Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Beestjes ! help

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Beestjes ! help

    Korting op 420shop
    De laatste tijd had ik al in de gaten dat er misschien beestjes zou zijn door aangevreten bladeren en kleine gaatjes.
    Vandaag zal ik op mn arme plantje lichtgroene vlekjes en er zitten nu kleine zwarte beestjes op die amper zijn te zien.

    Tot mn verbazing zijn ze over d ehele plant verspreid , weet iemand wat dit is en wat ik er tegen kan doen ?

    hier onder een plaatje van het aangevreten blaadje.
    Attached Files

    #2
    Re: Beestjes ! help

    High, Waarschijnlijk heb je last van bladluizen.

    Bladluizen, je blijft je vaak afvragen waar ze toch maar vandaan blijven komen. In een mum tijd belagen ze al je planten, want ze vermenigvuldigen en verspreiden zich razendsnel.
    Bladluizen duiken op in het voorjaar
    Als de temperatuur in de lente begint te stijgen, komen de bladluizen weer te voorschijn. Bladluizen kunnen trouwens uiteenlopende kleuren hebben: wit, geel, groen, oranje en bruin. Verlekkerd als ze zijn op verse plantensappen vind je ze vooral terug op jonge bloemtakken en -knoppen, jonge scheuten en zachte bladeren. Bij het opzuigen van de sappen kunnen ze virussen overdragen. De schade blijft dus niet altijd beperkt tot een aangevreten scheut.

    Hoe verspreiden bladluizen zich?
    Bladluizen verspreiden en vermenigvuldigen zich razendsnel. In de zomer planten de vleugelloze vrouwtjesluizen zich aan de lopende band voort en dat zonder bevruchting. Ze hebben dan helemaal geen mannetjesluizen nodig. Op hun beurt gaan die jongen zich ook weer maagdelijk voortplanten... Pas in het najaar worden vrouwtjesluizen met vleugels geboren, die de mannetjesluizen opzoeken om geslachtelijk te paren voor het nageslacht.

    Het feit dat sommige bladluizen vleugels hebben, verklaart hoe bladluizen zich verspreiden. Ze kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere plant vliegen of in een kas of huis belanden.

    Daarnaast spelen mieren een rol bij de verspreiding van bladluizen. Als gastheer helpen mieren bladluizen bij de verdediging tegen ongewenste indringers. Vice versa helpen bladluizen mieren een handje. Mieren stompen namelijk met hun kop tegen het achterste van bladluizen, met als resultaat een bruine afscheiding, de zogenaamde honingdauw, een zoet goedje waar mieren verzot op zijn.

    Preventie tegen bladluizen
    Wat velen niet weten, is dat overbemesting een rol speelt. Zorg daarom voor een uitgebalanceerde voedingsbodem zonder overbemeste planten. Vooral een stikstofrijke bemesting met een hoge N-waarde trekt bladluizen aan. Planten met een tekort aan kalium of water blijken eveneens extra gevoelig voor deze insecten.

    Natuurlijke vijanden van bladluizen
    Deze beestjes voeden zich met bladluizen:
    • Lieveheersbeestjes en de larven ervan
    • Larven van galgmuggen
    • Larven van gaasvliegen
    • Oorwormen
    • Sluipwespen Aphidius ervi

    Vooral in een kas is het uitzetten van deze natuurlijke bestrijders een succes.

    Bladluizen milieuvriendelijk bestrijden
    Hoe kan je bladluizen wegkrijgen zonder schadelijke gevolgen voor fauna en flora?

    Minder milieuvriendelijk van bladluizen verlost
    Je kan natuurlijk onmiddellijk naar een plantencentrum trekken om insecticide te kopen. Weet echter dat bladluizen ondertussen resistent zijn tegen heel wat insecticiden omdat ze in het verleden massaal gebruikt werden. Bovendien is het effect bijzonder nadelig voor andere dieren en de natuur op zich. Heel wat natuurlijke vijanden worden zo ook uitgeroeid. Een kortetermijnoplossing aldus. Als je sproeit, zorg er dan voor dat je de onderkant van de bladeren goed behandeld.

    Beter is deze tussenoplossing: bedek de bladluizen met een vettig laagje bruine zeep op basis van lijnolie. Heb je dat niet bij de hand, dan kan je ook je eigen mengsel maken met wat olie, water en zeep. Ook dit mengsel moet je goed op de onderkant van de bladeren aanbrengen. Met een laatste tip: sproei niet als de zon schijnt.


    Grtz

    Comment

    Bezig...
    X