Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

meeldauw

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    meeldauw

    Korting op 420shop
    Echte meeldauw
    De symptomen van echte meeldauw zijn gemakkelijk herkenbaar: wit schimmelpluis op de bovenkant van het blad. Bij zware aantasting komen ook meeldauwkolonies voor op de onderkant van bladeren en op de stengels.


    Oorzaak Meeldauw
    Echte meeldauw wordt veroorzaakt door verschillende schimmels die specifiek zijn voor een gewas of een groep gewassen. Deze schimmels behoren tot de Ascomyceten, orde Erysiphales, genoemd naar de geslachtelijke ascosporen. De ascosporen worden gevormd om een lange tijd van ongunstige omstandigheden te overleven. In de binnenkweek speelt de vorming van ascosporen geen rol en hebben we alleen te maken met ongeslachtelijke sporen.
    Alle kennis en adviezen over maatregelen tegen echte meeldauw in de binnenkweek zijn gericht op de korte levenscyclus met ongeslachtelijke sporen.


    3ac0a740fe.jpgLevenscyclus
    De levenscyclus van echte meeldauwschimmels in de binnenkweek is simpel. De infectie start met een spore. Het spore kiemt op het blad. Er volgt een schimmeldraad en doormiddel van haustoria wordt voeding uit het blad gezogen. Deze schimmeldraad (hyfe) groeit door en vormt een witte schimmelmat. Vervolgens worden conidia gevormd. Deze worden via de lucht verspreid naar andere planten. Hierdoor kan de cyclus weer opnieuw starten. De schimmelsporen bevatten zelf voldoende water en voedsel om altijd te kunnen kiemen bij aankomst op een blad.

    Kenmerken
    Na kieming groeit de kiembuis over het blad en vormt hechtorgaantjes, de zogenaamde appressoria. Vanuit de appressoria groeit de kiembuis verder door de celwand heen de plant in en vormt daar voedingsorganen, de haustoria. Op die manier kan de schimmel voedsel opnemen uit de planten. Echte meeldauwschimmels kunnen alleen groeien op levende planten. Op de schimmeldraden die buiten op het bladoppervlak groeien worden sporendragers met daarin nieuwe sporen gevormd. Dit is het kenmerkende witte schimmelpluis. Als de sporen volwassen zijn, worden ze losgelaten en verspreiden ze zich via de lucht of via kleding. In het algemeen zien we de eerste en zwaarste aantasting bij tochtplekken. De aantasting kan zeer snel verlopen. De sporen kunnen binnen een paar uur kiemen en binnen een week zijn de nieuwe sporen volwassen.


    Kiemen
    De sporen kiemen vooral goed bij hoge RV maar bij lage of wisselende RV worden er meer sporen gevormd en losgelaten, dus in totaal maakt de RV voor de aantasting weinig uit. Echte meeldauw schimmels kunnen alleen overleven op levend plantmateriaal. Op gewasresten kunnen de schimmels maar een paar dagen overleven. Na een aantasting je hok of tent dus een week leeg laten liggen!!



    Voorkomen

    Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat melk een goede bescherming tegen meeldauw kan bieden.
    Wekelijkse bespuitingen met melk de aantasting van echte meeldauw even goed onder controle konden houden als bespuitingen met met synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Niet alleen is melk een goede gewasbescherming, maar ook een goede bladvoeding die het immuunsysteem van de plant verbeterde. Uit de experimenten bleek dat een wekelijkse bespuiting met een concentratie van minstens 10% (1 deel melk, 9 delen water) de sterke van de meeldauwaantasting met 90% verminderde. Je mag de concentratie niet veel hoger nemen, want boven de 30% groeit er een schimmel op de bladeren die zijn voedingsbodem in de melk vindt. Je kunt er nog een volle theelepel natriumbicorbonaat (bakpoeder) en een half theelepeltje met groene zeepaan toevoegen.

    Paardenstaarten (Equistem arvense) kun je preventief gebruiken tegen meeldauw.
    Er staat: Snij 1 kilo van de bovengrondse delen in stukjes van 4 centimeter en laat ze een etmaal (een dag) in een emmer van 10L staan. Breng daarna het mengsel gedurende 30 min zachtjes aan de kook. Je laat het dan weer een dag staan waarna je het zeeft. Daarna los je 20centiliter op in 1 liter water en verstuift dit op de aangetaste planten of gebruikt het als preventief middel.

    Knoflookthee is een beschermingsmiddel voor een preventieve behandeling van schimmels.
    Een aftreksel werkt plantenbeschermend, ... Spuit de thee over de planten tegen echte meeldauw gedurende 5 opeenvolgende dagen. ...
    Hoe maak je knoflookthee: Snijd 5 knoflookbollen in kleine stukjes en giet er 1 liter kokend water over.
    Laat het 24 uur lang trekken en giet het vervolgens af. Voeg daar dan 3 liter water aan toe om te verdunnen.
    Spuit de thee over de planten tegen echte meeldauw gedurende 5 opeenvolgende dagen.

    Knoflookgier
    Giet knoflookgier uit over de bodem om te voorkomen dat schimmelsporen in de bodem zouden kunnen overleven.
    Snijd 10 grote knoflookbollen in kleine stukjes en overgiet ze met 2 liter heet water. Na de afkoeling er nog eens 5 liter water aan toevoegen. Laat het mengsel staan tot de gisting begint. Daarna gebruiken.
    Knoflook bevat allicine, een bacteriedodende stof met antibiotische eigenschappen. Een aftreksel werkt plantenbeschermend, versterkend en genezend o.a. tegen echte meeldauw.

    Boerenwormkruid.

    Een aftreksel of thee van 300 g vers materiaal of 30 g gedroogd op 10 ltr water. Tweemaal verdund (1 deel aftreksel op 2 delen water) helpt het tegen roest en meeldauw.

    Alsem.


    Aftreksel van 1 kilo vers of 150 gr gedroogd materiaal op 10 ltr water. Driemaal verdunnen (1 deel aftreksel op 3 delen water) en vernevelen over planten als voorzorg tegen meeldauw en roest.




    ecostyle bied ook een preventief middel aan vital - bladvoeding. Vital verminderd de kans van meeldauw onder het motto - voorkomen is beter dan genezen.

    Curatief
    Daarnaast heeft ecostyle ook silinal wat curatief in plaats van preventief word gebruikt. Tot druipens aan toe het blad bespuiten en na 1 week herhalen. Curatief werkt Exact van Bayer ook prima. Spuitzwavel wordt als fungicide gebruikt. Over de wijze waarop zwavel de kieming van de schimmelsporen remt, bestaan slechts hypothesen
    Last edited by monty; 6 October 2011, 23:37.

    #2
    Re: meeldauw

    Ziet dat poeder er ongeveer zo uit?
    poeder.jpg

    Zoja, dan is het inderdaad meeldauw. Die plant kun je weggooien. Roken van dat poeder is zeer schadelijk voor de gezondheid.

    Mocht je echt wanhopig zijn om je oogst te redden, dan kun je nog proberen nu direct te oogsten en je toppen een paar dagen in terpentine te weken en daarna goed uit te spoelen. Waarschijnlijk is het poeder dan wel weg.

    Licht is niet echt nodig: Wat je in plaats daarvan kan doen is 12 uur per dag bidden voor je plant. Niet meer dan 12 uur per dag, anders gaat 'ie niet in bloei - tenzij je bid voor auto-flowers. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar er wordt beweerd dat bidden helpt, dus wie weet.

    Comment


      #3
      Re: meeldauw

      Pfff..meeldauw kan je toch makkelijk roken. Dat poeier kan je er gewoon aflikken.

      Ik eet ook altijd beschimmeld brood, en drink zure melk. Heeeeeerlijk !
      Dat brood week ik eerst een week in water, dan 2 uur drogen in de oven, en dan kan je het opeten.

      Kan met verrotte wiet ook. Lekker man !
      ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

      Comment


        #4
        Re: meeldauw

        Heeft Monty teveel genoten?
        http://www.youtube.com/watch?v=zCvSc2b8CWc

        Comment


          #5
          Re: meeldauw

          HJM u bedoeldt "geroken" neem ik aan? hihi
          In a democracy you are allowed to say whatever you think but if it's smart thats the second.

          Comment

          Bezig...
          X