Power roots, powerzyme, enzym+, aminozuren, sugar royal, en zo zijn er nog duizenden producten extra, naast reguliere voeding.
Is dat verspilling, juist goed, of misschien zelfs wel slecht?
AminozurenMaar waarom voegen we dit toe?Enzymen
Jaaaa, enzymen. Mijn favoriete onderwerp! Je had dus die lego-blokjes he, van aminozuren? Weet je nog? Hierboven. Stel nu dat je daar een autotje van bouwt, of misschien een hijskraantje. Dan heb je een enzym: een molecuul (proteine of eiwit) die een chemische reactie versnelt. Een enzym is dus een biologische katalysator. Da's geweldig! Het maakt dingen, breekt ze af, of vervoert ze.
Maar, een enzym werkt alleen bij een bepaalde pH, bepaalde temperatuur en bepaalde vochtigheid(sgraad). Voor sommige enzymen moet zelfs ijzer aanwezig zijn, of een andere hulpstof. Enzymen, ze zijn geweldig, maar wel steeds onder een flinke lijst voorwaarden. Als ze een keer uitdrogen, zijn ze vaak kapot. Daarnaast: enzymen breken alleen dingen af als die dingen aanwezig zijn.. Je kunt amylase (uit je speeksel, dat breekt zetmeel af tot suiker) wel toevoegen aan je aarde, maar als er geen zetmeel in zit, dan heeft dat weinig zin.
Dus, daar sta je dan naast je potje: je voegt duizenden verschillenden enzymen toe, in een vloeistof met pH 6.5. Ongeveer 10 van de 1000 'werken' op die pH. 5 van die 10 werken alleen bij een temperatuur boven de 28 graden. Dus dan houd je 5 type enzymen over die daadwerkelijk hun werk doen. Wat doen die dan? Suikers afbreken? Ofzoiets? Maar als er geen suiker in de bodem zit, wat dan? Dan doen ze dus niets.
En de rest, die 95 andere typen eiwitten? Die veranderen in gestold en misvormd eiwit, zoals een gekookt eitje. Kortom: voer voor het bodemleven. Uiteindelijk komt dat weer vrij in de vorm van N, P, K, SO4, H2O en CO2. De enzymen die niet werken, die veranderen dus na een lange kringloop weer in de bodem als normale, kale, plantenvoeding.
SuikersWaar gaat dit heen?
Ok, waar komen suikers vandaan?
Jullie in koor: van planteeen!
Hoe worden die suikers gemaakt?
Door fotosynthese natuurlijk!
Wat gebeurt er als die fotosynthese niet meer nodig is?
De plant groeit door, zelfs in het donker! Maar het wordt wel een misbaksel.
Wanneer is fotosynthese niet meer nodig?
Als je veel suikers toevoegt!
Waarom voegen we dan suikers toe?
eh....Ja. Goeie vraag. Weet jij het LR2?Maar als ik suikerproduct X toevoeg aan mijn bodem, smaakt mijn wiet veel beter!
Is dat verspilling, juist goed, of misschien zelfs wel slecht?
AminozurenMaar waarom voegen we dit toe?Enzymen
Jaaaa, enzymen. Mijn favoriete onderwerp! Je had dus die lego-blokjes he, van aminozuren? Weet je nog? Hierboven. Stel nu dat je daar een autotje van bouwt, of misschien een hijskraantje. Dan heb je een enzym: een molecuul (proteine of eiwit) die een chemische reactie versnelt. Een enzym is dus een biologische katalysator. Da's geweldig! Het maakt dingen, breekt ze af, of vervoert ze.
Maar, een enzym werkt alleen bij een bepaalde pH, bepaalde temperatuur en bepaalde vochtigheid(sgraad). Voor sommige enzymen moet zelfs ijzer aanwezig zijn, of een andere hulpstof. Enzymen, ze zijn geweldig, maar wel steeds onder een flinke lijst voorwaarden. Als ze een keer uitdrogen, zijn ze vaak kapot. Daarnaast: enzymen breken alleen dingen af als die dingen aanwezig zijn.. Je kunt amylase (uit je speeksel, dat breekt zetmeel af tot suiker) wel toevoegen aan je aarde, maar als er geen zetmeel in zit, dan heeft dat weinig zin.
Dus, daar sta je dan naast je potje: je voegt duizenden verschillenden enzymen toe, in een vloeistof met pH 6.5. Ongeveer 10 van de 1000 'werken' op die pH. 5 van die 10 werken alleen bij een temperatuur boven de 28 graden. Dus dan houd je 5 type enzymen over die daadwerkelijk hun werk doen. Wat doen die dan? Suikers afbreken? Ofzoiets? Maar als er geen suiker in de bodem zit, wat dan? Dan doen ze dus niets.
En de rest, die 95 andere typen eiwitten? Die veranderen in gestold en misvormd eiwit, zoals een gekookt eitje. Kortom: voer voor het bodemleven. Uiteindelijk komt dat weer vrij in de vorm van N, P, K, SO4, H2O en CO2. De enzymen die niet werken, die veranderen dus na een lange kringloop weer in de bodem als normale, kale, plantenvoeding.
SuikersWaar gaat dit heen?
Ok, waar komen suikers vandaan?
Jullie in koor: van planteeen!
Hoe worden die suikers gemaakt?
Door fotosynthese natuurlijk!
Wat gebeurt er als die fotosynthese niet meer nodig is?
De plant groeit door, zelfs in het donker! Maar het wordt wel een misbaksel.
Wanneer is fotosynthese niet meer nodig?
Als je veel suikers toevoegt!
Waarom voegen we dan suikers toe?
eh....Ja. Goeie vraag. Weet jij het LR2?Maar als ik suikerproduct X toevoeg aan mijn bodem, smaakt mijn wiet veel beter!
Comment