is en veel onderhoud vraagt. Aangezien de redoxwaarde grotendeels wordt bepaald door het zuurstofgehalte van het water, kan men even goed dat laatste meten. Als richtlijn geldt dan: hoe hoger het O2 gehalte van het water, hoe hoger ook het redoxpotentiaal ervan.
__________________________________________________ _________________
Hoop dat jullie er wat van genoten hebben want ik ben blij dat ik ervan af ben!
Grtz $iR
Attachment 1
Sommige mensen weten dat ik een beetje een watergek ben en daar ver in kan gaan. Ik hou al heel lange tijd siervissen en watermanagement is mn ding. Ik geeft toe dat het op aarde allemaal mayb wat over the top is maar ik zou graag de overstap naar Hydro gaan maken en misschien willen die mensen ook wel eens weten wat er allemaal nog beter zou kunnen. Daarnaast denk ik dat anderen mayb wel iets zullen lezen waarvan ze vroeger niet wisten hoe het kwam, er ook van kunnen leren en misschien ook het licht zien dat ik al een tijdje achterna hol. De stap naar Hydro lijkt voor mij nog een te grote en zou graag nog eerst wat mijn skills testen op bodem, maar het komt er zeker nog van binnenkort!
Buckle up want hier komt heel veel kennis en ervaring over de jaren heen gesprokkeld:
__________________________________________________ _________________
Water (H2O) is de chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Water komt in de natuur voor in de drie verschillende hoofdfasen, als vloeistof, als vaste stof en als gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof zonder duidelijke kleur en geur. Water bedekt 71% van de Aarde. Het ligt zoals we allemaal wel weten de wieg van het leven op aarde (en mayb verder). De kwaliteit ervan heeft een grote weerslag op de gezondheid en het welzijn.
Enkele interessante (nieuwe?) weetjes over water:
Het kook- en ook het smeltpunt is echter afhankelijk van de druk: het kookpunt ligt lager bij lagere druk en het smeltpunt ligt lager bij hogere druk. Het eerste betekent dat de aardappelen niet gaar worden, als je ze op de top van de Mount Everest kookt; het tweede dat bij het schaatsen een laagje water tussen de ijzers en het ijs ontstaat, zonder welk het schaatsen een stuk minder snel zou gaan. De vaste toestand van water kent overigens tenminste elf verschillende ijsfasen, optredend bij verschillende drukken en temperaturen, elk met hun eigen kristalstructuur. Het fasediagram van water is buitengewoon ingewikkeld.
Er is ook een toestand waarbij ijs, vloeibaar water en waterdamp tegelijk voorkomen. Dit heet het tripelpuntaarde bestaat er een waterkringloop waarbij zeewater verdampt, in de atmosfeer condenseert en als neerslag weer terugvalt, waarna rivieren en grondwater het weer terugvoeren naar de zee. Zeewater wordt ook wel zoutwater genoemd omdat er vele zouten in opgelost zijn. Bij het verdampen van zeewater blijven de zouten achter in zee, waardoor neerslag geen zout bevat, dit noemt men zoetwater. De overgang tussen zoetwater en zoutwater is niet altijd even duidelijk (bijvoorbeeld in rivieren met getijden), deze mengeling van zoet- en zoutwater noemt men brakwateroceanengrondwateroppervlaktewaterwaterdamp in de atmosfeerklimaatverandering.
Hoop dat jullie hier al ergens van op de hoogte waren maar dit gewoon omdat het een niet te onderschatten factor is.
Voor de chemiekraks onder ons: Het watermolecuul is een dipooloctetregel heeft het zuurstofatoom in water zijn elektronen als volgt verdeeld: twee keer twee elektronen voor de binding met de twee waterstofatomen, en twee keer een vrij elektronenpaar. Door de polariteit van het watermolecuul, trekken deze moleculen elkaar dus sterk aan, wat het ten opzichte van andere stoffen lage smeltpunt, hoge kookpunt en de hoge smeltwarmte en verdampingswarmte verklaart. De polariteit van water verklaart ook waarom zouten (ionen) en polaire stoffen (zoals suiker) zo goed in water oplossen.
Watermoleculen kunnen opsplitsen in (zure) H+-ionen en (basische) OH--ionen. Deze reactie wordt autoprotolyse genoemd. In zuiver water bij een temperatuur van 298 K zijn de activiteiten van beide ionen 10-7 molair. De zuurgraad van het water is dan pH=7.
Mensentaal: De chemische samenstelling bepaalt de kwaliteit van het water en wat degelijke basis kun je makkelijk mn sidekick worden.
Leidingwater en het milieu:
Voor het kweken van plantjes hangt de basiskwaliteit van het gietwater rechtstreeks af van de deugdelijkheid van het drinkwater, die in toenemende mate gehypothekeerd wordt dor milieuvervuiling en intensieve landbouw (overbemesting, pesticidengebruik). Als gevolg daarvan vinden we in het water bijna overal sporen van nitraten, herbiciden, koolwaterstofverbindingen en zware metalen.
Belangrijk: een volledige analyse van uw drinkwater kunt u aanvragen bij de watermaatschappij.
Om de opgesomde redenen brengt het gebruik van kraantjeswater voor onze plantjes naar mijn mening soms een aantal probs mee: het ontbreken van voedingsstoffen voor je plantjes en vooral een te hoog nitraat- en fosfaatgehalte. Uitsluitend leidingwater gebruiken als basis voor een kweekje is in heel wat streken dan ook niet aan te bevelen. Ter verbetering van de kwaliteit kan men mengen met gedestilleerd water, gezuiverd water (osmose bijvoorbeeld) of met water dat uit een bron komt in een gebied waar geen inspoeling van landbouwgrond plaatsvindt en waarvan u de belangrijkste parameters laat bepalen (tripje naar de aquariumshop dus).
De belangrijkste waterparameters:
● verklaring en betekenis:
calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) in het water opgelost zijn, hangt af van de bodemlagen waar het regenwater doorheen sijpelt alvorens het zich tot grondwater verzamelt. Zo stroomt uit kalk-, gips- of dolomietbodem hard water, terwijl basalt- en zandsteenstreken over zacht water beschikken.
Calcium kort: hebben planten nodig voor de opbouw en is bovendien belangrijk voor de celdeling en de bouw van de celwand bij zowel planten als dieren.
Magnesium kort: het centrale atoom van bladgroen, onmisbaar voor planten. Het activeert de enzymen die verantwoordelijk zijn voor energie-omzetting.
Daar onze plantjes roots hebben uit verschillende streken van onze aardkloot veronderstel ik dat de een al wat andere eisen kan stellen dan de ander. Tijd dus om me een goed soortje te zoeken en wat specialiseren voor het uitvoeren van een vergelijkende studie
● aanpassen:
De totale hardheid kun je laten zakken door zoals reeds aangehaald het water te gaan mengen met minder hard water (gedemineraliseerd/osmose water, gedestilleerd water of eventueel met zacht bronwater). Ook kun je het water koken (ketelsteen slaat neer) of het water filteren over turf (hangt zeer sterk af van de kwaliteit van je turf).
Hoeveel liter men van welk water nodig heeft, kan men berekenen mbv het mengkruis:
Attachment 2
hardheid van de uitgangsproducten schrijf je onder elkaar, in het midden noteer je de gewenste eindwaarde en door aftrekking krijg je de hoeveelheden die je nodig hebt. Zie voorbeeld in attachment.
Men trekt altijd de kleinste waarde van de grootste af (18-6 & 6-2). Dus om water met een GH van 6 moet je 12 liter regenwater met GH 2 mengen met 4 liter kraantjeswater.
Dit werkt normaal perfect. Hardheid kun je uiteraard weer verhogen door opnieuw kraantjeswater bij te voegen he!
Het verhogen
Belangrijk: verander steeds je parameters geleidelijk!!! Te grote stappen stressen je plantjes.
● verklaring en betekenis:
Belangrijk
● aanpassen:
De KH kan verlaagd worden door te verdunnen met carbonaatarmer water (bronwater, gedistilleerd-, gedemineraliseerd/osmose-)
Verhogen
● opmerkingen:
- samen met CO2 en organische zuren bepaalt ze de pH-waarde.
- hoge/lage KH waarden wijzen altijd ook op hoge/lage pH-waarden
* pH-waarde:
Attachment 3
● verklaring en betekenis:
De pH-waarde geeft weer in welke mate zuren en logen in het water aanwezig zijn. Doorslaggevend daarbij is de hoeveelheid waterstofionen (H+).
Om de pH te regelen mogen naar mijn mening eigenlijk alleen stoffen gebruikt worden die ook in natuurlijk water voorkomen.
De biologische enige juiste weg om de pH-waarde te verlagen is het verminderen van de KH en toevoeging van CO2. Aangezien turf organische zuren (bepalen natuurlijk mede de pH) afgeeft is ook door het gebruik daarvan een verlaging te bereiken. Om de pH te verhogen mengt men het water best met ons meestal alkalisch drinkwater. Nog hogere waarden krijgt men door een verhoging van de KH en/of door vermindering van het CO2 gehalte.
* de eiwitparameters (stikstofafbraak):
Een schematje voor de ontbinding van eiwitten heb ik in toelage bijgevoegd.
Zoals uit de scheikundige formulering blijkt wordt bij dit proces zuurstof (O2) opgenomen, zodat de omzetting (nitrificatie) alleen mogelijk is als het zuurstofgehalte hoog genoeg is.
Zowel alle hoger genoemde tussenstadia als het eindproduct zelf zijn in hogere concentraties min of meer schadelijk voor het leven zodat een goed draaiende omzetting en afvoer van eiwitten van groot belang is.
Belangrijk
- ammonium & ammoniak:
● verklaring en betekenis:
Het gevaarlijke aan NH4 is dat het bij pH-waarden van meer dan 6,0 verandert in het zeer giftige ammoniak (NH3), dat al in minieme hoeveelheden veel schade kan aanrichten aan een kweekje.
● aanpassen:
Kan enkel gebeuren door het water gedeeltelijk/geheel te verversen.
- nitriet:
● verklaring en betekenis:
Belangrijk: vanaf 1,0 mg/l is nitriet zonder meer dodelijk.
● aanpassen:
Als men in het waterreservoir nitriet vaststelt, kan een waterverversing snel uitkomst bieden.
- nitraat:
● verklaring en betekenis:
Het nitraatgehalte van kraantjeswater is zoals reeds aangehaald door overbemesting in de intensieve landbouw zo sterk toegenomen dat alleen al de basisnitraatwaarde van het water veel aquariumhouders voor grote moeilijkheden en problemen stelt.
Belangrijk: een te hoog nitraatgehalte wordt gevaarlijk wanneer een plots zuurstoftekort optreedt. In dat geval kunnen grote hoeveelheden nitraat door reductie opnieuw omgezet worden in het giftige nitriet. Het gehalte mag daarom nooit meer bedragen dan 100 mg/l.
● aanpassen:
* Zuurstof:
● verklaring en betekenis:
Zonder zuurstof (O2) is geen hoger leven mogelijk, op het land noch in het water. Daarom heeft ook het zuurstofgehalte van het water een belangrijke betekenis voor de kringlopen in ons aquarium.
De meeteenheid voor het zuurstofgehalte is mg/l wat overeenkomt met het vroeger gehanteerde ppm (part per million).
Zuurstof wordt door de wortels van onze plantjes opgenomen, zei het wel in zeer minieme mate.
Voor ons aquarianen gaat er niets boven aquariumplanten die via fotosynthese CO2 als bouwsteen uit het water halen en O2 terug geven voor onze visjes.
Zuurstof is zoals gezegd in bovenstaand puntje ook belangrijk bij de afbraak van eiwitten.
Zuurstofgehaltes van 5 mg/l zijn ideaal in een biologisch evenwicht zonder veel belasting (weinig tot geen vissen en dus zoals voor ons he).
* Kooldioxide (CO2):
Hier verwijs ik door naar een technisch knutseldraadje van me: CO2 toevoegen aan water Yes, dat scheelt een heel stuk lol
* Ijzer:
● verklaring en betekenis:
Ijzer (Fe2+, Fe3+) is een van de sporenelementen die onze plantjes niet kunnen missen. Ze hebben ijzer, in het kort, nodig als katalysator bij de aanmaak van chlorofyl/bladgroen en de opbouw van celplasma.
Kraantjeswater bevat zo goed als geen bruikbaar ijzer meer voor onze plantjes. Bovendien wordt ijzer door zuurstof snel geoxideerd (roest) en neergeslagen, zodat de planten het niet meer kunnen gebruiken.
● aanpassing:
Overbemesting leidt onherroepelijk tot te hoge concentraties. Waterverversing is een noodzaak. Verhogen kan door speciale voedingspreparaten.
* Fosfaat:
● verklaring en betekenis:
Fosfaat (PO4/3-) behoort naast stikstof (N) tot de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. In geval van fosfaat moet strik opgelet worden voor overbemesten.
Fosfaat geldt in het algemeen als niet giftig in en daardoor ligt in kraantjeswater de toegelaten norm hoger dan voor nitraat. In de waterbak houdt men het gehalte best lager dan 6 mg/l met een absoluut minimum van 0,05 mg/l.
● aanpassen:
Te hoge waarden kunnen best verlaagd worden door het water te verversen. Daarnaast moet nagegaan worden of de plantenmeststof wel van een degelijke kwaliteit is. Bij kraantjeswater in nieuwbouwwoningen moet verder nog worden opgelet voor fosfateringsinstallaties dien in de woning aanwezig kunnen zijn om de waterbuizen te beschermen.
* Koper:
● verklaring en betekenis:
Koper (Cu2+) komt in natuurlijk water slechts in uiterst kleine hoeveelheden voor en zowel dieren als planten gebruiken er slechts sporen van voor de aanmaak van enzymen. In het leidingwater geraakt koper vooral via koperleidingen in de warmteboiler of via de koperen waterleidingsbuizen binnen.
Koper in het water is in kleine hoeveelheden giftig voor alle leven. In zachter en zuurder water is koper giftiger. Ook koper kan gebonden en ontgift worden door het gebruik van chelatoren: in het water aanwezige stoffen, nog niet gebonden EDTA (ethyleendiaminetetra-azijnzuur) uit plantenmeststoffen en goede waterbehandelingsmiddelen.
● aanpassen:
Als het kopergehalte te hoog is moet het water onmiddellijk vervangen worden. Aangezien heel wat verwarmingsboilers uitgerust zijn met koperen verwarmingsbuizen is het aangeraden steeds koud water te gebuiken bij watergiften. In oudere woningen waar alle buizen nog uit koper zijn laat men best een tijd water weglopen (gebruiken voor iets anders) vooraleer het te gebuiken. Jammer genoeg kan dit tot 150 l bedragen en heb je pech als je in zon huisje woont. Mayb zoeken als je geen korter aftappunt vind bij de hoofdkraan.
Belangrijk: medicijnen en dergelijke bevatten vaak koper.
* Geleidbaarheid en redoxspanning:
Voor het meten hiervan heeft men speciale electrische toestellen nodig met electroden die duur zijn en nogal wat moeite kunnen vragen, bovendien is gebleken dat men door het meten van enkele reeds genoemde parameters dezelfde info kan krijgen.
● elektrische geleidbaarheid:
In het water van onze streken, en ook in ons leidingwater, hebben de zouten van calcium en magnesium (die de hardheid bepalen, remember) veruit het grootste aandeel in de geleidbaarheid, zodat het meten van de totale hardheid meestal dezelfde kwaliteitsbepaling over het zoutgehalte van het water oplevert. Uitzonderingen zijn bv het water van het Tanganikameer in Afrika, dat zeer veel natrium- en kaliumionen bevat, brak water en vooral verontreinigd water (bv door zouten van ionen van zware metalen, door geneesmiddelen e.a.).
Zelf ben ik hier nog niet zo mee bezig maar denk dat aan het begin van je kweek je best start met 1,2 en deze naar het einde toe langzaam opvoert naar 1,8. Welke eenheid gebruikt wordt voor deze getallen moet ik nog eens checken. Dit gebeurt deels automatisch door het toevoegen van voeding.
● redoxspanning:
Het woord redox is een samentrekking van de begrippen reductie en oxidatie, waarmee we daarnet al eens in contact zijn gekomen. Het zijn 2 processen die de ladingstoestand van ionen of moleculen kunnen veranderen.
De redoxwaarde is de som van alle reductie- en oxidatieprocessen die zich in de waterbak afspelen. Deze waarde laat toe te bepalen of het water veel organische verbindingen (reductiemiddelen) bevat en of voedingsstoffen in een voor planten beschikbare vorm aanwezig zijn.
De redoxspanning wordt uitgedrukt in millivolt (mV) en is tegenwoordig gemakkelijk te bepalen met een apparaatje, dat echter duur is en veel onderhoud vraagt. Aangezien de redoxwaarde grotendeels wordt bepaald door het zuurstofgehalte van het water, kan men even goed dat laatste meten. Als richtlijn geldt dan: hoe hoger het O2 gehalte van het water, hoe hoger ook het redoxpotentiaal ervan.
__________________________________________________ _________________
Hoop dat jullie er wat van genoten hebben want ik ben blij dat ik ervan af ben!
Grtz $iR
Comment