Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) en INSV

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) en INSV

    Korting op 420shop
    Hoy peeps,

    Ik was al een hele tijd aan het zoeken naar de oorzaak van mijn problemen en volgens mij heeft fief me eindelijk in de goeie richting gestuurd. Ik ben al een tijdje bezig met het draadje voor te bereiden maar de tijd ontbreekt me nu voorlopig. Echter kan ik niet nalaten om jullie te laten weten wat ik op het spoor ben en wat jullie ervan vinden.
    Een edit is echter in de maak en zal niet zo heel lang op zich laten wachten. Ik moet nog wat meer lezen en goed nadenken over hoe ik het op Jd zal zetten. ik vind ook niet zo eenvoudig foto's dus daar moet ik ook nog even aan werken.

    Wat is een virus?

    figure6.JPG virus.jpg

    Virussen kunnen eenvoudiger worden voorgesteld door parasieten die zich enkel voorplanten in volledig symbiose met een levende gastheer. Virussen kunnen niet groeien, ze eten niet en ze hebben ook geen seks. Het zijn complexe moleculenherprogrammerenvector, vaak zijn het bladluizen op hun reis van blad naar blad. In mindere mate worden virussen ook overgedragen door cicaden, witvliegjes, mijten, wantsen, thripsen en andere bijtende en zuigende insecten. Virussen en hun verspreiders werken samen in een symbiotische relatie. Virussen veroorzaken een verandering in de plant haar metabolisme die plantensappen voedzamer maakt voor sap zuigende insecten (kennedy 1951, Kennedy et al. 1959). De insecten op hun buurt brengen de virussen bij nieuwe slachtoffers.
    Nematoden (aaltjes), schimmels en parasitaire planten dienen soms ook als verspreider van virussen als ze verhuizen (groeien) van plat naar plant. Verder worden virussen voornamelijk verspreid door vegetatieve voorplanting (stekken) van besmette moeders. Virussen kunnen ook overgedragen worden via het zaad. Van plant tot plant kan het gaan, dan wel in de volle grond, via de wortels of zelf heel banaal door het tegen elkaar wrijven van de bladeren in de wind. Het lopen tussen planten van (huis)dieren of de kweker zelf zijn uiteraard ook niet bevorderlijk.



    http://img525.imageshack.us/img525/5...k3wince2nx.jpg (klikken voor vergroting)

    Tabaksmozaiekvirus (TMV, het eerste virus gevonden door onze Russische botanist) mozaiekvirus TMV kan zelf worden overgedragen door het roken van een besmette sigaret in de nabijheid van onbesmette planten. Iets om over na te denken dus. Vreemd dat niet meer mensen last heeft van deze ziekte ofwel weet men het misschien niet…

    Algemene symptomen van een virusbesmetting zijn:

    - gebrekkige groei: de plant wordt een midget wat duidt op vertraagde groei of in het ergste geval een groeistop. Internodes worden korter met een overdadig bladerdek tot gevolg (bladrozet).


    het herstellen van de bovenste bladeren van een oosterse tabaksplant besmet met TSWV

    - chlorosebladmisvorming: uit zich onder de vorm van een blad dat verwrongen lijkt met verdikkingen in het blad en bloemen. De bovenkant van het blad en de bladranden van besmette planten kunnen vervormen en deze symptomen kan ik het best beschrijven als verfrommeld, vaak miskend als gevolg van overvoeding of te hoge temperaturen.

    !!!!!!! Impatiens Necrotic Spot Virus & Cannabis/Tomato Spotted Wilt Virus !!!!!!
    !!!!!! - Tomatenbronsvlekkenvirus (tespovirussen) !!!!!!

    Ontdekt in 1912. Tot voor kort werd het cannabis spotted wilt virus beschouwd als een virus met 2 varianten, de impatiens (vlijtige liesje) variant en de variant afkomstig van sla (de gewone variant genaamd).


    http://i.pbase.com/u21/davecq/upload...Impatiens2.jpg http://www.gardenseeds.nl/images/pro...BkNxlFRHq7.jpg http://marjoleinvanhetplein.web-log....0_okt_36_a.jpg

    Echter werd recent ontdekt dat de impatiens variant verschilt van het tomato/cannabis spotted wilt virus (TSVW) of tomatenbronsvlekkenvirus en werd daarom opnieuw benoemd tot het impatiens necrotic spot virus (INSV). Het zijn dus 2 heel gelijklopende virussen die zonder diepere studie moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Vaak komen ze ook samen voor…


    INSV op impatiens. Sorry voor de slechte kwaliteit maar foto's zijn blijkbaar hard te vinden en anders vaak auteursrechtelijk beschermd.

    Er wordt beweerd dat de impatiens variant breder verspreidt is in serrekweek en kweektenten dan de variant afkomstig van sla. Beide varianten echter kunnen zowel voorkomen op bovenvermelde plekken als op groenten, maar daar is het vaak de variant afkomstig van sla. Ook dahlias (knollen) blijken een goeie gastheer te zijn voor de sla variant. Daarnaast blijkt ook uit de praktijk dat de symptomen vaak afhankelijk zijn van de waardeplant en kunnen verschillen in tabaksplanten. De waardeplanten voor de verschillende ziektes overlappen grotendeels maar aangezien er reeds meer dan 300 planten officieel werden genoteerd als aangetast (en de lijst groeit dagelijks) en de praktijk het ook al heeft uitgewezen, kunnen we denk ik besluiten dat onze schatjes er ook heel vatbaar voor zijn.
    Impatiens necrotic spot virus word vandaag beschouwt als het grootste onoverkomelijke probleem in de kweekbussines. Dit is te weiten aan de grote expansiekracht van het virus door de verspreiding van besmet plantenmateriaal en de stijgende aanwezigheid + bestendigheid tegen chemische middelen van plaaginsecten. De perspectieven op gebied van dragers als gastheren zijn voor deze virussen enorm.



    * snelle weetjes:

    - INSV en TSWV verspreiden zich razendsnel door transport van besmet materiaal
    - Vroeger was de ziekte vooral een probleem in subtropische regionen maar door de toegenomen internationale handel en consumptie veroverde ze via argeloos transport van besmet materiaal in de jaren 80 de rest van de wereld.
    - Diagnose op basis van de symptomen is vaak misleidend omdat bij onze schatjes meestal onmiddellijk wordt gedacht aan voedingstekorten, vergiftiging door pesticides of ph problemen.
    - De grootste verspreiders van deze 2 virussen zijn thripsen!!!
    - Virussen kunnen niet onderdrukt worden adhv pesticiden, herbiciden of medicijnen, maar zouden in de plaats daarvan moeten gecontroleerd worden door insectmanagement. Preventie is altijd beter en vooral goedkoper dan genezen!

    * dragers/verspreiders van het virus:

    de lijst van eenjarigen en vaste sierplanten is echt ellenlang tot zelf siergrassen toe, maar ik vermeld hier de belangrijkste en volgens mij meest voorkomende. Dus, alvast vermijden in de omtrek dus van je plantjes maar heel veel valt er jammer genoeg niet aan te doen. Op termijn kun je er eventueel over gaan nadenken om een exemplaar van deze planten bewust ertussen te gaan zetten maar wees dan zeker dat deze virusvrij is!!! De reden hiervoor is dat je heel vlug zult merken of je met het desbetreffende virus te maken hebt of niet. De hieronder vermelde plantjes zouden binnen de week symptomen moeten vertonen maar volgens mij zijn onze plantjes nog net iets sneller vanwege hun grote groeikracht. Rozen en poinsettias blijken 2 van de weinige planten die geen gastheer kunnen zijn voor deze 2 ziektes. Onkruid is jammer genoeg ook vaak een doorn in het oog samen met klimop.

    http://www.greenhouse.cornell.edu/pe...vy_INSV800.jpg Zweedse klimop - Hedera Helix (klik voor vergroting)

    Sierplanten:
    - alstroemeriaedera
    - begonia http://www.jointjedraaien.nl/wietforum/attachment.php?attachmentid=20408&d=1262488477[/URL] http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...9&d=1262488477 INSV & TSWV op begonia (klikken voor vergroten)
    - chrysanthemum http://4.bp.blogspot.com/_8xC9bwq6AV...WR8xstereo.JPG (klikken voor vergroting)
    - cineraria http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...1&d=1262556807 (klikken voor vergroting)
    - cyclamen http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...1&d=1262556980 (klikken voor vergroting)
    - exacum
    - geranium http://www.plantmanagementnetwork.or...aughtrey15.jpg (klikken voor vergroting)
    - gerbera http://www.forestryimages.org/images...48/1525253.jpg (klikken voor vergroting)
    - gloxinia http://www.forestryimages.org/images...12/1525307.jpg (klikken voor vergroting)
    - impatiens
    - madeliefjes http://www.ivv.cnr.it/en/lateralflow...tswv/tswv2.jpg (klikken voor vergroting)
    - lobelia http://www.ext.colostate.edu/PUBS/ga...MG/02947f3.jpg
    - dahlia
    - ranunculus
    - petunia http://www.umass.edu/umext/floricult...es/thripet.jpg http://1.bp.blogspot.com/_8xC9bwq6AV...tmvpetunia.png http://www.flora-links.org/images/figure10302.jpg (klikken voor vergroting)
    - stephanotis
    - sierhulst http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...1&d=1262535990 http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...1&d=1262535990 de nieuwe bladeren zien er niet uit in vergelijking met de oude. (klikken voor vergroting)

    Groenten:
    - sla http://www.dpvweb.net/intro/d399f02.jpg (klikken voor vergroting)
    - tomaat http://www.umassvegetable.org/images...omato_tswv.jpg http://eppftpserver.ag.utk.edu/profi...TSWV/TSWV1.jpg http://www.clemson.edu/extension/hgi...to_foliage.jpg http://entoplp.okstate.edu/ddd/IMAGES/TSWV-tomato.jpg http://www.clemson.edu/public/regula...tswv_leaf.jpeg http://pubs.caes.uga.edu/caespubs/pu...09/B1309-7.jpg https://eppftpserver.ag.utk.edu/Dist...TSWV-1632s.jpg https://eppftpserver.ag.utk.edu/Dist...TSWV-1633s.jpg
    - peper
    - paprika http://www.nwo.nl/images.nsf/pages/NWOP_5XMCYB/$file/Maris%20foto1.jpg (klikken voor vergroting)
    - veel ander kruiden waar we ons kruidentuintje jaarlijks mee volzetten.

    Insecten:
    In principe alleen de 6 tripsensoorten die ik in mn draadje besproken heb: http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...n-trips-thrips
    - frankliniella occidentalis (californische thrips) enkel deze wordt ervan verdacht overdrager van INSV te zijn. Samen met de onderstaande thripsensoorten wordt TSWV overgedragen.
    - thrips tabaci (tabaksthrips, onion thrips)
    - echinothrips americanus – Echinothrips
    - heliothrips haemorrhoidalis – gestreepte kasthrips
    - hercinothrips femoralis – zwarte kastthrips
    - parthenothrips dracaenae – zebrathrips

    * Symptomen:


    necrose van het blad op systematisch besmette bladeren van oosterse tabak besmet met TSWV

    Zoals reeds gezegd hoofdzakelijk afhankelijk van de waardeplant, de (optimale) omgevingsomstandigheden waar de plant zich in bevindt en het individuele virus- paarse stelen http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...4&d=1259718326 Greenhouse super silver haze (klikken voor vergroting)
    - chlorose vanonder naar boven http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...9&d=1262490214 TSWV oudere tabaksplanten zien er verwelkt uit door het draaien en vervormen veroorzaakt door het virus. Meestal zijn de symptomen het ergst aan slechts 1 kant van de plant. (klik voor vergroting)
    - necrotische vlekken http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...4&d=1262490214 http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...5&d=1262490214 locale necrotische vlek op oosterse tabak besmet met TSVW ouder blad (klik voor vergroting)
    - 'bobbels' in het blad http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...7&d=1262490214 necrose van het blad op systematisch besmette bladeren van oosterse tabak besmet met TSWV (klik voor vergroting)
    - streepvorming tussen de nerven http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...2&d=1261020763 Greenhouse super lemon haze (klikken voor vergroting)
    - ringvormige vlekken http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...1&d=1262490214 chlorotische en necrotische ringvlekken in lijnpatroon op systematisch besmette bladeren van oosterse tabak besmet met TSWV (klik voor vergroting)
    - mozaiektekening http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...3&d=1262490214 het vergelen van het blad tot mozaiek van oosterse tabak besmet met TSWV
    - zijwaarts krullende vingers en witte vingertoppen (geen verbranding door overvoeding) http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...6&d=1261020763 Greenhouse super lemon haze
    - gebrekkige groei, dwerggroei http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...6&d=1262490214 Oosterse tabak besmet met TSWV (klik voor vergroting)
    http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...7&d=1259718326 Greenhouse super silver haze (klikken voor vergroting)
    - stamnecrose en topbuigen http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...8&d=1262490214 stamnecrose en topbuigen van oosterse tabak besmet met TSWV (klik voor vergroting)
    - virusgeel en uiteindelijke verwelking http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...6&d=1261018759 http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...7&d=1261018759 (klikken voor vergroting)


    donker roodbruine stippen door TSWV besmetting in jonge tabaksplantjes

    * levensloop:

    Zoals reeds gezegd gedragen virussen zich als parasieten die niet kunnen overleven buiten de gastheer en voor de verhuizing van plant naar plant afhankelijk zijn van externe invloeden, vectoren genaamd. Beide virussen worden overgedragen door vegetatieve voortplanting (stekkies) van besmet plantenmateriaal en de voedingsgewoontes van bepaalde soorten thripsen.
    Er werd reeds melding gemaakt over een overdracht via het zaad van TSWV van een petunia x hybrida plant en van de lycopersicon esculentum. Zaadoverdrachtsstudies hebben nog niet uitgewezen dat INSV via het zaad wordt doorgegeven. Er wordt algemeen aangenomen dat TSWV gedragen wordt in het zaadhoesje wat deel is van de moeder en niet in het embryo. Echter moeten we er geen doekjes omwinden, de grootste verspreiding gebeurd zoals reeds aangehaald door de verhuizing van besmet plantenmateriaal dan door besmetting via zaad.

    http://www.inra.fr/hyppz/IMAGES/7031775.jpg http://www.biobest.be/v1/images/plagen/pTrips.jpg Californische- en tabakstrips (klikken voor vergroting)

    In serres en kweektenten wordt de frankliniella occidentalis (californische thrips) aanzien als de belangrijkste vector voor INSV. Deze samen met 5 ander thripssoorten waaronder de tabaksthrips (thrips tabaci) staan in voor de verspreiding van TSWV. Het virus blijft hardnekkig in hen aanwezig. Om de ziekte het hoofd te kunnen bieden is het dus noodzakelijk de levenscyclus van thripsen te kennen, samen met hun eetgewoontes. Ik heb er reeds een uitgebreid draadje over gemaakt en geef jullie hier het linkje mee: tripsen-trips-thrips



    Ik herhaal kort dat we niet mogen vergeten dat een thrips het grootste deel van zn leven NIET op de plant aanwezig is. Een thrips voltooid zn levenscyclus gemiddeld in 10 dagen. Blaadjes worden tegen de bladnerven van de onderste bladeren gelegd. De larven komen uit na een 3tal dagen en beginnen onmiddellijk te eten en pikken zo het virus op. Na 4 dagen hebben ze eindelijk genoeg en gaan ze terug wat tukken in de grond om te verpoppen. Na nog een 3 dagen, dus ongeveer dag 10, worden de poppen volwassen die weer gaan eten en uitzwermen en het virus overdragen.


    van linksboven naar onder: aphid stylet, fungus mycelium, nucleus, aphids on underside of leaflet, cucumber mosaic virus, tobacco masaic virus, phytoplasm, head of nemathode, mitochondrion en bacterium.

    Larven worden verspreiders van de ziekte na amper 30 minuutjes voeden op een besmette plant. Na een latente periode van 3 tot 18 dagen kunnen de tripsen nieuwe plantjes gaan besmetten na een maaltijdje van 5-10 minuten. Het zijn dus de larven die de ziekte oppikken en de volwassen exemplaren die het overbrengen. Dit maakt het dus in principe mogelijk om via een gecontroleerd ingrijpen in het larve stadium virus overdracht te voorkomen ook al zijn er volwassen thripsen in de buurt. Jammer genoeg kunnen besmette thripsen gedurende hun hele levensduur het virus over dragen. In serres en kweektenten kan het virus blijven voortbestaan gedurende opeenvolgende oogsten zorgend voor een heel jaar rond verlies.

    http://www.icmag.com/gallery/data/500/8082thrips2lg.JPG larve van een thrips (klik voor vergroting)

    * Zekerheid:

    Blijkbaar kan een product genaamd ELISA worden toegepast om te testen of je plant besmet is met deze virussen, maar daar komt binnenkort nog wat meer uitleg over. Eerst nog wat bijlezen en opzoeken.

    * Management:

    Eliminatie van besmette planten en vooral de (californische) thripsen zijn het hoofddoelinsectenval.

    Een simpele val kan worden gemaakt aan de hand van koolzaadolie en sojasaus. Lekkerrrrr!
    Giet van beiden evenveel in een ondiep vat en plaats deze in de buurt van aangetaste planten, ingangen en uitgangen. Op deze manier kun je ook vlug en goedkoop een invasie van ongedierte vaststellen rondom bvb luchtuit/inlaat naar buiten. Gebruik zoveel mogelijk geel of blauw als vat want daar zijn ze helemaal gek op. Indien dit het geval is, bewapen je dan elke morgen met 1 van bovenstaande middelen of een emmer met een grote hoeveelheid detergent of iets in die aard om de slachtoffers nog eens goed na te trappen.

    Vergeet niet dat slechts een klein aantal virusverspreidende thripsen nodig zijn om een epidemie op gang te brengen.
    Snoei eventueel buiten het gras rond je plantjes kort en verwijder alle onkruid.
    Melk blijkt volgens enkele bronnen ook doeltreffend te zijn en inactiveerd virussen, dus gebruik zeker en vast ook melk om je handen en werkmateriaal te reinigen. Melk doet trouwens ook een plant goed (sproeien kan voordelig zijn) maar zeep en water werken ook.
    Probeer na herhaaldelijk in aanraking komen met dezelfde ziekte misschien een soortje die gekend staat als ziekte/ongedierte resistent.
    Ook warmte* achteraf: reiniging van je hok:

    Op dit vlak moet ik nog heel wat opzoek werk verrichten maar dit komt er zeker van in de loop van de volgende weken. De bloei is net weer begonnen en ja... ik ga er toch opnieuw voor. Dit geeft me dus nog even respijt maar toch loop ik een dezer binnen bij de apotheker om een anti-viraal middeltje om te reinigen, maar ook anti-virale handzeep om te gebruiken na het roken van een sigaret voor je de kast induikt. Hou goed in het achterhoofd dat dettol anti-bacterieel is en tegen ziektes zoals tomatenbronsvlekkenvirus of tabaksmozaiekvirus NIETS doet.

    Na een slapeloze nacht en heel wat surfen kwam ik hierop terecht: http://www.proefstation.be/nederland...matenteelt.pdf
    volgens mij een goeie lijdraad om te beginnen!!!

    Tabel van aanbevolen virusdodende producten (Product - Aanbevolen concentratie - Min. aanbevolen contacttijd)

    Virkon SHortiDesinMenno Clean - 1% (op een schoongemaakt oppervlak)** - Niet gespecificeerd**
    Javel (bleekwater) - Optimaal: 5% actieve chloor - > 2u
    Delgo-San (waterstofperoxide) - 2-5% (2% bij hoge luchtvochtigheid, 5% bij lage luchtvochtigheid)** - 2u**

    * Bepaald aan de hand van eigen, beschikbare onderzoeksgegevens m.b.t. de specifieke werking van ontsmettingsmiddelen tegen virussen. Omdat virussen veel moeilijker te elimineren zijn dan andere micro-organismen, wijken de hier aanbevolen concentraties en contacttijden af van de gangbare richtlijnen.
    ** Op basis van de folder met productinformatie van Menno Clean (Brinkman) en Delgo-San (InterGrow SeedsNV)

    Enkel de producten waarvan gegevens beschikbaar waren zijn vermeld. Voor informatie over aanbevolen concentraties en contacttijden van andere producten dient er contact opgenomen te worden met de producent.

    Dat is het dus voorlopig maar een edit komt er dus aan binnenkort.

    Grtz $iR
    Attached Files
    Last edited by Jointjedraaien; 12 August 2010, 14:43.
    sigpic

    #2
    Re: tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) en INSV

    Super Mooie topic Smoke lekker veel lees voer kan iemand wel wat mee.
    Een pluim ervoor
    Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

    Comment


      #3
      Re: tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) en INSV

      Jeuh baby, Je bent al aardig op weg in je zoektocht Naar de oorzaken symptomen en bestrijden van die virussen Alhoewel dat laatste het moeilijkste zal zijn. Lees wel hier en daar dat men uvc inzet om virussen te remmen of te stoppen.

      Grtz

      Comment


        #4
        Re: tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) en INSV

        Sorry voor de late post hoor, maar wat een super topic! Erg mooi. Heb ook gelezen, dat momenteel de uvc lampen die (sinds kort?) op de markt zijn in staat zijn het tmv virus te doden.
        Rough! Rough! Arrrr..

        Comment

        Bezig...
        X