Forum Top Ad MOBILE Smallest
Collapse
Mededeling
Collapse
No announcement yet.
Monty Show's "No Mercy" ;-)
Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
-
Re: Monty Show's "No Mercy"
P1040574.jpgHigh again,
Zoals jullie weten houd ik wel van wat experimenteren en gaat het me niet altijd om de grootst mogelijke opbrengst maar meer om het bezig zijn met de plantjes, te observeren, er dingen over opzoeken en uittesten van dingen op een kleine schaal. Dat is vaak niet wetenschappelijk onderbouwd en zonder controlegroep maar daar gaat het mij ook niet om. Gewoon een beetje hobbyen.
Om toch iets van vergelijk te kunnen hebben heb ik besloten om gefaseerd te gaan kiemen en zaaien onder verschillende omstandigheden en met verschillende technieken. Het eerste experiment hebben jullie reeds kunne zien. Het blootstellen aan ethyleen in een vochtige omgeving op kamertemperatuur en vervolgens meteen en de grond zonder voorkiemen. Van de 5 kwamen er 3 op 1 dag boven nummer vier is nog steeds aan't ploeteren en heeft flinke achterstand en nummer 5 heeft nog steeds niks van zich laten zien. Nummer 4 de laatkomer staat ook wat natter de de 3 supersnelle kiemers. Misschien dat ze het daarom zo zwaar heeft maar er zit nu wel weer wat vooruitgang in en ik vermoet dat ze morgen pas echt een doorstart maakt. In de tent is het momenteel 24 tot 25 graden bodemtemperatuur 23 graden en de lv fluctueert tussen de 60 en 70 %.P1040567.jpg
De overige zaden heb ik koel weggelegd in de ijskast om de dormantie te doorbreken. De zaden waren naar mijn mening nog relatief jong toen ze geoogst werden. Ogen glad en groenig zonder tijgerpatroontje. Ook het waslaagje is niet echt craceleum-achtig te noemen dus ik denk dat deze zaden vrij jong geoogst zijn en best nog wel eens veel dormantie zouden kunnen vertonen.
Zojuist heb ik weer 5 zaden te kiem gelegd. Deze worden wel eerst voorgekiemd en komen dus uit de ijskast. Ik heb ze in uitgeknepen watten gedaan en toen in alufolie gewikkeld en donker weggelegd op kamertemperatuur. Weer een week later zal ik er nogmaals 5 te kiem leggen deze dan eerst 24 uur in een glaasje water en dan tussen vochtige koffiefilters. Zo kan ik kijken welke manier me het beste bevalt maar waar ik naar op zoek ben is de manier die deze snelle doublefunzaden het beste bevallen.
Verder kan ik dadelijk de verschillen zien tussen planten met 2 weken voorgroei planten met 1 week voorgroei en planten die meteen op 12/12 zijn gegaan. Omdat alles in de zelfde tent gebeurt zijn de omstandigheden ongeveer gelijk en zal het een goed beeld van de verschillen geven denk ik. Ook dit is om te onderzoeken wat mij het beste zind maar uiteindelijk wat de doublefun het fijnste vind en hoe ze me ervoor belonen.
De Zaden zijn je basis van je teelt. In de natuur gaat de zaadverspreiding, kiemrust en zaad ontwikkeling allemaal vanzelf en lijkt het de gewoonste zaak, beheerst door de seizoenen en de individuele microklimaten. Als tuinder is het scenario echter niet altijd zo eenvoudig.
Gecultiveerd zaden komen in papieren zakjes, kokertjes doordrukstips enz, de herkomst en de behandeling van deze zaden (opslag oogstijd enz. blijft vaak onbekend. Een beetje inzicht in zaad fysiologie en morfologie en wat een zaadje nu eigenlijk is en doet is dus wel handig en kan doorslaggevend zijn voor het verdere verloop van de kweek. Om dit een beetje te begrijpen moet je kijken wat moedertje natuur doet om voor nageslacht te zorgen na de winter.
Mechanismen zaad
P1040565.jpgVeel van de mechanismen achter het zaaien van cannabis zaden worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd door de kweker, zaden zijn zaden. Ik denk echter dat er veel verschillen kunnen zijn tussen de zaden van verschillende strains en breeders. Om een strain goed te kunnen kweken moet je deze eerst goed leren kennen en dat begint bij de zaden. De individuele zaad-lijnen, en in sommige gevallen individuele zaadjes, hebben allemaal een iets andere methoden van behandeling nodig om optimaal te kunnen kiemen en uit te kunnen groeien tot een volwaardige plant. Zaden zijn uniek, elk zaadje, hoe nauw verbonden ze ook aan hun broers en zussen zijn, ze worden allemaal een uniek individu. Laten we niet vergeten dat uit zaad, zaailingen groeien tot volwassen planten die allemaal iets verschillen van elkaar en dat begint dus reeds bij het zaadje. De kunst is het nu om de beste methode en omstandigheden vinden voor je strain om zo een optimale start te hebben. Tijdens de vroegste stadia van ontwikkeling en ontkieming kunnen zelfs de kleinste verandering in het microklimaat invloed uitoefenen op de fysiologie van een zaden en hun potentieel. Onder kunstmatige omstandigheden kunnen individuele zaad hun stofwisseling veranderen in overeenstemming met hun klimatologische omgeving (de manier waarop ze worden bewaard ontkiemd en gezaaid).
Zaadverspreiding
P1040566.jpgAls een eenjarige plant maakt cannabis op het einde van het seizoen zaden om zo voor nageslacht voor het volgende seizoen te zorgen. De nachten worden langer en de bestoven vrouwelijke bloemen rijpen hun zaden af en sterven. Op dit punt begint de kiemrust! De gezwollen calixen scheuren open en de vrijgekomen zaden vallen op de grond om te overwinteren. Zouden ze meteen ontkiemen dan zou het niet goed aflopen tijdens de wintermaanden. Een aantal zaden zullen diep verborgen in de afstervende bloemen zelf blijven zitten en overwinteren waar de moeder gestorven is. Het aantal zaden per plant is vaak afhankelijk van de strain en het klimaat waarin ze groeien. Bijvoorbeeld, laagland soorten hebben vaak meer zaden per plant dan het planten in het gebergte. In de winter en lente zorgt het ontdooiende ijs en sneeuw ervoor dat de zaden over grote afstanden verspreid kunnen worden terwijl onder equatoriaal klimaat, moessonregens dit ondersteunt. Die zaden die niet worden verstoord door beest, vogel of mens keren terug naar de aarde waaruit hun oorsprong begon. In de natuur spelen dieren een belangrijke rol bij de verspreiding van zaden op verschillende manieren. Ten eerste verspreiden ze zaden via de spijsvertering naar verschillende locaties. Hele zaden worden doorgegeven aan de stinkende hoop van guano of mest. Dit geeft zaden een mooi huis om te overwinteren. Op deze manier kunnen zaden makkelijk bergop of over de rivier reizen. Dit alles gebeurt tijdens de kiemrust.
Ten tweede, grote planteneters woelen de grond om van de planten waarop ze grazen. Hierdoor ontstaat een perfect 'bewerkte' omgeving, waarop nieuwe zaad kunnen concurreren met andere onkruidsoorten. Ten derde, kan zaad letterlijk vleugels krijgen als het word gegeten door vogels en kan honderden, zo niet duizenden kilometers reizen.
In de natuur spelen vele omgevingsfactoren een belangrijkste rol in de zaadverspreiding. De toestand van de bodem waarop het zaad valt bepaalt al meteen een hele boel. Het bepaald mede de mate van verspreiding van de zaden en dit stimuleert de natuurlijke selectie weer. Zaden die afstammen van een hoger gelegen gebeid zullen mee uitgespoeld worden met de grond naar lagere gelegen grond. Een deel van de zaden drijven, terwijl anderen de neiging hebben om te zinken (ooit afgevraagd waarom dit was?). Zaden die gemakkelijk drijven zullen verder worden uitgespoeld dan zaden die zinken dit bevordert de verspreidingsdiversiteit. Ook sterke winden helpen bij de zaadverspreiding doordat ze letterlijk het zaad uit de toppen blazen en over de bodem kunnen doen rollen. Overstromingen, stormen, aardverschuivingen, aardbevingen, de ontbossing, perioden van droogte of stedelijke ontwikkeling kunnen alle bijdragen aan het proces van zaadverspreiding. Er zijn letterlijk duizenden zo niet miljoenen van de betrokken variabelen.
P1040568.jpgKiemrust (dormantie)
Kiemrust is een natuurlijk voorkomende 'survival factor'. Onder 'natuurlijke omstandigheden' is kiemrust heel normaal en noodzakelijk om te overwinteren. Dormantie wil zeggen, dat wanneer onder rusttoestand (zelfs wanneer perfecte ontkieming voorwaarden bestaan), het zaad niet zal ontkiemen!
Gecultiveerde planten hebben doorgaans een wat minder sterk aanwezige dormantie. De 'survival factor' is er letterlijk uit gefokt om tot een homogeen gewas en oogst te garanderen. Stabilisering van een strain is niks anders dan genetische verarming en het remmen van de natuurlijke selectie!
Stratificatie
Sommige zaden hebben een stratificatie nodig alvorens ze kunnen kiemen.
Mechanische stratificatie Door stratificatie wordt de zaadhuid beschadigd, waarna het zaad water kan opnemen. De beschadigingen kunnen niet alleen mechanisch ontstaan, maar ook via passering van het maagdarmkanaal van dieren, zoals vogels.De zaadhuid kan ook beschadigd worden door behandeling met schuurpapier of aanvijlen.
zaad doorsnede..jpgzaadje.jpgzaadje ontkiemd.jpg
Dit is niet mijn eerste kiemexperimentje ik deed al eens proefjes om te onderzoeken welke kant je het nu het beste boven doet en welke onder bij een zaadje. Hieruit bleek dat je ze het best met de spitse punt naar boven poot. Dus als ze zijn voorgekiemd met het wortelpuntje naar boven zodat deze een 180 graden bocht moet maken om weer naar onder te gaan. Deze bocht strekt er zich weer uit als de kiem bobem komt door dit rechttrekken van deze bocht ontstaat er veel wrijving van de zaadhoes met de grond en gooit de kiem de zaadhoes makkelijker af en blijft deze in de grond achter. Zaden die je andersom poot worden vaker "met de help op" geboren.
Last edited by monty; 8 February 2012, 06:05.
Comment
-
Re: Monty Show's "No Mercy"
gvd hier ook al zo veel lees voer
is de wedstrijd met borklots er uitgebroken
ziet er goe uit hoop dat het werkt mogen er veel dames tussen zittenMocht ik door de wiet bezwijken, mocht ik door de hasj vergaan,
laat dan op mijn grafsteen schrijven: "Ik was te stoned om op te staan''
Comment
-
Re: Monty Show's "No Mercy"
P1040607.jpgHigh again,
vanmorgen de watten uit de alufolie gehaald en idd na een uurtje of 50, 5 mooi voorgekiemde zaden .
Ik heb ze toen heel voorzichtig met een pincet uit de watten gehaald. Hier en daar had de wortel zich reeds vastgehecht met minuscule haarworteltjes waardoor de zaden iets in de watten bleven hangen. Lesje voor volgende keer, iets vroeger kijken. Nu heb ik waarschijnlijk toch wel al wat haarworteltjes beschadigd. Niet dat ze er nu zo heel veel last van zullen hebben maar had iets vroeger gekund. Al doende leert men.
P1040594.jpgP1040598.jpgMeteen 5 potten gevuld en ze heel voorzichtig gepoot met het worteltje omhoog zodat dit eerst een bocht moet maken. Bij de zaden die al een wat langere wortel hebben moet je dus even kijken welke kant de wortel al een bocht gemaakt heeft en zet je ze dan dus wel met de wortelpunt omlaag maar dan iets dieper dan de zaden waar pas net het wortelpuntje door de zaadhuid breekt. Toen alles lekker in de pot zat nog een beetje met de plantenspuit vochtig gemaakt maar eigenlijk maar minimaal. het vocht in de verse NM grond zal voorlopig even genoeg zijn. Ik ben nu even twee dagen op pad dus ze moeten de rest helemaal zelf doen. Hoop bij terugkomst 5 gezonde kiemen te zien.P1040600.JPG
Last edited by monty; 8 February 2012, 06:03.
Comment
Comment