Biologiesh
Spint
Spint (kasspint) is een plaag die weinig teelten spaart. Vooral bij droge en warme omstandigheden kan een populatie spintmijten erg snel toenemen. De kasspint is een 0,5 mm grote, geel-bruine mijt met twee donkergroene vlekken op de flanken, die leeft van plantensappen. Spintschade is te herkennen aan de wit-gele plekjes op het blad van de plant en aan een zijdeachtig spinsel aan de onderkant van het blad. Sinds vele jaren wordt spint met succes met de roofmijt bestreden.
TripsVarenrouwmug
De varenrouwmug is een 5 mm groot, zwart vliegje. Komt meestal in grote aantallen voor en legt haar eitjes in potgrond. De 5 mm grote, witdoorschijnende larven overleven in potgrond en tasten het wortelstelsel van de plant aan. Daarbij worden ook vaak ziektekiemen overgedragen. Door de vraatschade aan de wortels gaat de plant bladeren laten hangen en kan de plant zelfs volledig verwelken. Varenrouwmuggenlarven zijn goed te bestrijden met de nematoden Steinernema sp. met voor de binnenteelt ontwikkelde formulering.
Bladluis
De bladluis is een ongeveer 3mm dikke, ovale, gekleurde (groen en zwarte) luis met een zeer korte voortplantingscyclus. De luizen voeden zich met plantensappen en scheiden een kleverige stof af (honingdauw). Dit maakt de bladeren van de plant kleverig en kan schimmelvorming veroorzaken. Door overdracht van ziekten worden de planten ziek en verwelken. Galmuggen en Gaasvliegen als natuurlijke vijanden van bladluizen.
Wittevlieg
De wittevlieg lijkt op een 1,5mm groot, witgepoederd motje, dat haar eitjes afzet aan de onderkant van jonge bladeren. De wittevlieg komt in grote aantallen voor en vermeerdert zich snel. Ze voeden zich met plantensappen en scheiden een kleverige stof af. Hierdoor worden de bladeren plakkerig en kan er zich een zwarte schimmelpluis vormen. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, is de kans groot dat de plant de beschadiging niet overleeft. Wittevlieg is zeer goed te bestrijden met Sluipwespen.
Comment