Het buitenseizoen is begonnen en je gaat op zoek naar potgrond waar je je zaadjes met een gerust hart in kan zaaien. In de tuincentra vind je wel meer dan 10 soorten verschillende soorten grond, welke moet je nu kopen? Of kan je die oude gebruikte potgrond nog gebruiken? Hier staan wat vragen en antwoorden die je kunnen helpen je keuze te vergemakkelijken.
potgrond.jpg
Vraag 1: Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?
Potgrond is bedoeld om planten zo goed mogelijk te laten groeien, meestal in een pot, binnen of buiten. Er zitten extra voedingsstoffen in. Potgrond heeft een luchtige, open structuur en houdt water goed vast. Tuinaarde gebruik je bijvoorbeeld om de tuin op te hogen, of als verrijking van slechte tuingrond, zoals klei. Planten groeien daarin niet zo goed als in potgrond. Tuinaarde is goedkoper dan potgrond. Verwarrend is dat potgrond in het Engels 'potting compost' of 'compost' heet. Bij ons wordt compost gebruikt om de bodem te verbeteren.
Vraag 2: Wat zit er in potgrond?
Het belangrijkste bestanddeel van potgrond is turf. Turf (gedroogd veen) is een natuurproduct dat wordt afgegraven in veengebieden. Turf is een veelzijdige grondstof met een luchtige structuur. Het houdt water goed vast en zorgt dat planten goed kunnen wortelen.
Turf is zuur (lage PH), dat is goed voor planten die daarvan houden. Voor planten die het graag minder zuur hebben, kan aan de potgrond kalk worden toegevoegd.
Er zijn verschillende soorten veen, de meest gebruikte soorten zijn:
Witveen is blond tot lichtbruin van kleur. Het bestaat uit nog niet helemaal afgestorven veenmos. Witveen werkt als een spons en heeft dezelfde elasticiteit. Het geeft de potgrond een luchtige structuur, neemt water op, stelt dit ter beschikking van de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan.
Zwartveen is donker van kleur en zo goed als dood. Het bestaat uit afgestorven veenmos. Als we witveen met een elastische spons vergelijken dan heeft zwartveen alles van een dweil. Het heeft een osmotische werking waardoor het een grote hoeveelheid water gedurende een langere periode kan vasthouden. In droge toestand mist zwartveen de veerkracht van witveen.
Naast turf, en dus eventueel kalk, zitten er in potgrond meststoffen (o.a. stikstof (N), fosfor(P) en kalium( K) ) en andere toevoegingen, waaronder compost en schimmels.
Toevoegingen die je tegenkomt zijn ondermeer:
LavakorrelsKokosvezels garanderen een blijvend luchtige structuur van de potgrond. Zelfs bij zeer warm weer en na herhaaldelijk gieten, behoudt de potgrond zijn structuur en krimpt hij niet. Kokosvezels zijn onmisbaar in een potgrond die bedoeld is voor planten die langere tijd in dezelfde pot blijven, zoals mediterrane planten etc.
Perliet is een gepoft vulkanisch gesteente. Perliet ziet eruit als kleine witte bolletjes, welke op piepschuim lijken. Het kan worden toegevoegd aan potgrond, voor extra doorlatendheid en beluchting, of als afdeklaag bij het zaaien. Perliet kan niet veel vocht vasthouden, een teveel aan water vloeit makkelijk weg. Het verhoogt dus de drainage van de grond.
Vermiculiet Waterkristallen kunnen tot 100 keer hun gewicht aan water en voedingsstoffen opnemen om deze vervolgens af te geven in functie van de behoefte van de plant. Ze voorkomen dus dat de potgrond gaat uitdrogen.
Grove veenbrokjes en stukjes schorsVraag 4: Wat is het verschil tussen universele en speciale potgrond?
Vraag 5: Wat is een goede potgrond?
Vraag 6: Is potgrond slecht voor het milieu?Vraag 7: Kan ik ook zelf potgrond maken of potgrond hergebruiken?Een ander recept voor standaardpotgrond is een mix van 40% tuingrond -zorgt voor verankering, plantenvoeding en bodemleven
30% kokosvezel of houtschorscompost -maakt je mengsel luchtig en houdt water vast
20% verteerde compost -brengt extra voeding aan en houdt water vast
10% metserzand (korrel 0,2-0,5 mm) -zorgt voor drainage (niet nodig als je tuingrond al veel zand bevat)
Eventueel 3% bentoniet (kleimineraal) kun je toevoegen als je tuingrond nog meer zand bevat Volgend jaar kan je dit potgrond mengsel hergebruiken door hem opnieuw te mengen met ongeveer 10% compost.
Forum Top Ad MOBILE Smallest
Collapse
Mededeling
Collapse
No announcement yet.
7 vragen over potgrond
Collapse
- Created by: Stemma
- Published: 11 May 2016, 16:20
- 13 comments
-
X
Collapse
-
Tags: Geen
-
#11Stemma commented19 March 2017, 00:22Editing a commentNiet al te zuur, rond Ph 6.
-
#12Guerillamen commented18 May 2017, 00:04Editing a commentZou iemand graag een reactie op dit forum? https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...er-volle-grond . Alvast bedankt groene rakkers !
-
#13Franco commented8 February 2018, 12:25Editing a commentAls ik npk 12 14 24 heb en hier een schep zand bij doet dan kan ik mijn zaailingen toch gewoon erin zetten..?
Posting comments is disabled. -
Categorie
Collapse
Article Tags
Collapse
- binnenstebuiten (1)
- bob marley (1)
- buitenwiet (1)
- cannabis beleid (2)
- cannabisverbod (1)
- Cannabis Wetgeving Nederland (9)
- guerilla (1)
- insideout (1)
- joint (1)
- joint. jointje (1)
- joint draaien (3)
- jointje draaien (2)
- jointje rollen (1)
- legalisatie (1)
- legalize (1)
- ontkiemen (1)
- politiek (2)
- thc (1)
- verkiezingen (3)
- war on drugs (1)
- wiet drogen (1)
- wiet kweken (4)
- wietpas (1)
- wiet recepten (1)
- wietzaden (1)
Latest Articles
Collapse
-
door StemmaHet buitenseizoen is begonnen en je gaat op zoek naar potgrond waar je je zaadjes met een gerust hart in kan zaaien. In de tuincentra vind je wel meer dan 10 soorten verschillende soorten grond, welke moet je nu kopen? Of kan je die oude gebruikte potgrond nog gebruiken? Hier staan wat vragen en antwoorden die je kunnen helpen je keuze te vergemakkelijken.
Vraag 1: Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?
Potgrond is bedoeld om planten zo goed mogelijk te laten groeien, meestal in een pot, binnen of buiten. Er zitten extra voedingsstoffen in. Potgrond heeft een luchtige, open structuur en houdt water goed vast. Tuinaarde gebruik je bijvoorbeeld om de tuin op te hogen, of als verrijking van slechte tuingrond, zoals klei. Planten groeien daarin niet zo goed als in potgrond. Tuinaarde is goedkoper dan potgrond. Verwarrend is dat potgrond in het Engels 'potting compost' of 'compost' heet. Bij ons wordt compost gebruikt om de bodem te verbeteren. ...-
Channel: Cannabis Forum Home
11 May 2016, 02:22 -
-
door JointjedraaienHeb je nog geen wietzaden voor het aankomende buitenkweek seizoen? Dan is dit je kans!
Profiteer nu van een ...-
Channel: Cannabis Forum Home
24 March 2016, 11:59 -
-
door JointjedraaienProduct flash: Green Sensation van Plagron
Bloeistimulator voor de hoogste opbrengst en de beste smaak.
B...-
Channel: Cannabis Forum Home
4 January 2016, 10:42 -
-
door LR2 en StemmaBuitenkweek van Cannabis
De een doet niet anders, de ander doet het anders. Er zijn duizenden verschillende manieren om buiten te kweken. In pot, volle grond, balkon, tuin, kas, guerrilla etc. De een gaat met autoflowers aan de gang, de ander gaat verduisteren om de natuur een handje te helpen en weer een ander oogst in oktober of november.
Maar allemaal hebben ze enkele overeenkomsten; de kweker zet zijn planten buiten neer.
Na 15 mei (ijsheiligen) komt er vrijwel geen nachtvorst meer voor en is dus de aangewezen tijd om buiten met kweken aan de gang te gaan.
Sommige durfallen beginnen al ruimschoots voor die tijd, helaas vaak met tegenvallend succes.
...-
Channel: Cannabis Forum Home
23 April 2015, 04:22 -
-
door Stemma
Buitenkweek van Cannabis De een doet niet anders, de ander doet het anders. Er zijn duizenden, misschien w...-
Channel: Cannabis Forum Home
14 April 2015, 15:52 -
-
door StemmaGrijze schimmel ( botrytis cinerea) beter bekend als toprot
Wat is het en hoe raakt mijn plant ermee besmet? Botrytis is een schimmel welke, onzichtbaar voor het blote oog, wordt meegedragen door de lucht. In principe kan je er van uitgaan dat veel cannabisplanten, ook in een binnenkweek, met botrytis sporen besmet zullen worden. De schimmel kan de plant binnendringen door een klein wondje aan de plant, bijvoorbeeld van een verwijderd bladsteeltje, een week geworden stam door te vochtig staan of een door insecten aangevreten bladrand. Eenmaal in je plant genesteld wacht de schimmel op de juiste omstandigheden waarin hij zich kan ontkiemen. ...-
Channel: Cannabis Forum Home
25 February 2015, 11:44 -