Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Georganiseerde misdaad smult van Brabantse wietteelt

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Georganiseerde misdaad smult van Brabantse wietteelt

    Korting op 420shop
    Georganiseerde misdaad smult van Brabantse wietteelt

    Laatst gewijzigd: zondag 13 februari 2011 - 20:16 | Auteur: Lobke Kapteijns


    Het is regelmatig raak in Brabant als het te maken heeft met wietteelt. Onlangs moest Helmondse burgemeester Fons Jacobs onderduiken vanwege geweldsdreigingen aan zijn adres, dat alles had te maken met de opening van een tweede coffeeshop, Carpe Diem, in Helmond. Ook schietpartijen zijn geen verrassing meer. Je mag concluderen dat de wietteelt in Brabant zware criminelen aantrekt.

    Een kilo wiet brengt in de praktijk veel geld op, de kiloprijs wordt geschat op 3500 euro. Om die reden floreert de wietteelt floreert in Brabant. Toine Spapens, criminoloog en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg, doet al ruim 20 jaar onderzoek op het terrein van politie en justitie, met de nadruk op georganiseerde criminaliteit en internationale politiesamenwerking. Volgens Spapens heeft Brabant, maar ook Limburg, een groot aandeel in de wietteelt. "Een derde van de wietkwekerijen die worden opgerold in Nederland worden in Brabant en Limburg gevonden. Het blijft ondertussen gokken hoeveel wietkwekerijen Brabant in totaal telt."

    Om aan te kunnen geven om hoeveel geld het ongeveer gaat, laten we hier een simpele rekensom zien. Brabant telt 42 coffeeshops. Stel deze shops verkopen per dag een kilo. Dan hebben ze in totaal per jaar bijna 16000 kilo nodig. Een kilo wiet levert al gauw 3500 euro op, in totaal gaat het dan om 54 miljoen euro. Alleen al voor Brabantse coffeeshops.

    Spapens twijfelt of er grip is op de wietteelt in Brabant. "Er zijn wel grote onderzoeken gedaan naar de wietteelt maar het is zo belangrijk geworden voor de georganiseerde misdaad dat je kunt stellen dat er relatief weinig aan gedaan is."






    http://www.omroepbrabant.nl/?news/15...wietteelt.aspx
Bezig...
X