Pagina 1 van 3 123 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 20 van 46

Topic: Klonen/stekken maken

 1. #1

  Registratie op
  Oct 2007
  Location
  cannabis land
  Leeftijd
  43
  Berichten
  3.243

  Standaard Klonen/stekken maken

  Waarom klonen en wat zijn dat?

  Het nadeel van het kweken van hennepplanten uit zaad is het grote onderlinge verschil in kwaliteit. Om een hoog kwaliteitsgemiddelde te scoren, moet de wietboer zwaar selekteren uit een zo groot mogelijk aantal planten, waarvan hij dus eigenljk het grootste deel voor niets verbouwt. Het grote voordeel van het kweken van hennepplanten uit zaad is dat er altijd planten bij zijn die duidelijk veel beter zijn dan de rest.

  Hoe groter het aantal planten waaruit die selektie gemaakt kan worden, des te beter is die plant. Door die beste planten te gebruiken voor het kweken van zaad, kan de wietboer de kwaliteit van zijn rassen ieder jaar weer verbeteren. Het probleem blijft echter, dat de planten die de wietboer gebruikt voor de produktie van Sinsemilla, onderling zoveel verschillen. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als alle planten van een oogst even goed waren als de beste plant van dat jaar of desnoods van het jaar daarvoor.
  Klonen voorzien in die behoefte! Want klonen zijn stekjes van een vrouwelijke superplant; allen genetisch identiek aan elkaar en aan de moederplant waarvan zij afkomstig zijn. Klonen kunnen genetisch niet verbeteren of verminderen in kwaliteit, maar blijven dezelfde topkwaliteit leveren, jaar na jaar. Er zijn gevallen bekend van klonen die tot vijftig keer achter elkaar gekloond werden, zonder kwaliteitsverlies, zolang je natuurlijk maar klonen neemt van een gezond exemplaar.

  Het maken van klonen / de techniek  Het bewortelen van klonen en het groeien van moederplanten kan het best op aarde gebeuren. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste methode. De wietboer zal de benodigdheden al voor een deel aanwezig hebben of kan er desnoods vrij eenvoudig aankomen.
  Voor het maken van klonen zijn de volgende spullen nodig:

  1 Een of twee T.L.-buizen (standaard kleur wit, kleur 33) of een S.L.-lamp.
  2 Een luchtthermometer en een watertemperatuurmeter uit de aquariumwinkel voor het meten van de worteltemperatuur.
  3 Eventueel een of ander vorm van bodemverwarming; een matje of een kabel, liefst thermostatisch geregeld.
  4 Potjes of bekers gemaakt van turfmolm (4-12 cm, bijvoorbeeld Jiffypot).
  5 Een wortelhormoon: Rootone F (Luxan) Rhizopon AA ...als er maar indolylboterzuur in zit.
  6 Verse potgrond.
  7 Zaai/stek grond
  8 Perliet.
  9 Een bloemenspuit (Blokker verkoopt handige pompspuiten van een liter)
  10 Eventueel een vloeibare meststof als visemulsie
  Vul de turfmolmpotjes met een mengsel van:
  1/3 Potgrond (houdt goed vocht vast, bevat wat voedingsstoffen)
  1/3 Zaai/stek grond
  1/3 Perliet (geeft luchtigheid aan het mengsel)

  Vul de potjes met dit mengsel, maak ze goed nat en zet ze op hun plaats onder de lamp om alvast op temperatuur te komen.
  Bewortelde klonen hebben niet zozeer licht alswel warmte nodig voor het groeien van hun wortels. Houd de worteltemperatuur minimaal 20 graden Celsius, liefst 25 graden. Gebruik hiervoor een bodemverwarmer (matje, kabel) of houd de luchttemperatuurr enkele graden hoger dan de gewenste worteltemperatuur. Gebruik voor het meten van de worteltemperatuur een of merdere aquariumthermometers (drie tot vijf gulden). Tip: leg er altijd bij aankoop eerst een paar naast elkaar op de toonbank, koop alleen die meters die overwegend dezelfde temperatuur aangeven.

  Snijd of knip mooie groeitips van de gewenste planten. Snijd ze niet te klein, anders dalen de overlevingskansen; maak royale stekken van vijf tot tien centimeter lengte. Als je vanaf planten in het veld klonen verzamelt, neem dan altijd meerdere stekken van een plant voor de zekerheid. Omdat je nog niet zeker weet welke plant het beste wordt, kun je het beste van verschillende planten enkele klonen nemen. Verwijder direkt de grootste bladeren van de nieuwe stek, aangezien die teveel vocht verdampen. Bind de klonen met een labeltje aan elkaar en zet ze direkt in een emmertje met water om "flauwvallen" door vochtverlies te voorkomen. Eenmaal in het emmertje zijn de klonen een a twee dagen houdbaar, maar het is het beste ze zo snel mogelijk te planten.

  Maak met een potlood of spijker een gaatje in de aarde van het potje. Doop het onderste deel van het stekje in wat hormoonpoeder en tik voorzichtig het overtollige poeder af. Plant het stekje voorzichtig in het gaatje en druk de aarde rond het plantje zachtjes aan, geef indien nodig nog wat water. Houd de klonen vooral de eerste week goed vochtig. Geef de klonen indien mogelijk regelmatig wat bladvoeding door ze te bespuiten met de plantenspuit, waarin per liter water een theelepeltje visemulsie is opgelost. Spuit na iedere bladvoeding het blad later wel weer schoon met water.  Geef de klonen vierentwintig uur licht per dag. Je kunt het geheel zien als een intensive-care unit; die zet je 's avonds ook niet uit! Na tien dagen tot twee weken zul je de eerste worteltjes door de bodem van de potjes kunnen zien groeien. Gebruik je kleine potjes, dan is het tijd om ze uit de couveuse te halen en ze over te planten. Stekjes in de grotere potjes kunnen nog wat langer blijven staan tot ze wat groter zijn. TIP: Maak de potjes heel goed nat voor je ze overplant; de worteltjes groeien dan eenvoudig door het papperige turfmolm heen.
  Gebruik om over te potten uiteraard alleen de mooie exemplaren. Als je met verschillende soorten planten werkt, label dan ieder kloontje vanaf het begin. Bewortelde klonen kun je overplanten in ruimere potten (tien tot twintig centimeter doorsnee).

  Als stekmedium zijn er ook nog steenwolblokjes. Deze stekken niet beter dan turfmolm, zijn veel duurder, milieuverontreinigend (vergaat niet) en je moet ze direkt gebruiken als ze klaar zijn. Ze zijn wel beter als je klonen moet transporteren, je kunt ze zelfs laten vallen, wat je met een turfmolmplantje niet moet proberen. Ze zijn wel sneller en eenvoudiger klaar voor gebruik. Je legt ze op een bedje van perliet, zodat er van onder lucht bij kan en overgiet ze met water, waarin wat wortel hormoon is opgelost. De blokjes zijn fabrieksmatig al voorzien van gaatjes, zet hierin de stekjes, druk ze een klein beetje verder in het blokje, zodat ze goed stevig staan.

  Je prikt de plantjes in de turfmolmpotjes of steenwolblokjes en spuit de kloontjes in een keer nat met wortel hormoon. Een liter is voldoende voor enkele bespuitingen de eerste 48 uur. Het hormoon dringt door de celwand in het stekje en klaar is Katrien!
  Houd je van puur natuur, neem dan wat wilgentwijgen en maak daarvan een hormoonhoudend aftreksel of stop het steeltje in je mond en maak het nat met wat speeksel, zelfs dat schijnt te werken.

  Zie ook het boek: Je eigen stekken maken  Grtz
  Laatst gewijzigd door Jointjedraaien; 13th June 2011 om 03:44

 2. #2

  Registratie op
  Jun 2008
  Location
  outer space
  Leeftijd
  26
  Berichten
  559

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  eh, dus je moet je stekje eerst 24u licht geven voor een week ofzo lang, en dan 18u licht geven om vervolgens (weer een week later) je planten definitief op 12u te zetten? Wow, lijkt me ingewikkeld voor die plant...


  , Michiel
  grow da weed, smoke it's buds

 3. #3

  Registratie op
  Oct 2007
  Location
  Belgium
  Berichten
  2.518

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  Planten kan je onder 24u zetten of onder 18/6 dat is allebei de groeifase.
  24u voor stekken is zodat ze sneller groeien en zodat het klimaat hetzelfde blijft terwijl ze aan het genezen zijn.

  Je schakelt over naar 12/12 wanneer je dat zelf wilt natuurlijk.

  Van 24 naar 18 en dan elke keer lager lijkt natuurlijker voor de plant sinds hier de dagen ook beetje bij beetje korter worden. En niet enneens van 18(of 24) naar 12.

  Peace

 4. #4

  Registratie op
  Jun 2008
  Location
  outer space
  Leeftijd
  26
  Berichten
  559

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Smokey
  Planten kan je onder 24u zetten of onder 18/6 dat is allebei de groeifase.
  24u voor stekken is zodat ze sneller groeien en zodat het klimaat hetzelfde blijft terwijl ze aan het genezen zijn.

  Je schakelt over naar 12/12 wanneer je dat zelf wilt natuurlijk.

  Van 24 naar 18 en dan elke keer lager lijkt natuurlijker voor de plant sinds hier de dagen ook beetje bij beetje korter worden. En niet enneens van 18(of 24) naar 12.

  Peace
  Eh ja kweetniet, tzit zo: over twee weken gaan ze over van groei naart bloei. Voor de groei staan ze onder 18u, en voor de bloei zet ik ze in mijn serre, waar de dagen van zichzelf korter worden


  , Michiel
  grow da weed, smoke it's buds

 5. #5

  Registratie op
  Oct 2008
  Location
  belgium
  Leeftijd
  28
  Berichten
  1.131

  Standaard

  ik heb gehoord dat je een schil van een stukje tak kunt spoelen in chloor of bleekwater en zodat alle bacterien dood zijn en dit dan kan laten ontkiemen tot uitsluiten wortels.
  en dat je dit kunt bewaren in de ijskast voor het volgende jaar?
  klopt dit en hoe werkt dit precies?

 6. #6

  Registratie op
  Oct 2007
  Location
  cannabis land
  Leeftijd
  43
  Berichten
  3.243

  Standaard

  Deze techniek is me totaal onbekend, een schil van een tak laten ontkiemen ??? Enkel zaadjes ontkiemen. Heb jij toevallig het warm water uitgevonden .

  Grtz

 7. #7

  Standaard

  Houd je van puur natuur, neem dan wat wilgentwijgen en maak daarvan een hormoonhoudend aftreksel of stop het steeltje in je mond en maak het nat met wat speeksel, zelfs dat schijnt te werken.  Grtz
  kan iemand mij vertellen hoe je dat hormoonhoudend aftreksel moet maken?

 8. #8

  Registratie op
  Oct 2007
  Location
  cannabis land
  Leeftijd
  43
  Berichten
  3.243

  Standaard

  Waterige aftreksels

  Als je planten laten trekken in water, zullen bepaalde werkzame stoffen die in de plant aanwezig zijn, oplossen en overgaan in het water. Op die manier kun je gebruik maken van geneeskrachtige stoffen en smaakstoffen van de plant zonder de plant zelf op te eten. Of stoffen overgaan in het water is afhankelijk van de oplosbaarheid van die stoffen, het gebruikte deel van het kruid (wortel, blad, bloem..), van de oplosvloeistof (water, alcohol), van de temperatuur en de manier of duur van het uittrekken (extraheren)

  Infuus is een warm aftreksel

  De meestal gedroogde planten worden 10 tot 15 min. getrokken in water van 90░C. Vooral gebruikt voor zachte plantendelen zoals blad en bloemen (grof gesneden) en voor kruiden met temperatuurgevoelige bestanddelen zoals glycosiden, etherische olie en alcalo´den uit de nachtschade-familie.

  Maceraat is een koud aftreksel

  De gedroogde planten worden meestal langer 30 min. tot 8 uur getrokken in water op kamertemperatuur 20░C. Vooral voor slijmstofhoudende kruiden zoals Lijnzaad en Heemst.

  Decoct is een afkooksel

  De gedroogde planten worden meestal kort gekookt of tegen de kook aangehouden 100░C. Vooral in gebruik voor hardere plantendelen zoals wortels of schors (fijner gesneden dan blad),die hun werkzame stoffen minder snel vrij geven en voor hittebestendige bestanddelen zoals de meeste alkalo´den, saponinen en looistoffen.

  Deze 3 basisbereidingswijzen kunnen ook gecombineerd worden bvb. maceraat-infuus, decoct-infuus. Doseringen zijn erg belangrijk, maar ook afhankelijk van de persoon (gewicht), van de kwaal (acuut of chronisch) en de gebruiksduur. Gemiddelde dosering is een goed gevulde eetlepel per kopje 3 maal daags gedurende 1 tot 3 weken. Een eetlepel is fijn gesneden ongeveer 4gr. blad of bloem, 7gr. zaad en 8gr. wortel. Een kopje kan ongeveer 150ml water bevatten.

  Extracten


  [LIST][*]Worden bereid door concentreren (uitdampen of vernevelen) van aftreksels uit planten.[*]Droge extracten zijn bijna helemaal uitgedampt, vochtgehalte is laag, ongeveer 10%.[*]Weke extracten zijn stroperig, vochtgehalte is maximum 25 %.[*]Vloeibare extracten, 1 deel bereiding komt overeen met 1 deel grondstof.[*]Nebulisaten zijn droog extracten bekomen door het vernevelen en dan snel drogen van het aftreksel in een droogkamer. Deze bereidingswijzen zijn als liefhebber moeilijk te maken[/LIST]
  Grtz

 9. #9

  Standaard

  oh,

  erg bedankt voor het antwoord
  zal vanavond eens m'n wilg bijsnoeien, hihi


  grz

 10. #10

  Standaard

  Ey Bobo

  Hoe kom je aan de stekkenbak die je daar gebruikt, heb er zelf zo een nodig en zo goedkoop mogelijk natuurlijk of kan ik zelf iets bouwen in een kast.

 11. #11

  Registratie op
  Feb 2008
  Location
  wietopia
  Leeftijd
  26
  Berichten
  1.055

  Standaard

  Check http://www.growshopalien.com/onlineshop/
  Hier vind je tal van propagators. In alle maten, met of zonder verwaringsmatjes.
  Wat je ook kan doen is gewoon een zakje trekken over je stekjes.
  Maar dan moet je telkes het zakje er af prutsen om de stekjes te besproeien.

  Greetz,
  zion

 12. #12

  Standaard

  Bedankt voor de tip, maar heb er een aantal nodig.
  Heb wel een kast waar ik een aantal latten in kan zetten, maar is dat dan voldoende?

  B

 13. #13

  Standaard

  mag er bij wortelstimulator ook nog groeivoeding gegeven worden of is dat niet aan te raden

 14. #14

  Registratie op
  Oct 2007
  Location
  cannabis land
  Leeftijd
  43
  Berichten
  3.243

  Standaard

  Ik veronderstel dat je stekken hebt genomen en dat ze staan te wortelen. Als je in het begin wortel stimulator mee gegeven hebt is het niet echt nodig om dit nogmaals te doen, tenzij ze klaar staan om over te planten.

  Als ze al een dag of vier a vijf aan het wortelen zijn, mag je een lichte dosis voeding geven.

  Grtz

 15. #15

  Registratie op
  Jun 2009
  Location
  Zeeuws vlaanderen
  Leeftijd
  45
  Berichten
  1.355

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  Wanneer je met scrog de "gebruiksaanwijzing" volgt en alles wat onder het net overblijft na een tijdje weghaalt,kan je de weggenomen takjes dan nog als stek gebruiken?

  Tnx
  Daniella

 16. #16

  Registratie op
  Jul 2009
  Location
  Ik woon in een oude boerderij in het buitengebied
  Berichten
  4.279

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  Hallo Misty,

  Zonder meer, ik ken geen plant die zo gemakkelijk aan de wortel gaat als cannabis. Ik heb overigens nooit stekpoeder gebruikt. Ik heb een stekkenboer gesproken die zijn stekken in papje van water en talkpoeder doopte om ze vervolgens in pluggen te zetten. Ik heb de zelfde methode toegepast bij stekken in grond. Het werkte inderdaad. Nadien heb ik de stekken zonder meer in de grond gezet. Dit werkte evengoed. Ik vraag me nog steeds af of de stekken dankzij of ondanks het talkpoeder gewordteld zijn.

  Xtreme

 17. #17

  Registratie op
  Jun 2009
  Location
  Zeeuws vlaanderen
  Leeftijd
  45
  Berichten
  1.355

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  Hi extreme,
  Ik vroeg het me af omdat de planten op dat moment al in bloei gezet zijn/staan.
  Is nog niet helemaal duidelijk,een zegt niet aankomen i.v.m. "bloeden"van de plant,ander zegt alles onder het net weghalen wat geen/weinig licht krijgt.

  Wat de talkpoeder betreft,als een tuinder het doet....
  Heb me er niet echt in verdiept,maar volgens mij is talkpoeder iets van kalk...
  Alleen wat ze er bijgooien aan parfummetjes en zo?zal zeker een zuivere talkpoeder moeten zijn,weet trouwens niet of kalk in dat stadium welkom is?
  Gewoon ff nazoeken,is vast wel ergens te vinden.

  Tnx voor het antwoord.

  Grts
  Daniella

 18. #18

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  Heb je toevallig een foto hoe en waar je de stekken er van af knipt.
  Ook krijg je dan ongeveer een idee hoe groot de stek ongeveer moet zijn.
  Heb het nu al een paar keer geprobeerd van verschillende planten
  tot nu toe nog zonder resultaat helaas...

 19. #19

  Registratie op
  Jun 2009
  Location
  Zeeuws vlaanderen
  Leeftijd
  45
  Berichten
  1.355

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  De stekken haal je uit de "oksels" van de plant.
  Hier een linkje met foto's van hoe het er ongeveer uit moet zien,
  en wat extra info in het verslag.
  http://www.jointjedraaien.nl/wietfor...r-kloonverslag

  Grts
  Daniella
  Laatst gewijzigd door Jointjedraaien; 20th June 2010 om 19:42

 20. #20

  Standaard Re: Klonen/stekken maken

  weet jij toevallig watvoor temperatuur ik nodig heb , ik heb een slaapkamer omgebouwd maar nu moet wel weten welke temperatuur moet instellen.
  groeten Frank

Pagina 1 van 3 123 LaatsteLaatste

Cannabis Tags

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe topic starten
 • Je kan niet reageren
 • Je kan geen bijlages toevoegen
 • Je kan je bericht niet aanpassen
 •