Maak gratis een account aan en krijg toegang tot het volledige forum. Paswoord vergeten? klik hier om een nieuwe aan te vragen. Neem contact op indien u problemen ondervindt met inloggen of registreren.
Maak een account aan!
Het leliehaantje is een zeven millimeter grote kever met een felrode rug. De buik, kop en poten van het beestje zijn zwart. De felrode kleur maakt het leliehaantje goed zichtbaar op de lelies. Echter zodra de plant begint te schudden, laat hij zich vallen met de buik naar boven. Daardoor kun je nauwelijks nog vinden tussen de aarde. In de lente legt het leliehaantje de eerste larven op de leliebladeren. De larven van het leliehaantje zijn oranjerood van kleur en negen millimeter lang. De larven vreten de bloemen aan, verpoppen zich en vliegen uit. Daarna begint de cyclus weer opnieuw, waardoor dit beestje een vervelende plaag vormt. Het haantje is de gehele zomer aan te treffen van april tot augustus.
Gezien haar uiterlijk een passende naam voor deze groep sluipwespen zou ik zeggen, maar niet alleen daarom. Hongerwespen zijn parasitaire wespen, dat wil zeggen dat ze zelf geen nest maken, maar dat ze gebruik maken van de nesten van andere insecten, in dit geval solitaire bijen- of wespensoorten.
De hongerwesp legt in een broedcel een eitje op een larve van haar gastheer, het eitje komt uit en de larve eet de bijen- of wespenlarve op. Meestal is dit nog niet voldoende (honger!) en gaat de larve op zoek naar nog een slachtoffer in de naastgelegen broedcel. Na deze ook verorberd te hebben verpopt de larve in de broedcel om het volgend seizoen uit te vliegen.
Veel mannetjes van deze familie hebben heel dikke dijen.
Ze zijn metallic groen, blauw. Je vindt ze op bloemen, waar ze stuifmeel eten..
De eitjes worden in stengels gelegd. Daarin ontwikkelen zich de larven.
Lengte 5 - 9 mm.
De wants wordt ongeveer 3 tot 6 millimeter lang en de kleur varieert sterk; zowel groene, bruine als rode exemplaren komen voor, ook de tekening kan sterk uiteenlopen. Toch is de soort zeer eenvoudig te herkennen aan het scutellum; het driehoekige schildje op het midden van de rug. De weidewants heeft hier een lichte hartvormige vlek die vrijwel altijd sterk afsteekt. Het lichaam is ovaal van vorm en vrij plat, de vliegvleugels steken aan de achterzijde duidelijk uit. De ogen, poten en de sprieterige tasters zijn meestal rood van kleur.
DSC02027.jpg
Roofvlieg Coenosia tigrina.
De larve eet aardwormen en larven van andere vliegen. De vlieg is een roofvlieg en vangt vliegen. Dat verwacht je niet als je hem ziet. In kassen kunnen ze dus nuttig zijn.
Heb het zelf ook eens geprobeerd, helaas bleven de katten er steeds mee spelen.. Wat is de bedoeling ervan, klein houden en proberen vruchten te laten dragen?
In eerste instantie was het gewoon om te kijken of het lukt en voor de leuk. Nu het ontkiemen goed gelukt is en het plantje ook blad aanmaakt en geworteld is heb ik goede hoop dat het uitgroeit tot een klein boompje. Avocado is niet winterhard dus ik zal idd proberen dat wat klein te houden in een pot en in de winter proberen te overwinteren. Misschien lukt het zelfs om ooit eigen vruchten ervan te kunnen oogsten maar dat is voor de verre toekomst dan.
Comment