Maak gratis een account aan en krijg toegang tot het volledige forum. Paswoord vergeten? klik hier om een nieuwe aan te vragen. Neem contact op indien u problemen ondervindt met inloggen of registreren.
Maak een account aan!
Aangezien mijn zoons beiden gek op pasta zijn maar de een kaas boven tomaten prefereert en vice versa
heb ik een saus bedacht die beiden heerlijk vinden.
Pasta di mamma (5 personen)
Ik vind het lastig om de hoeveelheden aan te geven omdat ik naar mijn gevoel werk.
Saus, men neme:
1 pakje Tomato Frito van Heinz
1 bekertje creme fraiche
500 gram gehakt ( wij kiezen voor extra mager rundergehakt)
ca. 50 tot 200 gram geraspte kaas (echte kaaskoppen hier) jong belegen, oud maakt niet uit net wat je zelf het lekkerst vindt of voor handen hebt. Beetje parmazaanse kaas erbij is ook lekker.
ca. 30 tot 100 ml halfvolle melk ( net hoe dik je de saus wil hebben, hoe meer kaas hoe meer melk)
Italiaanse kruiden (silvo)naar smaak
1 tot 3 tenen knoflook naar smaak. Knoflookpoeder kan ook, maar mijn voorkeur gaat uit naar echte knoflook.
evt. nog wat zout en peper. Kaas maakt de gerechten vaak een stuk zouter dus pas op met het zout en voeg dit op het laatst toe.
Groenten, meestal neem ik een bak macaronigroenten en neem daar een gele en rode paprika bij.
Kokosolie geurloos of olijfolie.
(Je kan natuurlijk ook andere groentes nemen.)
Pasta, harde tarwe of volkoren net naar wat je lekker vindt. Rijst kan ook.
Bereiding van de saus:
*Het gehakt korrel je in de pan zonder vet of olie.
*Je strooit er wat italiaanse kruiden over heen, niet te veel je kan later altijd nog wat bijvoegen.
*Als het gehakt bruin en rul is doe je onder roeren het pakje tomato frito door, daar na het bekertje creme fraiche, goed doorroeren.
je ziet dat je nu een dikke brij krijgt deze verdun je met wat melk.
*Hierna gaat een gedeelte van de geraspte kaas erin, goed blijven roeren. De kaas zal eerst smelten in draden maar door het roeren lost de kaas zich op en krijg je een mooi homogeen mengsel. Je kan nog wat kaas toevoegen, roeren, evt. nog beetje melk erbij.
*Tussendoor proef je wat van de saus of er voldoende italiaanse kruiden, peper en zout naar je smaak inzitten en voeg je evt. nog wat bij.
*Dan 1 tot 3 teentjes knoflook uitpersen (afhankelijk van de grootte van de bol) en door de saus heen roeren. Doordat je de knoflook er laat bij doet, blijft er een volle knoflooksmaak aanwezig en "vervliegt"deze minder.
Bereiding van de groenten; beetje olie in de pan verhitten en macaronigroenten (prei, uien, paprika, champignons) roerbakken. Op het moment dat de groenten iets beginnen te slinken, doe ik er een klein beetje heet water bij zo blijven de groenten lekker sappig en mooi op kleur.
Bereiden pasta of rijst, klaarmaken vlgs gebruiksaanwijzing.
Ik serveer alles apart zodat ieder zijn keuze kan maken.
(De foto heb ik per ongeluk gewist met de cannabisfoto's, maar ik maak dit regelmatig dus voeg ik later bij.)
belladonna Hier een niet van mij zelf
heb hem wel een keer ook in de oven gemaakt
Babi Pangang
Babi Pangang van de BBQ? Ja het kan! Ik maakte het misschien wel meest gegeten gerecht bij de Chinees gewoon in mijn achtertuin. En nee, dit is niet precies zoals je hem bij de Chinees eet. Maar hij is wel verdomd lekker! Het kost wat tijd om het vlees low and slow te garen, maar in de tussen tijd heb je mooi de tijd om zelf je saus te maken. Ingrediƫnten
Het marineren van het vlees begint de avond van te voren en is op basis van een droge rub. Meng voor deze rub 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, het paprikapoeder, het gemberpoeder, komijn, zout en zwarte peper door elkaar.
Neem nu het vlees en dep het droog met keukenpapier. Snijd vervolgens losse stukjes vlees en vet weg en leg de procureur op je snijplank. Smeer het vlees goed in met de droge rub en pak het vervolgens in om een nachtje te marineren in de koelkast. BBQ Dag
Het bereiden van 600 gram procureur duurde bij mij ongeveer 3 uur, maar neem er ruim de tijd voor, want het kan iedere keer weer anders lopen en je gasten zullen ongetwijfeld niet willen wachten tot laat op de avond voor ze jouw heerlijke Babi Pangang voorgeschoteld krijgen.
Begin met het aansteken van de BBQ en maak deze klaar voor indirect garen op een temperatuur van ongeveer 120 graden.
Haal ondertussen het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als de BBQ op temperatuur is, mag het vlees op de BBQ. Meet de kerntemperatuur van het vlees, noteer deze en sluit de BBQ met de deksel om het vlees een uur te laten garen.
Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur voor de glaze. Doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur. Schenk in een kommetje en laat afkoelen.
Meet na een uur de kerntemperatuur van het vlees en reken met je beginmeting uit hoe lang het vlees nog moet tot een kerntemperatuur van 62 graden. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat doorgaren tot deze kerntemperatuur.
Haal de procureur bij een temperatuur van 62 graden even van de BBQ en pak hem in in aluminiumfolie. Leg het vlees weer terug op de BBQ en laat weer een uur garen. De kerntemperatuur mag nu oplopen tot een graad of 80. Hou dit dan ook in de gaten.
Neem nu weer je kleine pannetje en zet deze op laag vuur. Snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, sambal, rest van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tenslotte 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maizena. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en haal deze door een zeef. Laat de saus een beetje afkoelen.
Heeft de procureur een kerntemperatuur van 80 graden? Pak het vlees dan weer uit. Smeer je vlees nu in met je glaze en sluit de BBQ met de deksel. Laat het vlees nu nog een minuut of 15 rustig liggen. Haal het vervolgens van de BBQ en laat onder aluminiumfolie een kwartiertje rusten. Snijd je vlees daarna in plakken en leg deze op een bedje van atjar. Giet er de zelfgemaakte saus overheen en je Babi Pangang van de BBQ is klaar! Serveren met rijst of bami en kroepoek en je hebt een heerlijk maal. Eet smakelijk!
Wie denkt dat we in Spanje alleen paella, tortilla en tapas eten, heeft het mis. In werkelijkheid is de Spaanse keuken véél meer dan dit: de overvloed aan verse producten, de verschillende regionale keukens en de invloed van andere culturen maken van de Spaanse gastronomie alles behalve een saaie gebeurtenis. Door een kijkje in mijn Spaanse keuken te geven wil ik jullie laten zien dat Spaans eten zeer divers, gezond, lekker en vooral heel makkelijk thuis te maken kan zijn. Door gevarieerd te eten met verse (seizoens)producten van het land en gebruik te maken van olijfolie blijven Spanjaarden lekker fit en gezond. Benieuwd naar wat er daadwerkelijk in een Spaans huishouden wordt gegeten? Snuffel dan in mijn archief met Spaanse recepten: van tapas tot aan hoofdgerechten voor familie etentjes en verrukkelijke desserts.
Comment