Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Overheid misleidt burgers over TTIP

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    #16
    Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

    Dit heeft idd niks met vrije handel te maken, eerder met het economisch en politiek knechten van de Europese lidstaten.
    Net daarom ook willen ze een Europese politieke unie waarin de soevereniteit van de staten niet meer geldig is, 1 groot Europees blok valt makkelijker voor de kar van uncle Sam te spannen dan 28 afzonderlijke soeverijne staten. Via de Navo lukt hun dit al perfect op militair gebied. Dit pact toont ook mooi aan dat politici niet voor de kar van de burger rijden maar in dienst staan van de multinationals en de elite, de 1 procenters.

    Comment


      #17
      Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

      Hollande: "In deze fase van de onderhandelingen zegt Frankrijk 'neen' tegen TTIP"

      Comment


        #18
        Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

        EU-voorstel wil nationale handelsrechtbanken uitschakelen voor grote buitenlandse bedrijven

        TTIP-protesten nemen toe (euractiv.com)


        De organisatie Seattle to Brussels Network kon de hand leggen op een geheim voorstelConflicten tussen buitenlandse investeerders en EU-lidstaten

        Dit internationaal rechtssysteem wordt ook voorzien in het TTIP-vrijhandelsakkoord dat voor het ogenblik tussen de VS en de EU wordt onderhandeld. De vijf hierboven vermelde landen willen met dit nieuwe voorstel het ISDS-systeem uitbreiden naar alle grensoverschrijdende conflicten tussen investeerders en EU-lidstaten, ook die conflicten die buiten bestaande bilaterale akkoorden vallen.
        Het voorstel beweert dat het hier slechts gaat om de afschaffing van nog bestaande bilaterale handelsakkoorden tussen oudere EU-lidstaten met Oost-Europese nieuwe EU-lidstaten, die nog werden afgesloten voor die laatsten lid werden van de EU. Die akkoorden zouden interne discriminatie van landen binnen de EU veroorzaken, volgens de indieners van het voorstel. Volledige lectuur van het voorstel wijst uit dat dit slechts een oppervlakkig excuus is voor een veel grondigere hertekening van het EU-handelsrecht.
        Uitschakelen bevoegdheid nationale lidstaten

        De gelekte voorstellen

        Winsten bedrijven boven algemeen belang

        EU planning parallel justice system for businees, new leak shows
        Shameless attempt to quietly institutionalize ISDS throughout Europe
        Intra-EU Investment Treaties Non-Paper from Austria, Finland, France, Germany and the Netherlands

        Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel...ndse-bedrijven

        Comment


          #19
          Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

          Vrijhandelsverdrag TPP stuit op groeiend verzet in Latijns-Amerika

          Burgerorganisaties in Chili, Mexico en Peru dringen er bij hun parlementen op aan het vrijhandelsakkoord Trans-Pacific Partnership (TPP) niet te ratificeren. Dit akkoord, dat op 4 februari in Nieuw-Zeeland werd getekend, moet nog worden geratificeerd door de parlementen van de twaalf lidstaten.





          Activisten tegen het vrijhandelsakkoord TPP uit Chili, Mexico en Peru kwamen in januari 2016 samen in Mexico City met vertegenwoordigers van organisaties in de VS en Canada (Emilio Godoy/IPS)


          Het Trans Pacific Partnership TPP zal twee maanden na ratificatie door de parlementen vanalle betrokken lidstaten in werking treden of als minimaal zes landen die samen goed zijn voor 85 procent van het totale bruto binnenlands product van de twaalf partners, het binnen twee jaar ratificeren.
          "We zoeken het gesprek met gelijkgestemde parlementaire groepen die onze nationale belangen verdedigen en we verschaffen ze informatie", zegt Carlos Bedoya, een Peruaanse activist van het Red Latinoamericana de Deuda, Desarrollo y Derechos (Latijns-Amerikaanse Netwerk voor Schulden, Ontwikkeling en Rechten Latindadd). Bedoya wil ook een gesprek met organisaties in de VS, Canada en de Aziatische TPP-lidstaten.
          Intellectueel eigendom

          De activisten vinden onder meer dat de intellectuele eigendomsrechten op uitkomsten van klinische tests te lang beschermd worden in het akkoord. Dit houdt de snelle productie van goedkope, generieke versies van medicijnen tegen. Een ander aspect waarover de activisten kritisch zijn, is dat lidstaten geschillen over investeringen moeten voorleggen aan een International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).
          De allianties tegen het TPP zijn daarenboven kritisch over de bevoegdheden in het verdrag voor internet service providers om de inhoud van het web te controleren op de distributie van materiaal dat het copyright zou schenden.
          De Latijns-Amerikaanse tegenstanders wijzen verder op de Amerikaanse eis dat partners hun binnenlandse wetgeving moeten hervormen in overeenstemming met de eisen van het TPP. Ook zijn ze tegen de rol die de Amerikaanse regering in Washington krijgt om vast te stellen of elke lidstaat aan alle voorwaarden van het TPP voldoen.
          Genoeg stemmen

          Banenverlies

          Hoewel regeringen van de betreffende landen proberen de aandacht te vestigen op de positieve gevolgen van het TPP, trekken recente rapporten die veronderstelde voordelen in twijfel. Volgens het rapport van de Wereldbank, Global Economic Prospects: Potential Macroeconomic Implications of the Trans-Pacific PartnershipTrading Down: Unemployment, Inequality and Other Risks of the Trans-Pacific Partnership Agreement, een studie van het Global Development and Environment Institute van Tufts University, schat dat het TPP zal leiden tot verlies van 771.000 banen in de lidstaten, waarvan 448.000 alleen in de VS.
          Bron: Civil Society in Latin America Campaigns Against Trans-Pacific Partnership

          Bron:
          http://www.dewereldmorgen.be/artikel...atijns-amerika

          Comment


            #20
            Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

            'Na TTIP: CETA: Als Europa historische vergissing wil begaan, mag dat dan na een fatsoenlijk debat?'

            'In tegenstelling tot TTIP is het handelakkoord tussen de EU en Canada (CETA) wel al in de laatste fase van besluitvorming is aanbeland', schrijft Bart Staes (Groen). 'Ten onrechte, want CETA zou een volwaardig maatschappelijk debat niet overleven.'

            Lees verder => KLIK

            Comment


              #21
              Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

              Halle derde TTIP-vrije gemeente van Vlaanderen

              De gemeenteraad van het Brabantse Halle heeft op 28 juni 2016 van Halle een TTIP-vrije stad gemaakt. Halle volgt daarmee Gent en Leuven, die reeds eerder dergelijke beslissingen namen. De motie van Halle gaat echter verder dan in deze beide provinciehoofdsteden.


              'Halle TTIP-vrij' met het TTIP-Paard van Troje op de Markt van Halle (Bruno Tordeur)


              In september 2015 gaf Groen Europarlementslid Bart Staes in Halle een uiteenzetting over het vrijhandelsakkoord Transatlantic Trade and Investment PartnershipDossier Vrijhandelsakkoorden.
              Facebookpagina Pajottenland-Zennevallei TTIP-vrij

              Facebookpagina Maak Gent TTIP-vrij

              Facebookpagina Leuven TTIP-vrij
              Communes hors TTIP-vrije gemeenten
              Gemeenten, provincies en waterschappen tegen TTIP (Nederland)
              TTIP Free Zones Europe and Worldwide



              bron:
              http://www.dewereldmorgen.be/artikel...van-vlaanderen

              Comment


                #22
                Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                Europese Commissie geeft nationale parlementen inspraak vrijhandelsakkoord CETA – of toch niet helemaal

                11.11.11 betreurt de beslissing van de Europese Commissie, om via een achterpoort de nationale parlementen te omzeilen voor de goedkeuring van het vrijhandelsakkoord met Canada (CETA). De Europese Commissie besliste op 5 juli dat de nationale parlementen dit vrijhandelsakkoord met Canada, maar het akkoord treedt al in werking voor deze ratificaties.


                Betoging in Brussel tegen de vrijhandelsakkoorden tussen de EU en de VS (TTIP) en Canada (CETA) in 2015 (Friends of the Earth Europe/Lode Saidane)


                Eind juni maakte de voorzitter van de Europese Commissie Juncker bekend dat de beslissing over het vrijhandelsakkoord met Canada (EU – Canada Comprehensive Trade Agreement – CETA) een exclusieve bevoegdheid van de EU is. Hier kwam echter veel reactie op vanuit het middenveld, de nationale parlementen en regeringen. Uiteindelijk hield de Europese Commissie hier rekening mee en werd op 5 juli 2016 beslist dat CETA toch beschouwd wordt als een ‘gemengd verdrag’, waardoor het wel degelijk geratificeerd moet worden door alle nationale parlementen van de EU-lidstaten.
                Toch mag er nog niet te vroeg gejuicht worden. Het verdrag kan reeds na goedkeuring door de Europese Raad in werking treden, nog voor de parlementen het geratificeerd hebben. De Europese Raad van ministers kan hierover beslissen in september 2016.
                ProtestTTIP

                CETA wordt gezien als de voorloper van het gelijkaardige handelsakkoord tussen de EU en de VS (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), waar voor het ogenblik nog over onderhandeld wordt. Er wordt dus gevreesd dat indien CETA goedgekeurd wordt, TTIP zal volgen.
                Op 20 september, twee dagen voor de stemming in de Europese Raad, wordt dan ook door de StopTTIP/CETA coalitie een grote betoging georganiseerd in Brussel.
                Bron: Europese Commissie omzeilt kritiek op handelsverdrag CETA en gebruikt achterdeur

                Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/07/06/europese-commissie-geeft-nationale-parlementen-inspraak-vrijhandelsakkoord-ceta--of-toch-niet-helemaal


                Guerillacampagne in metrostations tegen vrijhandelsakkoord


                Activisten hebben woensdag de publiciteitsposters in Brusselse metrostations overplakt met eigen affiches tegen het vrijhandelsakkoord TTIP.

                De actievoerders van collectief C'est pas nous, c'est eux hadden een poster bij met de slogans “Herstart de democratie” en “Geen onderhandelingen meer en geen vrijhandelsakkoord” waarmee ze de aanwezige reclameposters in de Brusselse metrostations overplakten. Ze kleefden ook stickers met het logo van de campagne “TTIP Game Over” op lichtbakken, muren en op een postbus.
                “Volgende week zitten de Europese Unie en de Verenigde Staten opnieuw samen om te onderhandelen over het Transatlantic Trade and Investement Partnership (TTIP), een verdrag rond vrije handel en investeringen”, zegt Flupke, een actievoerder die anoniem wil blijven. “Met deze actie willen we anderen aansporen om zelf ook hun ongenoegen te uiten. Het TTIP is een bedreiging voor onze openbare diensten, onze sociale normen en het milieu. Wat ons nog rest van democratie staat onder druk door de belangen van multinationals.”

                Bron: Nieuwsblad.be




                Last edited by Ganjax; 8 July 2016, 20:53.

                Comment


                  #23
                  Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                  Onderhandelaars TTIP sluipen weg van burgerprotest

                  Burgerinitiatieven waaronder TTIP Game Over roepen op tot protest tegen de onderhandelingen tussen de VS en de Europese Commissie over het vrijhandelsakkoord Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Zij hielden een lawaaidemonstratie aan het gebouw waar die onderhandelingen achter gesloten deuren zouden doorgaan.

                  (TTIP Game Over)


                  De Europese Commissie verplaatste op het laatste moment de onderhandelingen naar een ander gebouw dan oorspronkelijk was voorzien. Die zouden aanvankelijk doorgaan in het Albert Borschettegebouw in de Froissartstraat. Officieel gebeurde die verhuis om veiligheidsredenen. In werkelijkheid was het een poging om de aangekondigde actie aan het Borschettegebouw te ontwijken. De actievoerders zien dat als een eerste succes.

                  TTIP Game Over.

                  Belgisch verzet groeit

                  Halle derde TTIP-vrije gemeente van Vlaanderen (TTIP Game Over) Paul de Clerck, Friends of the Earth EuropeLeaked proposal on energy confirms TTIP fears).
                  De Europese Commissie hoopt de onderhandelingen nog voor het einde van 2016 af te ronden. In dezelfde periode hoopt de Commissie ook om het gelijkaardige vrijhandelsakkoord Comprehensive Economic and Trade Agrement Climaxi: “Dit voorstel om CETA voorlopig al te laten ingaan is onacceptabel. Het is belachelijk om nationale parlementen te vragen om zich uit te spreken over een verdrag dat al in werking is getreden. In de tussentijd zouden burgers dan al blootgesteld worden aan alle gevolgen van dit verdrag.”
                  Climaxi lanceert na de actie van 12 juli 2016 een nieuwe brochure ‘Onze toekomst uitverkocht. TTIP en CETA, wat staat er op het spel.’ Mia van Dongen: ‘’In onze brochure leggen we de mechanismen en stand van zaken van zowel TTIP als CETA helder uit. Ook laten we verschillende organisaties aan het woord om de gevolgen voor uiteenlopende aspecten van ons leven, van burgerprotest tot voedsel tot sociale rechten, toe te lichten. We hopen op deze manier een breder publiek bewust te maken van de mogelijke gevaren van deze nieuwe vrijhandelsverdragen.’’
                  Bron:http://www.dewereldmorgen.be/artikel...-burgerprotest

                  Comment


                    #24
                    Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                    De dreiging van TTIP: de liberalisering die zorgt voor minder vrijheid

                    Ondanks grote protesten tegen TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership – het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS), gingen de onderhandelingen voor het vrijhandelsakkoord deze maand (juli) gewoon door. Jong Groen haalt hier een aantal negatieve, en vaak onderbelichte elementen van TTIP aan in onderstaande opinie.



                    GGO's

                    Monopolies in plaats van vrijhandel

                    Probleem van privatisering

                    Bescherm biodiversiteit en voedselsoevereiniteit

                    Voor Jong Groen is het duidelijk: dit is voor ons een absolute no go. Biodiversiteit en voedselsoevereiniteit zijn geen loze begrippen, maar van fundamenteel belang voor het welzijn van onze planeet en van volkeren overal ter wereld. Ze moeten dan ook onder democratische controle gebracht of gehouden worden.
                    Patenten op levende organismen, hun zaden, hun DNA kunnen voor ons niet in private handen liggen. Vrijhandelsakkoorden die dit via een achterkamerpolitiek proberen te bereiken, zijn fundamenteel ondemocratisch. Onze conclusie is dan ook duidelijk: Jong Groen verwerpt TTIP, en pleit voor een model waar lokale boeren met eigen inzicht, maar gesteund door wereldwijde kennis, hun eigen bedrijf en landbouwproductie kunnen organiseren.
                    Bron:http://www.dewereldmorgen.be/artikel...inder-vrijheid

                    Comment


                      #25
                      Re: Overheid misleidt burgers over TTIP





                      Last edited by Ganjax; 12 August 2016, 10:57.

                      Comment


                        #26
                        Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                        Duits-Franse TTIP-kritiek is tactisch spel om verzet te verwarren

                        Volgens Duitse en Franse toppolitici zitten de onderhandelingen voor het TTIP-vrijhandelsakkoord tussen VS en EU in het slop. Amerikaanse onderhandelaars zouden te hoge eenzijdige eisen stellen. Het hele akkoord zou daarom kunnen mislukken. De tegenstanders van het akkoord doen er goed aan nog geen victorie te kraaien en niet op hun lauweren te rusten.
                        Het anti-TTIP-protest in Duitsland is leidinggevend in de Europese strijd tegen dit verdrag (nationofchange.org)


                        Duitse en Franse politici stellen dat de onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de VS en de EU muurvast zitten. Volgens Duits vice-kanselier en minister van economie Sigmar Gabriel hebben de onderhandelaars tijdens de 14 onderhandelingsrondes op geen van de 27 thema's een overeenstemming bereikt. “Volgens mij hebben de onderhandelingen met de VS de facto gefaald, hoewel niemand dat echt wil toegeven.”

                        Tactische bezwaren

                        Geen kritiek op ISDS

                        Duits minister Gabriel en Frans president Hollande hebben blijkbaar geen enkel bezwaar tegen een ander onderdeel van het voorgestelde verdrag, de arbitrageprocedure die wordt voorzien om investeerders toe te laten TTIP-lidstaten voor een zakenrechtbank te dagen. Het Investor State Dispute SettlementGeheime rechtbank, geheim vonnis

                        De zittingen van dergelijke arbitragerechtbanken zijn geheim, de klacht en het vonnis blijven eveneens geheim en er is geen beroepsprocedure voorzien. De betrokken staat verliest het recht om het betrokken bedrijf voor de eigen gewone handelsrechtbanken te dagen. Het is niet nodig dat het betrokken land daarna zijn wetgeving aanpast. De ISDS-rechtbank beslist gewoon dat de betrokken wet niet mag worden toegepast.
                        Het ISDS-systeem wordt voortdurend voorgesteld als 'slechts een van de onderdelen van het akkoord', een routineuze procedure ook voorzien in andere akkoorden. Dat is het niet. Dit is de essentie, de kern waar het echt om draait.
                        Naast de enorme schadeclaims heeft het bestaan van de ISDS-procedures ook een grote preventieve impact op eventuele nieuwe wettelijke initiatieven van staten. Die zullen aan vernieuwing van wetten verzaken omdat ze toch zullen worden aangevochten.
                        De ISDS-procedure mag niet door binnenlandse bedrijven worden gebruikt. Het naast elkaar bestaan van bedrijven die de binnenlandse wetgeving moeten respecteren en buitenlandse die dat niet moeten doen zal de betrokken binnenlandse bedrijven er echter toe aanzetten om eveneens een aanpassing van de wetgeving te eisen (of te verhuizen naar andere landen).
                        CETA wel OK?

                        Duits minister Gabriel en Frans president Hollande hebben geen problemen met het Canada EU Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Dat verdrag is de onderhandelingsfase voorbij, werd al ondertekend door de betrokken staatshoofden of regeringsleiders maar moet nog worden geratificeerd door de parlementen van de betrokken lidstaten.
                        Dit verdrag met Canada is echter een exacte voorbode van het TTIP-verdrag met de VS. Canada heeft daarin wel toegevingen gedaan op vlak van landbouw, cultuur en Europese toegang tot de openbare markt van overheidscontracten. CETA bevat echter eveneens een ISDS-procedure. Naast de dreiging van gebruik door Canadese bedrijven zit hier ook het risico in dat bedrijven uit de VS bij gebrek aan TTIP via het CETA-verdrag hun filialen in Canada zullen inzetten bij ISDS-claims voor schadevergoeding.
                        Zelfs al zou TTIP worden afgevoerd – wat allesbehalve zeker is – dan is er bovendien nog het Trade in Services Agreement TISA, dat de privatisering van zowat alle overheidsdiensten wil organiseren van onderwijs over gezondheidszorg tot post en openbaar vervoer. TISA bevat net als TTIP en CETA de restrictie dat eventuele beslissingen tot hernationalisering van overheidsdiensten verboden zal worden zolang het betrokken land lid is van het betrokken verdrag en dat bij eventuele opzegging van het verdrag het betrokken land nog tot zeven jaar lang verplicht wordt het verdrag toch te respecteren. Voor dezelfde periode kunnen bedrijven nog steeds de betrokken staat voor de ISDS-rechtbank dagen.
                        Bedrijfsprotectionisme

                        Men kan zich de vraag stellen waarom landen akkoord gaan met verdragen die zo nadelig zijn voor de eigen economie en de eigen bedrijven. Dit is echter geen verdrag dat tussen 'staten' wordt onderhandeld, maar een afspraak tussen economische elites. Deze verdragen worden enkel gesteund door de economische toplaag die alle heil ziet in de overname van de economie door hun bedrijven.
                        Dit is een verdrag dat de grote bedrijven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan samen beschermt tegen de wil van de bevolking aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.
                        De kritiek die nu vanuit Duitsland en Frankrijk komt is niet gericht tegen de aard van deze vrijhandelsakkoorden maar tegen specifieke onderdelen. Bovendien moet deze zogenaamde kritiek gezien worden als een strategie om het verzet tegen TTIP te ontwapenen. Deze 'kritische' argumenten dienen enkel om in een later stadium toch te pleiten voor het akkoord, omdat de VS dan zogenaamd toch de nodige toegevingen zal hebben gedaan.
                        Het mag inderdaad niet worden uitgesloten dat de onderhandelingen echt zouden afspringen, omwille van deze technische disputen tussen de VS en de EU, maar het TTIP is daarmee nog lang niet van de baan. De belangen voor de grote bedrijven zijn immers te groot om dit zomaar te laten passeren.
                        Remember MIA

                        TTIP is mee opgezet om terug te komen op een vroegere poging om de ongebreidelde vrije markt van de grote bedrijven aan de wereld op te leggen. Tussen 1995 en 1998 hebben de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onderhandeld over een Multilateral Investment Agreement (MIA). Dat verdrag werd toen onder massaal protest afgevoerd.
                        TTIP is onder meer een poging om dat MIA toch in te voeren, zij het op iets beperktere schaal, tussen de EU en de VS.
                        Op korte termijn is dit tevens een nauwelijks verhulde poging om alvast het CETA-verdrag geratificeerd te krijgen, om het dan als precedent voor TTIP in te zetten.
                        Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel...t-te-verwarren





                        Greenpeace: met TTIP-CETA zijn multinationals baas over mens en natuur

                        De milieuorganisatie Greenpeace betrouwt de minimaliserende Duitse en Franse verklaringen over de vrijhandelsakkoorden TTIP en CETA niet. Zij roept op om onverminderd met het verzet door te gaan en massaal deel te nemen aan de betoging van 20 september 2016.
                        (greenpeace.org/belgium)


                        Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de woordvoerder van Duits bondskanselier Angela Merkel bevestigen dat de onderhandelingen voor het vrijhandelsakkoord Transatlantic Trade and Investment PartnershipDuits-Franse TTIP-kritiek is tactisch spel om verzet te verwarren).
                        De milieuorganisatie Greenpeace wijst er in een persmededeling op dat de onderhandelingen over het andere vrijhandelsakkoord Comprehensive Economic and Trade AgreementInvestor State Dispute Settlement). Die zullen multinationals de kans bieden om staten rechtstreeks aan te vallen wanneer ze menen dat het beleid van die staten nadelig is voor hun investeringen.
                        Greenpeace haalt als voorbeeld de oliepijplijn Keystone XL aan. Die moet aardolie uit teerzandontginning in Canda transporteren naar de Amerikaanse kust in de Golf van Mexico. President Obama heeft beslist geen toestemming te geven voor de bouw van die pijplijn. Het bedrijf TransCanada Greenpeace blokkeert geheime TTIP-onderhandelingen). De organisatie roept burgers, organisaties en vakbonden om massaal te betogen op 20 september 2016 in Brussel.

                        Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel...mens-en-natuur






                        TTIP en andere vrijhandelsakkoorden bedreigen werknemer en consument






                        Eerdere handelsakkoorden gingen vooral over invoer- en uitvoertarieven. TTIP, CETA en TiSA willen vooral regels aanpakken die de internationale handel afremmen. Neem het voorbeeld van een Amerikaanse auto. Voor die op de Europese markt kan worden verkocht, moet worden getest of hij aan de Europese normen voldoet. Hetzelfde geldt voor een reeks voedselnormen. Koeien mogen in de VS bepaalde hormonen toegediend krijgen, in Europa niet. In de cosmeticasector verbiedt de EU 1.300 gevaarlijke producten; in de VS zijn dat er amper 11.
                        Sommige multinationals zeggen dat de strengere Europese regels de internationale handel belemmeren. Bovendien kost het te veel geld om eraan te voldoen, beweren ze. De multinationals willen internationale standaarden en normen.
                        Veel gelobbydRecht buiten spelMinder jobs, minder inkomenCoalitie biedt weerwerkwww.stopttip.be. Je kan daar ook een nieuwsbrief aanvragen. En op de actie op 20 september ben je bijzonder welkom!
                        Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel...r-en-consument

                        Comment


                          #27
                          Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                          Aan de titel valt al niks meer toe te voegen
                          Engeland was/is de grootste tegenstander van het TTIP verdrag. Toeval die Brexit?
                          Ad usum proprium!

                          Comment


                            #28
                            Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                            223 economen VS aan Congres: "Verwerp TPP en TTIP met ISDS"

                            In een open brief aan de leden van het Congres roepen 223 Amerikaanse economen op om het vrijhandelsakkoord Trans Pacific Partnership (TPP) niet te ratificeren, net als alle andere geplande verdragen (zoals het TTIP) omdat die een ISDS-hoofdstuk bevatten.

                            Joseph Stiglitz (WikiMedia Commons)


                            Nadat een grote groep Amerikaanse juristen in maart 2015 reeds hun verzet tegen het Investor State Dispute Settlement-mechanisme (ISDS - meer hierover verder) hadden geuit hebben nu ook 223 Amerikaanse economen, waaronder Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, op 7 september 2016 een brief gericht aan alle leden van het Congres, het Amerikaanse federale parlement. Ook zij pleiten tegen de opname van ISDS in de vrijhandelsakkoorden Trans Pacific Partnership (TPP) en Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).
                            Dit is een citaat uit hun brief (volledige tekst in bijlage onder dit artikel):

                            “Bevrijd van de fundamentele regels van nationale procedures en wetgeving die ander over hun klachten tegen de regering zouden hebben beslist, kunnen buitenlandse bedrijven succes boeken met hun klachtenvoor ISDS-tribunalen, zelfs wanneer nationale wetgeving overduidelijk zou hebben geleid tot de verwerping van deze bedrijfsklachten. Bedrijven kunnen zelfs zaken heropenen (voor ISDS) die ze in nationale rechtbanken hebben verloren.”North American Free Trade Agreement (NAFTA) wijzen uit dat deze rechtbanken altijd in het voordeel van investeerders oordelen. Staten kijken aan tegen gigantische boetes. Naast de uitgesproken vonnissen hebben dergelijke systemen ook een grote ontradende impact op regeringen, die er van afzien om bepaalde wettelijke initiatieven te nemen om de zware ISDS-boetes te vermijden.
                            Het komt er op neer dan vrijhandelsakkoorden met ISDS-clausules de parlementaire democratie zullen uitschakelen. Regeringen kunnen dan alleen nog uitvoeren wat de grote bedrijven aanvaarden.
                            Brief van 7 september 2016 aan het Amerikaanse Congres: 223 Law and Economics Professors Urge Congress to Reject the TPP and Other Prospective Deals that Include Investor-State Dispute Settlement (ISDS)

                            http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/09/11/223-economen-vs-aan-congres-verwerp-tpp-en-ttip-met-isds

                            Comment


                              #29
                              Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                              “Wees maar bang: multinationals almaar machtiger dan regeringen”

                              Global Justice Now.

                              Rijker dan de 180 armste landen samen

                              VN-werkgroep wordt gesaboteerd

                              Global Justice heeft deze recente cijfers openbaar gemaakt om steun te geven aan een werkgroep van de VN onder leiding van Ecuador. Die werkgroep wil een bindend verdrag opstellen dat verantwoordelijkheden op vlak van mensenrechten oplegt aan multinationals. "De Britse regering werkt deze werkgroep tegen en heeft in het verleden steeds haar veto1 gesteld tegen gelijkaardige initiatieven.”
                              De Amerikaanse regering onderhandelt met de EU het TTIP-vrijhandelsakkoord dat de overmacht van bedrijven over nationale rechtbanken en parlementen nog verder zal uitbreiden. Global Justice Now heeft de petitie Calling time on corporate crime gelanceerd om het beleid van de Britse regering te veranderen en hoopt dat ook in andere EU-lidstaten gelijkaardige initiatieven worden genomen.
                              Bronnen:
                              'Be Afraid': Largest Corporations Wealthier Than Most Countries

                              10 Biggest Corporations Make More Money Than Most Countries in the World Combined

                              Corporations running the world used to be science fiction - Now it's a reality

                              Calling time on corporate crime

                              1 http://www.dewereldmorgen.be/artikel...dan-regeringen





                              Konstantopoulou: "TTIP wordt 'Griekenland' in heel de EU"

                              De wil om te kunnen regeren

                              “Zij deden dat volgens mij omdat zij de linkse krachten hadden vervoegd, niet vanuit een of andere overtuiging, maar omdat er voor hen geen andere keuze was om te kunnen regeren. Als je het echt meent met de progressieve principes, dan kan je op geen enkele manier verantwoorden dat je het NEEN van de bevolking omdraait in een JA, zoals Tsipras heeft gedaan na het referendum tegen het EU-memorandum (het opgelegde besparingsprogramma van de trojka). Als je dat echt meent kan je nooit de zaken zo omdraaien alsof er geen andere keuze zou zijn voor de bevolking.”
                              “Onze fout is dat wij niet onmiddellijk door hadden dat Tsipras zich van bij het begin had neergelegd bij de hardste maatregelen van de trojka, dat hij eender welk akkoord zou aanvaarden. Ik kan dus onmogelijk enige rechtvaardiging of legitimering zien in wat er gebeurd is na het referendum. Het is heel belangrijk dat de mensen in de EU die feiten zien zoals ze zijn.”
                              “Dit was natuurlijk een coup van de Europese instellingen tegen het Griekse volk en tegen zijn politieke beslissingen. De Griekse eerste minister en zijn medestanders hebben echter besloten de medeplichtigen te worden in de uitvoering van deze coup.”
                              “Je moet begrijpen dat wij allemaal zeer enthousiast waren in het begin. We moeten nu erkennen dat de echte oorzaak van dit fiasco voor Griekenland van bij het begin lag bij het gebrek aan politieke wilskracht van de eerste minister en zijn regering. Dat kan ik persoonlijk getuigen.”
                              Vernietigend onderzoeksrapport

                              “Als voorzitter van het parlement deed ik alles wat in mijn mogelijkheden lag om deze afpersing tegen te houden – want dat was het. Ik heb de eerste minister het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie over de Griekse schuld1. Zeer belangrijke economische machten binnen de EU hebben zich echter met alle middelen verzet tegen de mogelijkheid dat de waarheid over de Griekse schuld naar boven zou komen.”
                              “De schuldsituatie van Griekenland is gebaseerd op wrede leugens. Een van die leugens was dat de Grieken meer uitgaven dan ze hadden. De Griekse overheid zou zeer slordig zijn geweest enzovoort. Het onderzoek van deze 'waarheidscommissie' bewijst dat de Griekse schuld in geen geval het gevolg was van deficit-spending van de Griekse regeringen. In werkelijkheid was het tekort op de Griekse overheidsbegrotingen reeds sinds 1980 altijd lager dan de Europese gemiddelden.”
                              Corruptie in het leger

                              Oorlogsschade is ernstige claim

                              De weg naar de vrijheid

                              “In die context ben ik er toe gekomen de politieke partij Plefsi EleftheriasGriekenland voorafspiegeling van TTIP

                              “Wij kijken voor onze strijd echter verder dan alleen Griekenland en de EU. Wat nu wordt onderhandeld in het vrijhandelsakkoord TTIP is een uitvergroting van wat in Griekenland gebeurd is en nog aan het gebeuren is. Het TTIP is niet meer of niet minder dan een uitvergrote versie van het memorandum van de Europese trojka."
                              Anti-TTIP-protest in Athene (123rf.com) "Landen worden overgeleverd aan de willekeur van grote bedrijven en aan de banken. TTIP wordt een regime waarbij actoren zonder enige democratische legitimatie wetten zullen opstellen en bepalen wie nog werk zal hebben aan welk loon, wat bedrijven mogen doen tegen de wil van de bevolking in.”
                              “Ik denk niet dat deze regering de volledige termijn gaat kunnen uitzitten (nog drie jaar, nvdr). Er komen op een bepaald ogenblik zeker vervroegde verkiezingen. Een van onze voornaamste aandachtspunten is de mensen er toe aan te zetten om toch te gaan stemmen. Tsipras heeft zijn tweede verkiezing alleen kunnen winnen door een zeer grote afwezigheid van de Griekse kiezers, omdat de Griekse kiezers zo verward waren door zijn verraad vlak na het referendum.”
                              Jonge Grieken aanspreken

                              (Pieter De Vos) “Wij willen de vele, vooral jonge Grieken die voor het eerst gingen stemmen bij het referendum, er toe aanzetten toch te gaan stemmen. Dat zijn mensen die voor het eerst gepolitiseerd zijn door de recente gebeurtenissen in hun land. Die mensen geloofden oprecht dat verandering mogelijk was, dat zijn de mensen die wij aanspreken en willen overtuigen. Dit zijn de kiezers die de objectieve bondgenoten zijn van de politieke krachten die Griekenland willen bevrijden en de democratie herstellen. Dat geldt trouwens ook voor de kiezers in de andere EU-landen.”
                              http://www.dewereldmorgen.be/artikel...-in-heel-de-eu

                              Comment


                                #30
                                Re: Overheid misleidt burgers over TTIP

                                Greenpeace Nederland lekt teksten TiSA vrijhandelsakkoord


                                Greenpeace Nederland wist de hand te leggen op de onderhandelingstekst van het Trade in Services Agreement (TISA) en voegt er een eigen analyse aan toe van het onderdeel van dit verdrag dat handelt over energie. Op dezelfde dag van deze onthulling, 20 september 2016, gaat in Brussel de grote manifestatie door tegen deze internationale vrijhandelsverdragen zoals het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de VS en de EU, het Canada-EU Comprehensive Economic and Trade Agreementwww.tisa-leaks.org http://www.dewereldmorgen.be/artikel...handelsakkoord





                                VRT: ondertekening en ratificatie is NIET hetzelfde

                                Telkens weer moet ik vaststellen hoe de media 'ondertekening' en 'ratificatie' van verdragen met elkaar verwarren. Zelfs de openbare omroep haspelt deze twee afzonderlijke procedures door elkaar. In dit geval geeft dit aan de luisteraar de verkeerde indruk dat protest niet lang zin zal hebben.

                                Tijdens de nieuwsuitzending op Radio1 van de VRT om 19 en 20 uur werd het volgende beweerd: "...(met hun protest) hopen de betogers de handtekeningen die nodig zijn om het verdrag te ratificeren tegen te houden."

                                Zo lijkt het alsof de ondertekening van een verdrag door staatshoofden of regeringsleiders het definitieve en onherroepelijke invoeren van een verdrag inhoudt.
                                'Ondertekening' en 'ratificatie' zijn twee totaal aparte procedures in de goedkeuring van een verdrag. Verdragsteksten worden ondertekend door staatshoofden of regeringsleiders. Na ondertekening is het verdrag nog steeds niet van kracht.Na ondertekening van een verdrag heeft protest nog steeds evenveel zin als ervoor.
                                Bron: http://www.dewereldmorgen.be/blog/lo...niet-hetzelfde

                                Fotoreportage: 15.000 op anti-TTIP-betoging

























                                Bron: http://www.dewereldmorgen.be/foto-re...-ttip-betoging




                                CETA-verdrag tegenhouden is TTIP-verdrag tegenhouden

                                De Waalse, Brusselse en Franstalige regionale regeringen geven de Belgische federale regering geen toestemming om het CETA-verdrag tussen Canada en de EU te ondertekenen. Protesten van de Vlaamse federale regeringspartijen gaan niet in op de argumenten die deze overheden daar voor geven.




                                (mediaactivista)


                                Er heerst heel wat verwarring over wat nu precies aan het gebeuren is, nu de Waalse, Brusselse en Franstalige regeringen geen toestemming geven aan de federale regering om het vrijhandelsakkoord Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen Canada en de EU te ondertekenen op 18 oktober 2016.

                                Belgische staatshervormingen

                                VRT: ondertekening en ratificatie is NIET hetzelfde), maar voor deze gemengde verdragen moeten alle deelregeringen hun instemming geven.
                                Na ondertekening volgt ratificatie

                                Verzet tegen vrijhandelsverdragen werkt

                                Het verdrag voor het stopzetten van kernproeven werd in 1994 ondertekend door president Bill Clinton maar nooit geratificeerd door het Amerikaanse parlement. Op dit ogenblik is het onzeker of het Amerikaanse parlement wel het vrijhandelsakkoord Trans Pacific Partnership (TPP) tussen de VS en landen rond de Stille Oceaan zal ratificeren, ook al heeft president Obama dat verdrag reeds ondertekend.
                                Het Multilateral Investment Agreement (MIA) was een globaal vrijhandelsakkoord dat drie jaar lang tussen 1995 en 1998 in het grootste geheim werd onderhandeld tussen de 35 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO
                                Voor een groot deel zijn het TPP en het TTIP pogingen om het MIA alsnog toch in te voeren.
                                Ook het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTATegenargumenten worden genegeerd

                                Dat is trouwens een algemeen probleem met verdragen. Wie argeloos de teksten van CETA, TPP en het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de EU en de VS leest, zal eerder verrast worden door de vaagheid, het juridisch jargon en de ronkende verklaringen die er rond zweven.
                                Uiteindelijk is de implementatie van verdragsteksten een kwestie van machtsverhoudingen. Het zijn niet de ronkende verklaringen van politici die zullen bepalen hoe verdragen worden toegepast. De juridische interpretatie door kapitaalkrachtige bedrijven - die zich dure gespecialiseerde advocatenkantoren en lobby-organisaties kunnen permitteren - zal dan altijd primeren op de argumenten van consumentenorganisaties, leefmilieugroeperingen, bewegingen tegen armoede en vakbonden.
                                CETA is TTIP in een andere gedaante

                                Recent hebben Duitse en Franse toppolitici gesteld dat dat andere vrijhandelsakkoord TTIP misschien niet hoeft. Dat is een nauwelijks verhulde poging om het groeiende verzet tegen deze akkoorden in de kiem te smoren. (Zie Duits-Franse TTIP-kritiek is spel om verzet te verwarren).
                                Het TTIP is nog steeds in onderhandelingsfase en de voorstanders vrezen dat het groeiende verzet ook andere vrijhandelsakkoorden zal tegenhouden. Zo willen zij ook nog het Trade in Services Agreement (TiSA) er door krijgen, dat de privatisering van zowat alle overheidsdiensten beoogt, onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, water, elektriciteit...
                                In die voorstelling van zaken wordt dan gedaan alsof die andere verdragen niet zo controversieel zouden zijn. In werkelijkheid willen de TTIP-voorstanders verhinderen dat het anti-TTIP-verzet overloopt naar die andere verdragen die bijna rond zijn, zoals nu het CETA-verdrag.
                                Bovendien is het CETA-verdrag een koekoeksjong van formaat voor een afgevoerd of uitgesteld TTIP. Het volstaat dat bedrijven in de VS een filiaal openen in Canada om via de arbitragerechtbanken van het CETA-verdrag toch alle eisen af te dwingen die ze anders via het TTIP-verdrag zouden bekomen.
                                Sociaal-democraten onder druk blijven zetten

                                (mediaactivista) Waakzaamheid is echter geboden. De meeste Europese sociaal-democratische partijen hebben zich al akkoord verklaard met CETA, TiSA en TTIP. Ook de Vlaamse SP.A blijft in het Europees Parlement schipperen en de lijn verdedigen dat de wijzigingen die werden afgedwongen aan het arbitragesysteem van Investor State Dispute settlement (ISDS) (dat zou worden vervangen door een Investment Court System -ICSVerzet blijft zinvol, ook na ondertekening

                                http://www.dewereldmorgen.be/artikel...ag-tegenhouden

                                Comment

                                Bezig...
                                X