Maak gratis een account aan en krijg toegang tot het volledige forum. Paswoord vergeten? klik hier om een nieuwe aan te vragen. Neem contact op indien u problemen ondervindt met inloggen of registreren.
Maak een account aan!
Koude lucht kan nooit een hoge lv hebben, kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Dus dat mag geen probleem zijn.
Dat is dus klingklare onzin. Volgens mij maak je hier een denkfout.
Absolute luchtvochtigheid:
Het meest eenvoudig: de absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht (waterdamp) per kubieke meter lucht.
Deze waarde wordt dus ook nooit in procenten weergegeven maar in grammen per kubieke meter (g/m3).
Dit is toch iets heel anders dan de relatieve luchtvochtigheid!
Relatieve luchtvochtigheid (RLV):
RLV wordt aangegeven in procenten, dus: delen per honderd!
Het is inderdaad zo dat warme lucht veel meer vocht kan bevatten dan koude lucht, voorbeeld: Lucht van 25 graden kan ca 31 g/m3 aan water bevatten terwijl lucht van 10 graden maar 12 g/m3 kan bevatten. Als we dus bij 25 graden 15,5 g/m3 water in de lucht hebben, dan hebben we dus een luchtvochtigheid van 50%, zo simpel is het! Stel dat de lucht verzadigd is met water (RLV=100%) en de temperatuur zakt door toevoer koude lucht, dan zal de lucht dus oververzadigd raken en het vocht niet meer in de lucht opgelost kunnen houden. Dit uit zich dan in een aantal verschijnselen: Nevel of condens.
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij bij gelijkblijvende dampdruk condensatie optreedt. Koude lucht kan dus zoals reeds gezegd minder waterdamp bevatten dan warme lucht en raakt bij voldoende isobare afkoeling verzadigd met waterdamp, de relatieve luchtvochtigheid wordt 100%. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe dichter het dauwpunt ligt bij de temperatuur van de lucht. Bij een hogere luchtvochtigheid is de lucht al bijna verzadigd en hoeft deze nog maar weinig te worden afgekoeld om te condenseren. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% is het dauwpunt dan ook gelijk aan de luchttemperatuur.
Comment