Maak gratis een account aan en krijg toegang tot het volledige forum. Paswoord vergeten? klik hier om een nieuwe aan te vragen. Neem contact op indien u problemen ondervindt met inloggen of registreren.
Maak een account aan!
Oorspronkelijk geplaatst door PoffertjesporemView Post
Duidelijke uitleg monty, maar zoals extreme schreef(leest je mee?, help lol):
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat planten, net als mensen een biologische klok hebben van 24 uur. Het "horloge" van de planten is UV-licht. Bij zonsopgang en zonsondergang is de UV-concentratie het hoogst. De plant herkent deze indicatoren en ontleent daar zijn dag-nachtritme aan.
Ik ben van mening dat je plantje het bioritme ijkt bij zons opkoms/ondergang, bij mij werkt dit systeem niet en slik daarom melatonine.
Grtz.
Ah nu ben ik met je mee. Ja zo bekeken als je puur het afsellen van de boiklok bekijkt en niet de andere effecten van uv.
Biologische klok
In de laatste jaren is een belangrijke schakelaar gevonden voor het mechanisme van de biologische klok. Dit is het cryptochroom. Cryptochroom zelf is al langer bekend, maar pas in 1998 heeft men zijn
functie als tijdorgaan herkend. Het cryptochroom is het controleorgaan voor de boilogische klok en realiseert een biologisch ritme met de naam ciradiaan ritme. Circadiaan betekent: ongeveer een dag (circi = ongeveer en dia = dag). Dit loopt tussen de 23,5 en 24,5 uur. Twee keer per dag bereikt de intensiteit van het blauwe licht een hoogtepunt, namelijk bij zonsop en bij zonsondergang. Deze meetpunten neemt het crytochroom waar en vergelijkt het met de boilogische klok, die hierop geijkt wordt. De biologische klol functioneert grofweg als volgt: Kern van de klok vormen twee proteinen, een "timeles"en een "period"proteine die controle op elkaar uitoefenen. De concentratie van deze proteinen zweld in een 12 uur ritme op. Als de maximale concentratie van deze klokeiwitten bereikt is, wordt de productie gestopt door een terugkoppeling(blokkade van productie) en de concentratie daalt, totdat de productie weer gestart wordt bij een minimum waarde (blokkade opgeheven) In de ochtend is de geringste concentratie van de klokmoleculen aanwezig, in de loop van de dag neemt deze toe, totdat de automatische blokkade in werking treedt. Bij een maximale instraling van blauw licht wordt het cryptochroom geactiveerd en houdt het timeless-proteine vast, zodat de klok (proteineproductie) bij nul gestart wordt.De correctie voert de plant elke ochtend en avond door. Hiermee wordt het ongeveer-ritme naar precies 24 uur gebracht.Het circadiaan ritme werkt ook zonder licht, maar kan door licht wel uit balans gebracht worden en voor- of achteruit gezet worden, maar het blijft wel gewoon draaien. Een horloge dat voor- of achteruit gezet wordt, blijft ook op een 24 uur ritme zeg maar. De verschillende lichtinformatie die de plant ontvangt werkt samen. De actuele en de periodieke lichtinformatie worden met elkaar en met de biologische klok vergeleken. Bij passende genetische voor geprogrameerde overeenkomsten start de bloei, en de groeirichting en groeisterkte bepalen het uiterlijk en het energieniveau van de plant. Bij
veranderingen in de lichtperiodes wordt de biologische klok geijkt en het circadiaan ritme begint opnieuw. Het mag duidelijk zijn, dat elke verstoring van het biologische ritme de plant tijd en energie kost om er aan te wennen. Daarom stopt ze ook even met de groei totdat de klok weer regelmatig loopt.
idd, dacht al dat we langs elkaar spraken, toch nocht steeds zeer informatief en leerzaam.
Ben het met $ir eens(heb ondertussen heel wat uurtjes op JD gelezen), dat het ballonetje bloeihormoon nog lek geprikt met worden(uv piek in combinatie met "emerson effect"(herfst spectrum))
@Biologische klok
@Bij veranderingen in de lichtperiodes wordt de biologische klok geijkt en het circadiaan ritme begint opnieuw. Het mag duidelijk zijn, dat elke verstoring van het biologische ritme de plant tijd en energie kost om er aan te wennen. Daarom stopt ze ook even met de groei totdat de klok weer regelmatig loopt.[/QUOTE]
Vergelijk het maar met de jetlag als je naar een andere tijdzone reist: het duurt even eer je bio ritme is aangepast.
Comment