Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

home-made EHBO middeltjes

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    home-made EHBO middeltjes

    Korting op 420shop
    Hoy JD peeps,

    Velen weten dat ik me volop aan het bijscholen ben in het wereldje van de schadelijke insecten, vooral hoe je er volledig vanaf kunt raken. Ik had jullie dit al een tijdje geleden beloofd maar ik was het eerlijk gezegd een beetje uit het oog verloren. Ik begin van mild naar sterker, biologisch naar meer huis&keuken…
    Ik moet echter ten stelligste benadrukken dat dit middeltjes zijn voor eerste hulp, dwz dat niets gegarandeerd is. Mijn bedoeling met deze middeltjes is hun verblijf in mijn hok zo onaangenaam mogelijk maken. De huidige generatie zul je missch wegjagen of in het beste geval kapot krijgen, maar dan komt nog de offspring met een onverzadigbare honger naar voedzame plantensappen. Voorzie je ze snel mogelijk van een voldoende sterk middel met een tamelijke wachttijd (hou hier eventueel rekening mee bij oogsten).

    Probeer steeds je water te laten ontluchten van chloor

    Hou er ook rekening mee dat ik nog niet alle middeltjes heb kunnen toepassen en test je mengsel eerst eens op een zijscheut van je plant waarvan je denkt dat ze toch maar weinig zal opbrengen. Houdt je plantje min 24uur in de gaten.

    Pas steeds op tijdens de bloei

    Alvorens aan te vangen moet ik eerst duidelijkheid scheppen rond de gebruikte terminologie/woordenschat. Het kan wat raar geformuleerd klinken soms en tips voor verbetering zijn altijd welkom.
    Probeer telkens zoals bij het watercuren de volledige plantenmassa onder water te zetten (zo veel mogelijk toch). Overlaatst zag ik wat experts op de chat praten en die gebruiken blijkbaar een bord. That’s good thinking!

    * oplossing:
    Los het goedje op in water door meermaals in 12uur te roeren/schudden.

    * aftreksel:
    stop de planten(delen) in een pot met water. Dit gedurende 24 uur voorafgaande het koken. Kook het goedje altijd goed door, meestal gedurende 15-20 minuten. Dek af tijdens het afkoelen.

    *infusie:
    Werkt volgens het principe van thee, echter voor een krachtige werking worden volgende stappen aangeraden: stop de planten(delen) in het water en breng ze aan de kook gedurende 6 minuten. Wacht 24 uur voor toediening na het koken.

    * brei:
    Plaats de planten(delen) in een gesloten doorzichtig vat (vb confituurpot) in de zon gedurende meestal 4-5 dagen.

    * gefermenteerde brei:
    Stop de planten(delen) in een watervat (vb emmer) in de schaduw gedurende meestal 1, soms 2 weken.
    Eventueel kun je de plantenmassa in een permeabele zak stoppen (haas) in de emmer om schiften te voorkomen.

    * Weken:


    * Preventief:
    Nog geen tekenen dat er met de plant iets aan de hand is

    * Curatief:


    AANDACHT!!!: neem enige voorzichtigheid in acht!!!
    Dit zijn idd geen supermiddeltjes maar ze zijn nog steeds giftig. Bescherm daarom zoveel mogelijk ogen en huid. Achteraf je handen wassen is aan te raden.
    Bij de insecticiden maak ik nog de opmerking ze niet te gaan gebruiken op planten die er gezond uit zien. Inspecteer je plant goed: in de oksels, nieuwe scheuten een beetje opentrekken, onder de bladeren, bij de nerven, … desnoods met een vergrootglas. Identificeer correct het ongedierte waar je mee te maken hebt.
    De fungiciden/anti-schimmel middelen mogen preventief worden ingezet indien je regenachtige, koude periodes verwacht zoals dicht bij de oogsttijd. Sproei bij voorkeur in de morgen op dagen waar wat wind staat, zodat ze ’s avond niet vochtig zijn… (schimmel )

    __________________________________________________ _______________________________________

    Nt chemische, natuurlijke insecticides & fungicides:

    1) Netel:

    Netel is het ecologisch meest verantwoord en veel minder schadelijk voor ander leven zoals natuurlijke insecticides op basis van pyrhetrum.

    - gefermenteerde netelbrei (meststof en fungicide, preventief): (vers -sterk geurend- of in poedervorm)

    Netels voorzien de plant van stikstof (N) en sporenelementen. Daarnaast beschermt ze de planten ook nog tegen ziektes (eerder preventief dan curatief).
    Gebruik is vooral aan te raden tijdens de groei om de 3 weken vanwege het hoge stikstofgehalte. Sla het goedje op in de schaduw (kelder is ideaal) tot gedurende 1 jaar in een gesloten vat (vb confituurpot) om verdere fermentatie te voorkomen.
    Als maatstaf geldt: maak een 5% mengsel aan voor bladvoeding, 20% mengsel voor watervoeding.
    Tegen: bladluis, mijten (acarinae) en voorkomt meeldauw en toprot

    - Netelbrei:
    Plaats 1kg netels in 10l water gedurende 12-24 uur.
    Gebruik op je plantjes is aan te raden wanneer je schadelijke insecten kunt waarnemen. Herhaal dit elke 2 weken.
    Als maatstaf geldt: maak een 5% mengsel aan voor bladvoeding, 20% mengsel voor watervoeding.

    2) Knoflook:


    Gebruik vooral voor curatieve doeleinden tegen spint, witvlieg, bladluis, mijten, schildluizen en tripsen. Staat gekend om ook rupsen een kopje kleiner te maken.

    - knoflook insecticide aftreksel (eventueel met toevoeging van zwarte peper):

    * recept 1:
    Gebruik 80-100g knoflook voor het aanmaken van 10l water. Meng de knoflook met het water, overdek en laat inwerken gedurende 24 uur. Kook daarna gedurende 15-20 min. Filter het water door bvb een keukenzeef. Voeg enkele druppels vloeibare zeep toe (Sunlight zeep is nog steeds de beste, voor de ander sta ik niet garant) om het mengsel beter te laten kleven aan de bladeren en insecten. Aanlengen is niet nodig.
    Kleinere porties

    *recept 2:
    Stop gedurende 24uur lang 20 ultra fijngesneden knoflookteentjes in olijfolie (dek goed af, onder en boven). Filter adhv een vijne keukenzeef. Voeg 2 soeplepels toe van dit mengsel aan 2 kopjes water met enkele druppels vloeibare zeep (sunlight). Schud krachtig en zeef nogmaals.
    Voor gebruik dient het mengsel nog te worden aangelengd in dezelfde verhouding (2 soeplepels per 2 kopjes water). Dit mag rechtstreeks op de planten worden gesproeid.
    Tegen: vooral grotere insecten zoals slakken, sprinkhanen, allerlei planteninsecten en witvlieg.

    * recept 3:
    Laat gedurende 24uur 20gr fijngesneden knoflook in 20ml plantaardige olie rusten. Voeg hierbij na afloop van de 24uur 1 liter water en 10 ml vloeibare zeep (sunlight). Zeef het geheel dmv een fijne keukenzeef.
    Kook 5 fijngesneden hete pepers in 2 liter water tot er nog maar 1 liter water meer overschiet. Gooi dit 2e mengsel bij het eerste.
    Gebruik dit middel op de plant elke 4-5 dagen afhankelijk van de regenval.

    - andere knoflook recepten:

    ● knoflook concentraat:
    plet 2 volledige knoflookbollen fijn en giet er daarna 4 soeplepels natuurlijke olie bij. Laat 24-48 uur staan in 4 liter water. Voeg hier 2 theelepels vloeibare zeep aan toe (sunlight).
    Voor gebruik 1 liter concentraat mengen met 20 liter water. Sproei bij voorkeur in de morgen en reinig na een uurtje de plant met vers proper water.

    ● knoflook/zwarte zeep/peper insecticide:
    Plet 2 teentjes knoflook fijn samen met een medium grote ui. Voeg 1 soeplepel cayenne peper toe. Plaats dit mengsel in 1 liter water. Laat eventueel 24u staan terwijl je soms wat schud, voor een optimale menging. Kook dit mengsel gedurende 1-2 uur.
    Voeg daarna 1 soeplepel zwarte zeep toe en laat het mengsel fermenteren gedurende 1 week. Zeef de mix goed en gebruik om te sproeien.

    ● knoflook/uien infusie:
    Plet 50g knoflook fijn samen met 250g uien met de huid nog aan! Stop deze samen in 10l water dat reeds aan het koken is sinds min. 6 minuten. Laat het goedje daarna staan gedurende 12uur.
    Bladbesproeiing zonder aanlengen.

    3) Neem olie: (wereld/bio-winkel of misschien cosmetische handelszaken)

    Hehe, olie van de neem boom dus: http://nl.wikipedia.org/wiki/Neem
    Dit kan zowel preventief als curatief ingezet worden en is best ecologisch te verantwoorden. De olie van de neem boom bevat zeer veel sporenelementen en voedingsstoffen voor je schatjes.

    Gebruik dus vooral in de morgen, voor zonsopgang en spoel na met vers proper water na 15min tot een uurtje.
    Tegen: bladluis, mijten en meeldauw. Positief is dat het geen lieveheersbeestjes (natuurlijke bladluisverslinder) of bijen naar de vaantjes helpt.

    4) Eenvoudige recepten:

    - zeep insecticide:
    Voeg 1 theelepel vloeibare zeep (sunlight) toe aan 1 liter kokend water. Meng goed en breng gedurende 6 minuten aan de kook en laat afkoelen alvorens als spray toe te passen.

    - zwarte peper insecticide:
    Vermaal 30g zwarte peper en plaats deze in 1 liter kokend water. Laat 30 min sudderen, afkoelen en gebruik dan als spray.

    - cayennepeper oplossing:
    Meng 1 liter water en 1 theelepel vloeibare zeep samen met een aanzienlijk snuifje cayennepeper. Leng niet aan voor gebruik op de planten.
    Tegen: bladluis en schildluizen

    - hete peper oplossing:das eentje voor miss geloof ik
    Hak 3 hete pepers fijn samen met een halve medium grote ui en 1 teentje knoflook. Mix deze samen met 1 liter water tot een egaal mengsel dat je gedurende 24uur laat staan. Filter het mengsel adhv een fijne keukenzeef en sproei direct op de insecten.

    - bieslook/ui infusie:
    Knip heel wat bieslook (uien) fijn en voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid water toe. Mix tot een zo egaal mogelijk mengsel dat je daarna filtert adhv een fijne keukenzeef. Sproei het mengsel rechtstreeks op de planten.

    - algemeen home-made insecticide & fungicide:
    Voeg aan 1 liter water 10-20 ml zeep (sunlight), 10-30 ml babyolie & 10-20 ml maag/zuiveringszout (tegen schimmel) toe.
    Gebruik is aangeraden in de morgen samen met het schoonspuiten dmv vers water voor zonsopkomst (de overtollige olie kan voor verbranding zorgen).

    5) Heksenbrouwsels:

    - Equisetum arvense/heermoes aftreksel:



    Plaats 1kg heermoes in 10l water gedurende 24uur. Breng daarna aan de kook gedurende 15-20 min. Laat min 12u ongemoeid afkoelen zonder deksel. Zeef adhv bvb een fijne keukenzeef en leng het mengsel aan met vers water in de verhouding 1 op 5.
    OPMERKING: de combinatie van netels en heermoes is het perfecte insecticide & fungicide ons geleverd door moeder natuur.

    - Rabarber aftreksel:
    Week 500gr rabarber bladeren (in stroken geknipt) in 5 liter water gedurende 24 uur. Kook achteraf gedurende 30 min en zeef bvb dmv een fijne keukenzeef.
    Gebruik als bladvoeding zonder aan te lengen.
    Tegen: bladluizen.

    - Artemisia absinthium/absintalsem aftreksel: eentje met witte tricho’s



    Plaats 250gr gedroogde (2,5 kg indien vers) absintbalsem in 10 liter water gedurende 24uur. Breng het goedje gedurende een goede 15-20min aan de kook. Laat afkoelen en zeef adhv een fijne keukenzeef.
    Tegen: bladluis.



    - Kamillethee:

    Sproei groene of zwarte thee over zuurteminnende binnenplanten zoals azalea’s, gardenas en camelia’s.

    - lucifers met sulfer:
    Plaats enkele lucifers ondersteboven in de bodem. Het sulfer in de lucifers weert bladluis af.

    - Knoflook & ui:
    Snij een bol door en plaats ze gewoon op de grond.

    - methanol oplossing:
    Spoelen met water en een oplossing van zachte bruine zeep (20g p liter) en 1 liter brandspiritus (methanol) zouden een eenvoudige oplossing. Ik zou het eerst eens testen want ik sta er niet echt garant voor

    - vers sinaasappelsap (met zoveel mogelijk schil):


    - keukenzout oplossing (zonder jodium):
    Los 2 soeplepels tafelzout (ongeveer 25gr) op in 4 liter water.
    Tegen: (kool)rupsen en spint.

    - insecticidenzeep:
    Los 25 ml vloeibare zeep (sunlight) of 50 gr harde zeep (pH neutraal bvb sunlight of dove) op in 4 liter water.
    Tegen: bladluis, thripsen en rupsen.

    6) Fungicides: kan tegen meeldauw en budrot worden gebruikt:

    - maag/zuiveringszout oplossing:
    1 soeplepel in 4 kopjes water, voeg ook hier enkele druppels vloeibare zeep (sunlight bij voorkeur) toe zodat het goedje wat op de bladeren blijft kleven.

    - melkoplossing:
    De verhoudingen en welk soort melk moet ik nog eens navragen aan experts hier op JD. Wordt dus binnenkort aangevuld.
    In geval van hoogdringendheid geef ik nu de richtlijn mee, gebruik 10% melk.

    - neem olie
    - netels (gefermenteerde brei)
    - heermoes aftreksel
    - kamillebloem infusie

    7) Sterkere, natuurlijke “laatste kans” insecticides:

    * Pyrethrum:

    Deze werkzame stof wordt bereid uit een in Afrika geteelde margriet (Pyrethrum)



    Verlamd het zenuwstelsel van insecten en dient als curatieve behandeling omdat het niet lang werkzaam is (regen en zon breken het af).
    Zorg ervoor dat het pyrethrum dat je gebruikt van natuurlijke oorsprong is en gebruik geen synthetische pyrethrum (cypermethrin, alpametrine, …) of een poeder genoemd piperonyl-butoxid. Deze kunnen ongewenste neveneffecten veroorzaken.
    De combinatie van pyrethrum & rotenon is de sterkste curatieve spray die net voor de chemische komt.
    Tegen: alle zuigende insecten maar vooral bladluizen, mijten en witvlieg.
    OPMERKING: dit gif dood ook lieveheersbeestjes, bijen, kikkers/reptielen, vissen en alle andere insecten die het aanraken. Voorzichtigheid is dus geboden bij gebruik. Dood geen huisdieren van het zoogdier-type.
    BELANGRIJK: Producten op basis van Pyrethrum (deze werkzame stof wordt bereid uit een in Afrika geteelde margriet – Pyrethrum) zouden moeten worden vermeden bij de controle van de californische thrips omdat ze sterk van wordt verdacht de thripsen populatie een duwtje in de rug te geven, terwijl het reeds effectief is aangetoond dat ze positief zijn in het gevecht tegen de tabaksthrips.

    * Bacillus thuringiensis:

    Voordelen: kan worden gebruikt in warm water en blijft langer werkzaam dan pyrethrum.
    Tegen

    8) Valstrik:

    Een simpele val kan worden gemaakt aan de hand van koolzaadolie en sojasaus. Lekkerrrrr!
    Giet van beiden evenveel in een ondiep vat en plaats deze in de buurt van aangetaste planten, ingangen en uitgangen. Op deze manier kun je ook vlug en goedkoop een invasie van ongedierte vaststellen rondom bvb luchtuit/inlaat naar buiten. Gebruik zoveel mogelijk geel of blauw als vat want daar zijn ze helemaal gek op. Indien dit het geval is, bewapen je dan elke morgen met 1 van bovenstaande middelen of een emmer met een grote hoeveelheid detergent of iets in die aard om de slachtoffers nog eens goed na te trappen.

    9) Wortelstimulator:

    Deze zoek ik nog op in de toekomst om een outdoorkweekje volgend jaar helemaal low-budget te proberen uit te voeren.
    Het maken van een aftreksel van wilgenbladeren en dit meegeven aan het gietwater werkt wortelstimulerend. Welke wilg en de hoeveelheid bladeren nodig kom ik wel nog te weten.

    __________________________________________________ _______________________________________

    Jop jop, dat was alweer een hele bijbel. Als er mensen zijn die ervaring hebben met andere mengsels of andere verhoudingen, laat gerust eens iets weten. Hetzelfde voor mensen die besluiten een mengsel te gaan aanmaken uit dit lijstje. Hoop dat we samen een weg kunnen vinden en vooral een manier om beestjes weg te krijgen en te houden.

    Grtz $iR
    Last edited by SirSmokeAllot; 3 January 2010, 03:16.
    sigpic

    #2
    Re: home-made EHBO middeltjes

    bruuuut!!

    Mooi draadje Sir!

    Comment


      #3
      Re: home-made EHBO middeltjes

      Machtig man sterk samen gestoken
      Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

      A. The cop!

      Comment


        #4
        Re: home-made EHBO middeltjes

        Kijk das pas werk netjes gedaan hoor
        God was never on your side..

        Comment


          #5
          Re: home-made EHBO middeltjes

          Nice $ir, Zoals van je gewent tip top in orde.

          Grtz Monty

          Comment


            #6
            Re: home-made EHBO middeltjes

            Op je vraag of ik nog iets aan kom vullen, heb ik het net ff afgespeurd en dit is het gevolg:

            Als je een omgekeerde bloempot met wat stro plaatst heb je een perfect huisje voor de oorworm, als dank zal het beestje je van luizen verlossen.

            De hooiwagen is geen insect, maar een spinachtige.
            Het is wel geen spin. Hij weeft geen web, maar rent achter zijn prooien aan!
            Als hij echter gepakt wordt, dan kan hij een poot loslaten om dan weg te vluchten.
            Hij eet levende en dode insectjes, schimmels, vruchten...


            Werkzaam tegen: rupsen en bladluizen.
            op basis van bladeren van een walnotenboom (Juglans regia)
            Laat 250 g gedroogde bladeren of 2 kg verse bladeren 24 uur weken in 10 liter water. Breng aan de kook en laat 15 minuten
            koken. Laat afkoelen en filtreer. Direct gebruiken, onverdund en nog lauw.

            Werkzaam tegen: mieren*, wortelvlieg, bladluizen.
            Op basis van lavendel
            Voeg 1 kg verse lavendel toe aan 10 liter water en laat 8 tot 10 dagen trekken. Filtreer. Voor gebruik verdunnen: 2 liter
            aftreksel op 10 liter water.
            * Hoewel mieren op zichzelf geen schade toebrengen aan planten, helpen ze bladluizen. Een mierenplaag kan dus het beste onderdrukt worden

            Werkzaam tegen: Bladluizen en allerlei soorten vliegjesNaaktslakken;
            Ze eten vooral ’s nachts van sappige planten. Overdag zie je ze bijna niet. Toch kun je ze vrij makkelijk vangen.
            Leg een plank of omgekeerde dakpan tussen de aangevreten planten. De volgende dag zitten de slakken daar allemaal onder te schuilen. Betrapt en ff opruimen!

            AALTJES;
            Strooi houtas en zaai oostindische kers. Tagetes helpen ook wel aardig.

            RUPSEN;
            Zoek de eitjes of maak ook hiervoor een kruidenaftreksel. Ook helpt iets tafelzout strooien op de jonge koolplanten.
            Fijngehakt ligustrum en gras houdt ze ook op een afstand. Als u kippen heeft, even er oploslaten gaat ook byzonder goed en vooral snel.

            SLAKKEN;
            Worden het best op een afstand gehouden met afweer planten zoals salie, hysop of gekneusde denneschors. Ook met fijngestampte eierschillen, dennetwijgen, kiezels. Strooien met kalk rond de bedden of zaagsel helpt ook. U kunt ze elders brengen door ze eerst te vangen met vochtig houtwol, stro of rabarberbladen.
            Het ingegraven blikje bier werkt ook erg goed, maar niet diervriendelijk.
            Wilt u ze liever niet verdelgen maar op een afstand houden? Overgiet uw planten dan met knoflookwater. Knoflookwater maakt u door een paar gekneusde knof lookteentjes een etmaal in een emmer water te laten weken.

            WITTE VLIEG;
            Brandnetelaftreksel en gier, oostindische kers en afrikaantjes.

            KRUIDENOPLOSSING, algemeen;
            Hiervoor doet u in een emmer een ons suiker voor het gistingsproces.
            Daarbij gaan een flink aantal bladeren van brandnetels, bosbessen, vlieren en afrikaantjes (tagetes). Zoekt u in elk geval bladeren van planten of kruiden die sterk geuren en nooit last hebben van luis.
            Deze planten bezitten de natuurlijke afweerstoffen tegen luis en daar maken we dan handig gebruik van. Daarna vult u de emmer verder met water en laat deze 3 weken staan.
            Zeef dan de vloeistof eruit en spuit het over de planten.
            Om het geheel een beetje kleverig te maken moet u er wat denne-afval (naalden) waar hars inzit of kali-waterglas 0,5% mengsel (kalium silicaat-(K2SiO3)) door doen.

            QUASSIA(bitterhout)
            Tegen luis, rupsen enz. Ook tegen de zaagwesp op appels en peren.
            Het is in de kruidenwinkel in de vorm van grofgemalen stukjeste verkrijgen.
            Bereiding:
            250 gr. Quassia op 2 liter water.
            Een half uur koken, zeven, dan 300 gr zachte zeep erin oplossen en verder 10 liter water (geen leidingwater) toevoegen.

            HECHTMIDDELEN VOOR TE SPUITEN MIDDELEN.
            1- Kaliwaterglas (kalium silicaat-(K2SiO3))
            2- Groene of zachte zeep
            3- Dennehars (aftreksel van dennenaalden b.v.)

            Tips voor een geslaagde bestrijding:

            Comment


              #7
              Re: home-made EHBO middeltjes

              Thnx voor de prachtige en functionele upgrade vale! Zo gaan we er geraken volgende zomer...
              Grtz $iR
              sigpic

              Comment


                #8
                Re: home-made EHBO middeltjes

                Mooie toevoeging Vale, Je kent je beestjes wel.

                Ik heb wel eens een beestjes hotel gebouwd. Mischien een idee om zoon soort toren te bouwen voor de insecten die je graag in de buurt van je planten hebt. Ik denk dan aan zoon oorwormen pot lieveheerbeesten hotel enz.




                Grtz Monty

                Comment


                  #9
                  Re: home-made EHBO middeltjes

                  Heb eigenlijk een heel klein vraagje .Je zegt daar dat je je emmer met leidingwater in de schaduw moet zetten om het chloor te laten ontsnappen?Nu ik heb geen emmers maar van de kleine bedonkskes(kleine vaten van bv ruitenwisservloeistof) van 5l.Het gaatje is daar kleiner van ze staan wel 48h+/- in de tent.Maakt het veel uit of?en in de schaduw zetten is veronderstel ik voor de algen ofzo?
                  Het leven is als een neus, je moet er uit halen wat er in zit.

                  Comment


                    #10
                    sigpic

                    Comment


                      #11
                      Het leven is als een neus, je moet er uit halen wat er in zit.

                      Comment


                        #12
                        Re: home-made EHBO middeltjes

                        Interessante link van monty die kadert in hetzelfde geheel: biologisch kweken
                        Westport: heermoes, knoflook en brandnetelaftreksel

                        Grtz $iR
                        Last edited by SirSmokeAllot; 8 May 2010, 11:24.
                        sigpic

                        Comment


                          #13
                          Re: home-made EHBO middeltjes

                          Misschien gewoon die drie topics samenvoegen Sir, die van jouw west en mij. Dubbele info eruit en alles mooi op een plek. Is maar ideetje.

                          Grtz

                          Comment


                            #14
                            Re: home-made EHBO middeltjes

                            welk zou het beste middeltje zijn tegen spint?

                            Comment


                              #15
                              sigpic

                              Comment

                              Bezig...
                              X