Blowen mag. Wiet verkopen ook. Maar een grote voorraad hebben is illegaal. | ANP
Coffeeshophouder Edo Landtman had 100 kilo wiet in zijn huis liggen. Voorraadje voor de shop. Maar officieel mag dat natuurlijk niet. Toch besloot de rechtbank in Amsterdam dat ze Edo niet straffen.
De rechtbank zegt dat hij wel degelijk strafbaar is, want je mag als coffeeshophouder niet meer dan 500 gram wiet op voorraad hebben. Maar omdat Edo de zaken verder prima op orde heeft, krijgt hij geen straf.
Daarnaast houdt de rechtbank rekening met het feit dat de coffeeshophouder eigenlijk wel zoveel wiet moet hebben, om de shop een beetje op een normale manier te runnen. Het is aan de wetgever (en dat is Ivo Opstelten, de minister van Justitie) om wat te doen aan de achterdeurproblematiek, motiveert de rechter.
"Hij hield zijn administratie bij, betaalde zijn personeel wit en gaf zijn inkomsten door aan de Belastingdienst."
Maurice Veldman
TrendMaurice Veldman
Volgens het Parool zijn de Amsterdamse rechters het gedoogbeleid zat, waarin het is toegestaan wiet te verkopen, maar er niks is geregeld voor de aanvoer van diezelfde wiet. Advocaten Ilonaka Kamans en Maurice Veldman zien zelfs een trend.
"Het laatste anderhalf jaar kijken rechters anders naar de voorraad van coffeeshops", zegt Kamans. "Dit is een voorlopig hoogtepunt, dat denk ik wel precedentwerking heeft."
2500 wietplanten
Vorige week deed de rechtbank in Groningen ook al een opmerkelijke uitspraak: een man met2500 wietplanten kreeg geen straf. Ook zijn handel paste volgens de rechter prima in het gedoogbeleid. Deze zomer gingen de eigenaren van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen ook al vrijuit. Ook daar lag een te grote voorraad.
Het lijkt er dus op dat rechters niet langer verantwoordelijk willen zijn voor de problemen die het gedoogbeleid soms veroorzaakt. Maar een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat dit een besluit is van deze drie rechters - het is niet zo dat al dit soort zaken door Amsterdamse rechters voortaan op deze manier worden behandeld.
NOS.nl
Comment