Is dit bladluis?..
Forum Top Ad MOBILE Smallest
Collapse
Mededeling
Collapse
Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!
Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.
Enkele belangrijke informatie:
Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen
Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw
Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!
Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.
Enkele belangrijke informatie:
Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen
Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw
Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder
Bladluis???
Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
-
Re: Bladluis???
Ik had twee weken terug ook al last van luis, maar heb gesproeid met Spruzit (http://www.ecostyle.nl/scripts/cn_product.asp?id=53) En alles is nu dood. het is biologisch en niet gevaarlijk voor mens en dier. Je mag er zelfs fruit tot twee dagen voor consumptie mee behandelen. Het is trouwens geschikt voor heel veel ongedierte.
Greeds ChrisLast edited by Somewhere; 27 June 2009, 14:34."Medicinaal kweker en gebruiker"
Comment
-
Re: Bladluis???
kheb een beetje op internet gezien hoop dat helpt !!!
Spint
Het volwassen vrouwtje is ovaal en aan de achterkant afgerond.
De kleur kan variëren van oranje, lichtgeel of lichtgroen tot donkergroen, rood, bruin of zelfs zwart.
De mannetjes zijn kleiner en actiever dan het vrouwtje. Zijn lichaam is smaller en achteraan iets spitser.
Bij volwassen mannetjes en vrouwtjes zijn er meestal twee grote zwarte vlekken aan elke kant van het lichaam aanwezig. Bij ongunstige omstandigheden gaan de vrouwtjes in diapauze en verkleuren binnen drie tot vijf dagen oranjerood. Bij gunstige omstandigheden komen ze weer voor de dag en gaan ze eieren leggen.
Zowel larven, nymfen als adulten veroorzaken schade aan de plant doordat ze zich voeden met plantensappen. Ze bevinden zich voornamelijk aan de onderkant van het bladeren, waar ze de cellen aanprikken en leegzuigen. Deze cellen verkleuren geel en bij veel schade verkleuren de bladeren geheel geel; uiteindelijk kan je plant eraan doodgaan.
Een ander duidelijk kenmerk is het ontstaan van spinsels (nestjes) om en rond je toppen.
als jij al nestjes ziet zitten dan ben je al flink besmet, als je eenmaal besmet ben krijgt de spint er nooit meer helemaal uit. Het kan voorkomen dat je vroegtijdig moet oogsten om toch nog wat binnen te kunnen halen, anders kan je hele oogst verdwijnen.
Spint kan zich verspreiden door je hele kast door over te lopen van blad naar blad of door de lucht (spinseldraden).
Wat kan je er tegen doen:
Vingeren:
Je kan proberen ze met je vinger dood te gaan duwen, maar dat is een beetje dweilen met de kraan open.
Elke moord is weer een voortplanting minder, maar winnen zal je waarschijnlijk niet van ze (beperken wel).
Knoflookwater:
Snij een paar teentjes knoflook fijn en doe deze in warm water, dek dit af en laat het afkoelen (laten trekken voor 1-2 uur). Daarna de knoflook er uit zeven en met een plantenspuit het water op de bladeren spuiten (boven en onder !!), daar houden die “krengen” niet van.
aftreksel van de pyretrumbloem:
de plant moet van alle kanten goed bespoten worden, vooral de onderkant van het blad. Het is aan te bevelen s’avonds te behandelen, want overdag droogt de vloeistof veel vlugger op. En als de vloeistof is opgedroogd, zijn de werkzame stoffen afgebroken en uitgewerkt. De bespuiting zonodig na een week herhalen.
Biobest:
dit verspreid een onaangename geur zodat beestjes je planten gaan mijden. De bladeren van boven en onderen bespuiten en weg is de spint. Niet helemaal weg, maar de spint wordt wel zeldzaam. Biobest is niet chemisch, het lijkt wel een soort van zeep die enorm stinkt en die een vetlaagje op je bladeren achterlaat.
temperatuur omlaag en de luchtvochtigheid omhoog
(vochtigheid rond 90%, pas op voor toprot !) want van deze omstandigheden houdt de spint niet.
Stofzuigen:
neem een kruimelzuiger en probeer zoveel mogelijk spint en nestjes op te zuigen, doe dit echter wel voorzichtig zodat je plant niet beschadigd. Hiermee kan je een spintplaag onder controle houden. Een stofzuiger met een borstelkopje erop schijnt ook goed te werken (dan wel met verstelbaar zuigvermogen !)
roofmijt:
ga naar een growshop en haal roofmijt en zet deze uit
Maar als je echt al webben om je toppen hebt hangen helpt het inzetten van roofmijten ook al niet meer.
Het vrouwtje van de roofmijt voedt zich in alle stadia van haar ontwikkeling met kasspint. De optimale werktemperatuur voor de roofmijt ligt rond de 25°C. Bij twintig graden doodt een volwassen roofmijt dagelijks vijf volwassen spintmijten of twintig larven en eieren. Bij 25°C verloopt de ontwikkelingscyclus ongeveer twee keer zo snel als die van spintmijt. Per dag kan een vrouwelijke roofmijt vijf eieren afzetten. Ze kan bij afwezigheid van spint enige tijd op water of honing overleven, maar om eitjes te leggen moet ze wel spint kunnen consumeren. Als de prooidichtheid afneemt gaan de roofmijten op zoek naar nieuwe spintplekken. Dit zijn bruin/rode mijtjes (kannibalen dus want spint zijn ook mijten) en zijn iets groter dan de spint. Je koopt ze als larven en het duurt 1-2 weken voordat die roofmijten goed op gang zijn.
Het is eigenlijk het verstandigst om elke oogst preventief roofmijten uit te zetten. Als er geen spint is dan sterven die roofmijten en als er wel spintjes zijn dan worden ze opgevreten door die roofmijten
Gaasvlieg:
Een volwassen gaasvlieg, chrysoperla carnea, is groenkleurig en heeft zeer grote transparante vleugels. Het zijn de larven van de gaasvlieg die zich vooral voeden met bladluizen, maar ook met spint en wittevlieg. De larven kunnen 20 tot 50 bladluizen per dag verorberen. De gaasvlieglarven worden per 500 in een kartonnen plaatje verpakt. De verpakking is goed voor ongeveer 50m2. Door verwijdering van de fijne gaas kunnen ze op de planten uitgestrooid worden
Je kunt nog proberen om te spuiten met water met een beetje afwasmiddel, met masai of met wat spiritus.
Bladluis
Bladluizen vormen vaak een groot probleem, temeer daar luizen zich in rap tempo voortplanten.
Het zijn vraatzuchtige, gele, groene of zwarte rotbeestjes.
Bladluizen behoren tot de familie van de Aphididae. Ze behoren allemaal tot de onderorde van de Homoptera en de orde van de snavelinsecten (Hemiptera). . Bladluizen zijn een halve tot zeven millimeter lang.
Hun mondapparaat is uitgerust met een zuigsnuit (rostrum) hiermee onttrekken ze voedingsstoffen aan planten, de eiwitten in deze plantensappen zijn hun voedingsbron. Een volwassen luis doet niets anders dan eten en zich vermenigvuldigen.
Voor hun eigen verdediging kunnen ze niets anders dan hun wasafscheiding inzetten. Een glibberige en plakkerige suikerafscheiding via de twee buizen aan het achterlijf, dit zijn de voor de luis overbodige plantensuikers (zgn. honingdauw).
Honingdouw is weer een voedingsbodem voor allerlei bladschimmels, welke ook weer ernstige gevolgen zullen hebben voor de plant (groei van de plant wordt hierdoor ook belemmerd en overlijden raakt in zicht). Aantastingen op jonge bladeren geven later misvormde bladeren.. Verder kunnen de luizen nog virussen overbrengen.
En of dat nog niet genoeg is: de jonge luizen worden levend geboren en beginnen direct met het opnemen van plantensappen.
Het beeld van de aantasting van blad bestaat hoofdzakelijk uit:
glimmend en plakkerig worden, verwelken, verkleuringen of verminkingen
Hoe kom je eraan?
Kan meekomen vanuit de shop, maar ook een niet goed ontsmette kast is garantie voor nieuwe overlast. Bladluizen hebben door hun metamorfose soms vleugels. Je ziet die generaties dan ook door elkaar bestaan. In de lente brengen vleugelloze vrouwtjes, de stichtsters, andere vrouwtjes voort. Ze hebben wel of geen vleugels al naargelang de hoeveelheid voedsel die er beschikbaar is èn de weersomstandigheden. De bladluizen die kunnen vliegen, gebruiken luchtstroming om van de ene naar de andere plant te verhuizen. Daar worden dan weer nieuwe kolonies gesticht. Al die kolonies ontstaan zonder dat de vrouwtjes zijn bevrucht. Ook mieren verhuizen bladluizen naar andere planten.
Bestrijding:
Aphidoletes aphidimyza; Galmuggen -> in het donker zijn de galmuggen actief en zoeken via de geur van honingdauw de bladluiskolonies op. Bij de bladluis worden kleine oranje eitjes afgezet, waar de galmuglarven uitkomen. De volgroeide larven zijn eveneens oranje. Deze larven verlammen de luizen en zuigen deze leeg.
Lieveheersbeestjes:
Adalia bipunctata rood met 2 zwarte stippen (voeding: bladluis)
Exochomus quadripustulatus zwart met 4 rode stippen (blad- en schildluis)
Coccinella septempunctata rood met 7 zwarte stippen (bladluis en insectenlarven)
Coccinella undecimpunctata rood met 11 zwarte stippen (bladluis en insectenlarven)
Propylea quatuordecimpunctata geel met 14 zwarte stippen /tekening (bladluizen)
Tytthaspis sedecimpunctata geel met 16 zwarte stippen (bladluis en meeldauwschimmels)
Anatis ocellata (oogvleklieveheersbeestje) rood met zwarte stippen (bladluizen en insectenlarven)
Hippodamia convergens ………………………………. (bladluis)
Chrysopa, beter bekend onder de naam "gaasvlieg",is een inheemse predator die vaak spontaan in kassen en open lucht voorkomt. De larven zijn uitermate vraatzuchtig en efficiënte bladluisbestrijders.
Sluipwespen:
Aphidius colemani tegen oa de katoen- en rode luis,
Aphidius ervi en Aphelinus abdominalis , tegen de grotere soorten luis. Het voordeel van Aphelinus abdominalis is, dat een volwassen vrouwtje het parasiteren verscheidene weken volhoudt en dat ze ook aan gastheervoeding doet.
Een echte veelvraat van bladluizen! De Harmonia axyridis, te gebruiken tegen alle soorten bladluizen (als iemand weet waar aan deze soort te komen, graag een seintje).
Eenvoudige middelen:
- Het huis-tuin-en-keuken middel bestaat uit het besproeien van plant met lauw water met zeepsop, al dan niet met spiritus (zeer diverse meningen over dit laatste). Herhaal de bespuiting na 3 - 5 dagen. Zonder spiritus zal alle luis hiermee niet voor de volle 100% sterven, maar wel voor een groot deel verwijderd worden, met spiritus wel 100% sterfte.
Maar er wordt ook genoeg gewaarschuwd tegen het gebruik van spiritus, want ook plant zelf kan/zal een flinke oplazer krijgen. En de bodem raakt verontreinigd.
- Of kook pijptabak of shag in water. Spuit het concentraat op de bladluizen. Herhaal de bespuiting een week lang om de dag (dit kan men ook met knoflook doen ipv met tabak).
- Bladluizen houden niet van kou. Een stevige waterstraal doet ze verkleumen. Soms helpt het als de aantasting niet al te groot is.
- Vloeistofconcentraat van Alsem of vlier helpt ook redelijk goed.
Andere (biologische) middelen:
Primicarb, Fleur bladluis, AA Fleur vloeibaar, Spruzit, plantschoon, luizendood vloeibaar,
Pomanal (tegen wolluis, schildluis, dopluis en spint), ECO Luisspray, Brimex biobest InsectensprayLast edited by bobo; 5 July 2009, 19:47.
Comment
-
Re: Bladluis???
Zie ook: http://jointjedraaien.nl/wietforum/f...ten-t1273.html
Ik heb dezelfde ongedierte onder aan de bladeren zitten, en het worden er steeds meer.
Op bovenstaand url staat een foto van een luizenkolonie, daar lijken deze kleine beetjes wel op.
Comment
-
Re: Bladluis???
Oorspronkelijk geplaatst door Tosti View PostDenk niet dat het luizen zijn, deze beestjes zijn wel heeel erg klein.
Ik heb er toch maar wat pyrethrum (spruzit) overheen gespoten...
Weet iemand wanneer je dit moet herhalen?
Ciao, Tosti!"Medicinaal kweker en gebruiker"
Comment
-
Re: Bladluis???
Ik heb mijn jaarlijkse dames ook op mijn balkon staan en had vorig weekend ook bladluizen ontdekt op mijn plantjes.
Ik heb bij de boerenbond (Aveve) insecticide meegekregen voor plant en moestuinen, ook bekend onder de merknaam Formusect.
Basis ingredient van deze insecticide is BIFENTHRIN, op de verpakking staat dat het 2 x per seizoen gebruikt mag worden, op andere sites staat soms 1x. Ik vind op verschillende sites info over dit product bij fruit, groente, etc... maar nergens het gebruik bij cannabis....
Afhankelijk van fruitsoort kan het van 3 tot 7 dagen voor de oogst gebruikt worden.
Heeft iemand ervaring met dit of een gelijkaardig product en zijn er aandachtspunten? Want het schijnt wel een vrij heftig en milieuvervuilend product te zijn blijkt van bepaalde sites....
Alvast bedankt!
Grtz
Comment
Comment