Enzym.
Binnen de branche wordt het woort enzym veel over de wandelgangen geschreeuwd. Maar wat betekend dit nu eigenlijk? En waarom zou je enzymen toepassen, of eigenlijk veel belangerijker, welke enzymen moet je gebruiken?
Enzymen die gebruikt worden in de cannabisteelt moeten in ieder geval in staat zijn om dode plantenresten af te breken.
plantenresten bestaan uit cellen die met een soort van lijm aan elkaar geplakt zijn. Als je de resten wilt afbreken, moet je dus de lijm tussen die cellen afbreken en de cellen stuk maken. Hiervoor zijn veel verschillende enzymen nodig, waarvan er twee onmisbaar zijn. Het eerste enzym lost de lijm tussen de cellen op. Het tweede enzym maakt de wanden van de cellen stuk. Deze enzymen doen vooral het grove werk. naast deze twee enzymen zijn er nog wel andere enzymen nodig, maar zonder deze twee zal een enzymproduct eenvoudigweg niet kunnen werken. Als als je wil weten of die twee enzymen aanwezig zijn in het product dat je gebruikt, kun je dit zelf envoudig testen met behulp van middeltjes die je in de winkel kunt kopen. Hiervoor moet je twee proefjes uitvoeren. Als de resultaten van beide proefjes goed zijn, betekend dit dat beide enzymen aanwezig zijn en dat je product werkelijk in staat is om dode plantenresten af te breken. (zie voor testen in volgende treat : Testen op aanwezigheid van enzymen.)
Wanneer zijn enzymen ontdekt en wie maakt ze?
Laten we beginnen met een biertje, bier is namelijk een voorbeeld van een enzymreactie. Hiermee wordt bedoelt dat in bier door middel van enzymensuiker wordt omgezet in alcohol, dit wordt ook wel alcoholische fermentatie genoemd. Alcoholische fermentatie is de oudste en de bekenste enzymreactie. Het maken van alcoholische dranken uit organisch matriaal werd tot 1857 gedacht een spontane reactie te zijn. In 1857 conclueerde de franse chemicus Louis Pasteur dat het alcoholische fermentatie wordt versneld (gekatalyseerd) door 'fermenten' en alleen plaatsvinden in de aanwezigheid van levende cellen. Vervolgens echter, ontdekte de Duitse chemicus Eduard in 1897 dat een celvrijextract (dus zonder bacterien of schimmels) van gist alcoholische fermentatie kan veroorzaken. De oude puzzel was nu opgelost....; De gistcellen produceren het enzym en het enzym laat de fermentatie (de omzetting van suiker naar alcohol) verlopen.
Wat is een enzym?
Op een klein groep RNA (ribonucleic acid) moleculen na, zijn enzymen gewoon eiwitten die werken als een biologische katalysator, dwzhetversnellen van (bio)chemische processen die zich in een substraat afspeelt.
Een enzym is een splitsing- of ontledingsstof die een bepaalde scheikundige proces in het substraat veroorzaakt of bevordert, zonder zelf te veranderen.Een enzym behoort dan ook tot de biochemische katalysatoren.
Enzymen zijn zeer speciefiek. Dat wil zeggen dat voor ieder type omzetting een apart enzym nodig is.
Voor de werking zijn de enzymen o.a.afhankelijk van de temperatuur en de zuurtegraad. De meeste enzymen katalyserenprocessen met een snelheid van 1 tot 10.000 omzettingen per seconde per enzymmolucuul.
Enzymenhebben slechts een beperkt levensduur en ze moeten op tijd vervangen worden.
In vele gevallen kan de werking van de enzymen worden verhoogt door bepaalde stoffen, die 'activatoren' worden genoemd. voorbeeld hiervan zijn thiolverbindingen (zoals mercapto-ethanol en cysteine), maar ook tweewaardige metaalionen (Mg2+, Mn2+, Zn 2+ e.d.) Daarnaast zijn er stoffen die de activitiet van de enzymenal of niet reversibel verlagen (inhibitoren of remmers).
Enzymen op aarde:
de toepassing van enzymen binnen onze kweek is eigenlijk tweeledig.
1. Plantenresten worden opgeruimd/omgezet in uitspoelbare deleneen/of nieuwe voedingselementen voor de plant. Het en/of wordt in dit geval bepaald door het type enzym wat is gebruikt.
2. Organisch gebonden voedingselementen worden vrij gemaakt voor de plant.
Punt 2 is heel afhankelijk van welke enzymen gebruikt wordt. zo heeft het bedrijf Plagron en Canna bijvoorbeeld enzymen specifiek voor de groei, en enzymen specifiek voor de bloei. Dit is noodzakkenlijk omdat een plant in de groeiperiode andere behoeftes heeft dan in de bloeiperiode. Zo zullen enzymen specifiek gericht op de groei, voedingselementen uit het substraat vrijmaken die een plant in de groei in hun exacte behoefte voorzien en zo ook voor de bloei.
Laat het dus duidelijk zijn dat niet elk enzym hetzelfde is en dus ook niet voor hetzelfde doel kan worden ingezet.
bron : Met vele dank aan Plagron, Canna en Essentie.
Binnen de branche wordt het woort enzym veel over de wandelgangen geschreeuwd. Maar wat betekend dit nu eigenlijk? En waarom zou je enzymen toepassen, of eigenlijk veel belangerijker, welke enzymen moet je gebruiken?
Enzymen die gebruikt worden in de cannabisteelt moeten in ieder geval in staat zijn om dode plantenresten af te breken.
plantenresten bestaan uit cellen die met een soort van lijm aan elkaar geplakt zijn. Als je de resten wilt afbreken, moet je dus de lijm tussen die cellen afbreken en de cellen stuk maken. Hiervoor zijn veel verschillende enzymen nodig, waarvan er twee onmisbaar zijn. Het eerste enzym lost de lijm tussen de cellen op. Het tweede enzym maakt de wanden van de cellen stuk. Deze enzymen doen vooral het grove werk. naast deze twee enzymen zijn er nog wel andere enzymen nodig, maar zonder deze twee zal een enzymproduct eenvoudigweg niet kunnen werken. Als als je wil weten of die twee enzymen aanwezig zijn in het product dat je gebruikt, kun je dit zelf envoudig testen met behulp van middeltjes die je in de winkel kunt kopen. Hiervoor moet je twee proefjes uitvoeren. Als de resultaten van beide proefjes goed zijn, betekend dit dat beide enzymen aanwezig zijn en dat je product werkelijk in staat is om dode plantenresten af te breken. (zie voor testen in volgende treat : Testen op aanwezigheid van enzymen.)
Wanneer zijn enzymen ontdekt en wie maakt ze?
Laten we beginnen met een biertje, bier is namelijk een voorbeeld van een enzymreactie. Hiermee wordt bedoelt dat in bier door middel van enzymensuiker wordt omgezet in alcohol, dit wordt ook wel alcoholische fermentatie genoemd. Alcoholische fermentatie is de oudste en de bekenste enzymreactie. Het maken van alcoholische dranken uit organisch matriaal werd tot 1857 gedacht een spontane reactie te zijn. In 1857 conclueerde de franse chemicus Louis Pasteur dat het alcoholische fermentatie wordt versneld (gekatalyseerd) door 'fermenten' en alleen plaatsvinden in de aanwezigheid van levende cellen. Vervolgens echter, ontdekte de Duitse chemicus Eduard in 1897 dat een celvrijextract (dus zonder bacterien of schimmels) van gist alcoholische fermentatie kan veroorzaken. De oude puzzel was nu opgelost....; De gistcellen produceren het enzym en het enzym laat de fermentatie (de omzetting van suiker naar alcohol) verlopen.
Wat is een enzym?
Op een klein groep RNA (ribonucleic acid) moleculen na, zijn enzymen gewoon eiwitten die werken als een biologische katalysator, dwzhetversnellen van (bio)chemische processen die zich in een substraat afspeelt.
Een enzym is een splitsing- of ontledingsstof die een bepaalde scheikundige proces in het substraat veroorzaakt of bevordert, zonder zelf te veranderen.Een enzym behoort dan ook tot de biochemische katalysatoren.
Enzymen zijn zeer speciefiek. Dat wil zeggen dat voor ieder type omzetting een apart enzym nodig is.
Voor de werking zijn de enzymen o.a.afhankelijk van de temperatuur en de zuurtegraad. De meeste enzymen katalyserenprocessen met een snelheid van 1 tot 10.000 omzettingen per seconde per enzymmolucuul.
Enzymenhebben slechts een beperkt levensduur en ze moeten op tijd vervangen worden.
In vele gevallen kan de werking van de enzymen worden verhoogt door bepaalde stoffen, die 'activatoren' worden genoemd. voorbeeld hiervan zijn thiolverbindingen (zoals mercapto-ethanol en cysteine), maar ook tweewaardige metaalionen (Mg2+, Mn2+, Zn 2+ e.d.) Daarnaast zijn er stoffen die de activitiet van de enzymenal of niet reversibel verlagen (inhibitoren of remmers).
Enzymen op aarde:
de toepassing van enzymen binnen onze kweek is eigenlijk tweeledig.
1. Plantenresten worden opgeruimd/omgezet in uitspoelbare deleneen/of nieuwe voedingselementen voor de plant. Het en/of wordt in dit geval bepaald door het type enzym wat is gebruikt.
2. Organisch gebonden voedingselementen worden vrij gemaakt voor de plant.
Punt 2 is heel afhankelijk van welke enzymen gebruikt wordt. zo heeft het bedrijf Plagron en Canna bijvoorbeeld enzymen specifiek voor de groei, en enzymen specifiek voor de bloei. Dit is noodzakkenlijk omdat een plant in de groeiperiode andere behoeftes heeft dan in de bloeiperiode. Zo zullen enzymen specifiek gericht op de groei, voedingselementen uit het substraat vrijmaken die een plant in de groei in hun exacte behoefte voorzien en zo ook voor de bloei.
Laat het dus duidelijk zijn dat niet elk enzym hetzelfde is en dus ook niet voor hetzelfde doel kan worden ingezet.
bron : Met vele dank aan Plagron, Canna en Essentie.
Comment