Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Van Colorado tot Antwerpen: de regels rond softdrugs

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Van Colorado tot Antwerpen: de regels rond softdrugs

    Korting op 420shop
    De legale verkoop van cannabis blijkt na een week een groot succes in de Amerikaanse staat Colorado. In Uruguay is sinds vorige maand zowel de verkoop als de teelt volledig gelegaliseerd. Ook in Marokko gaan stemmen op om de handel in marihuana te legaliseren. "Men begint te beseffen dat regulering beter werkt dan repressie", zegt criminoloog Tom Decorte van de Universiteit Gent.

    Het marihuanabeleid in de VS wordt steeds toleranter. Frappant, omdat het land jarenlang bekend stond als een van de grootste voorvechters voor internationale verdragen tegen het gebruik van drugs

    'Verkoop marihuana in Colorado brengt 5 miljoen op na een week', meldden nieuwssites gisteren. Colorado is de eerste Amerikaanse staat die met de legale verkoop van wiet begint. Hoewel de federale wetgeving voorschrijft dat het gebruik, de verkoop en de handel van cannabis illegaal is, tolereert ze wel dat de staten via democratische weg, bijvoorbeeld door referenda, een eigen beleid doorvoeren.

    Ook in Washington zal de verkoop van cannabis later dit jaar toegestaan worden. Eerder deze week werd bekend dat New York de 21e staat is waar gebruik van cannabis voor medische doeleinden toegelaten is. Het marihuanabeleid in de VS wordt steeds toleranter. Frappant, omdat het land jarenlang bekend stond als een van de grootste voorvechters voor internationale verdragen tegen het gebruik van drugs.


    Koploper UruguayGedoogbeleid
    De goedkeuring in Uruguay inspireerde dan weer de Marokkaanse conservatieve partij Istiqlal tot een wetsvoorstel om het verbouwen en verhandelen van wiet in het Rifgebergte te reguleren (DM, 5/12/13). In de noordelijke streek van Marokko werken naar schatting 90.000 inwoners van de marihuanateelt. Een volledige legalisatie zit er in het conservatieve land niet meteen aan te komen, maar een gedoogbeleid lijkt nu wel bespreekbaar.

    Het gedoogbeleid wordt ook in veel Europese landen gehanteerd. Het houdt in dat verkoop van wiet de facto illegaal is, maar dat het gebruik ervan gedecriminaliseerd wordt. Er wordt met andere woorden een oogje dichtgeknepen. In Europa gaat Nederland met zijn coffeeshops daarin het verst, maar de Spanjaarden zijn zeer tolerant en ook in Denemarken geldt een vrij soepele regelgeving. In de Deense hoofdstad Kopenhagen is er namelijk de 'vrijstad' Christiania, een wijk die in de jaren '70 gesticht werd door hippies en waar de Denen vandaag nog steeds gemakkelijk en zonder gevaar voor vervolging aan hun joints kunnen geraken.

    Het toont aan hoe zowel conservatieve landen (Marokko) als progressieve landen zoals Nederland en Denemarken omgaan met het fenomeen softdrugs. Softdrugs zijn niet langer taboe bij een groot deel van de bevolking. Zal wiet ooit dezelfde sociale status als alcohol bereiken?

    Decorte: "Dat durf ik niet te voorspellen. Het is wel zo dat cannabis in vergelijking met de jaren '60 in populariteit is gegroeid. Het roken van een joint is niet langer voorbehouden voor langharig, werkschuw tuig. Wiet geraakt af van zijn ideologische connotatie en dat is een fenomeen dat zich overal in de westerse wereld afspeelt."


    De Antwerpse burgemeester Bart De Wever.Symboolpolitiek in Antwerpen

    #2
    Re: Van Colorado tot Antwerpen: de regels rond softdrugs

    Dubbelpost nummer 3.



    Zou je willen kijken in het vervolg of het nieuwsfeit er reeds staat als je nieuws post, heeft toch geen zin in wilde weg dingen posten die er reeds staan, let ook even op je bronvermelding die je soms vergeet.

    Comment

    Bezig...
    X