Maak gratis een account aan en krijg toegang tot het volledige forum. Paswoord vergeten? klik hier om een nieuwe aan te vragen. Neem contact op indien u problemen ondervindt met inloggen of registreren.
Maak een account aan!
En het restant deeg heb ik nog een pizzabroodje van gebakken waar ik post bake nlse kaas aan heb toegevoegd. Nog even in de oven nadien kan ook. IMG_8916.jpg
Courgette, ui, zoete aardappel, knoflook, paprika met linzen en kikkererwten in tomatensaus met noordafrikaanse kruiding aangebakken en wat gesudderd, couscous en feta met wat munt en walnoten. Erg smakelijke hap. 20240310_131847.jpg
Met wat sriracha.
Valt mee Babz hoor, ik had het vorige week in een keer goed maar was weer zo eigenwijs dat ik nog minder gist wou gebruiken dan 0,5 gram. Het poolish recept dat ik nu volg is feitelijk een brooddeeg. Mocht je het willen hebben post ik het voor je. De pizzabodem smaakte ook veel meer naar brood dan mijn directe degen vorige week.
Poolish
200gr water (37-43c)
0,4 gr instant droge gist
200 gr bloem
Los de gist op in het lauwwarme water en doe de bloem er bij. Mengen, deksel er op en 12-24uur laten rijzen op kamertemp.
Het deeg
20 gr water (koud)
10 gr zout
120 gr bloem
Alle poolish
Los de zout op in het water en doe dat samen met de bloem en de poolish in een kom (van een keukenmachine als je die hebt).
Vervolgens kneden tot je een soepel deeg hebt dat aanvoelt als een ballon gevuld met water. Na 2 uur kun je je brood bakken.
belladonna bijzonder dat Bruggeman zelf afraadt hun gist met koud water te mengen en dat het bij jou gewoon werkt. Bij mij niet want anders had ik gisteravond wel een lekkere pizza gegeten i.p.v. volkorenbrood!
Babz poolish is een voor deeg dat het eindresultaat luchtiger maakt en beter verteerbaar! Dus niet in een keer te maken, dan is het een direct deeg.
Babz de poolish is niet eens 5 minuten werk en je kan je handen schoon houden!
Gewoon 200cl lauwwarm water (37c-43c) in een diepvriesbakje gieten. Daar los je 0,4 gram instant droge gist in op.
Vervolgens doe je er 200 gram bloem bij en mengen maar (met een eetlepel).
Dit is genoeg poolish voor ongeveer twee pizza's dus hoeveel brood daarvan gebakken kan worden moet je even bekijken. Anders gewoon het recept verdubbelen of verdrievoudigen etc.
Dit ziet er dan zo uit en zet je 12-24 uur in de kast om 12-24u op kamertemp te laten rijzen.
IMG_8953.jpg Morgen de rest van de bloem, zout en water erbij en dan in de keukenmachine of kneden.
De poolish is nu al verdubbeld dus heb ik 't in de koelkast gezet om de verdere rijs te vertragen. Anders past het niet eens meer in het bakje straks. IMG_8955.jpg
Dit recept is dus ook binnen een dag haalbaar. Wanneer je 's ochtends meteen de poolish maakt is die 6-8 uur later klaar. Dan heb je nog voldoende tijd om de rest van het deeg erbij te doen, te kneden, het op te bollen en 's avonds nog pizza te eten of brood.
Ja klopt maar die pizzastalen zijn dure dingen! Voordat ik een goeie pizzaoven had, frituurde ik altijd panzerotti, dat kan ook met dit deeg. Of je kan er broodjes van bakken zodat je het 'probleem' beperkte hitte omzeilt.
Heb 10 gram zout opgelost in 20ml water en dat met 120 gram bloem en de poolish van gister. Dit allemaal in de kom van de keukenmachine gedaan en die op stand twee ongeveer 10 minuten laten mixen. Vervolgens een bol gemaakt van het deeg dat ik nu in bulk even verder laat rijzen. IMG_8956.jpg
Dit deeg is ontzettend nat, het is net een ballon gevuld met water. Ik heb de foto's snel genomen want het zakt direct weer in. IMG_8957.jpg
Comment