Maak gratis een account aan en krijg toegang tot het volledige forum. Paswoord vergeten? klik hier om een nieuwe aan te vragen. Neem contact op indien u problemen ondervindt met inloggen of registreren.
Maak een account aan!
Niet iedere soort gooit ze naar buiten, je kunt eventueel een bevruchte pistil indrukken. Druk dan op het spitse puntje en dan vouwt hij een beetje open. Zie je een (mooie tijgerprint op een) bruin zaadje? Dan zijn ze rijp. Helaas geldt dat niet automatisch voor alle pistils natuurlijk.
Met het oog op regenachtig weer en ontkiemen in de top (vorig jaar meegemaakt, spaghettibende) gebruik ik deze methode voortaan.
Ik had een vraagje, ik heb vandaag 157 mooie bruine zaadjes uit mijn plant gehaald, mijn vraag is, wat moet ik er nu mee doen? Hoe moet ik ze drogen, luchticht of niet etc?
Wel koel bewaren i.v.m. dormantie doorbreken en de levensduur van je zaad. Hoe warmer je bewaart hoe sneller de kiemkracht afneemt. Droog koel, niet luchtdicht bewaren ook een zaadje ademt, al is dit miniem.
Papieren zakje of een sealtje gebruik ik altijd. Zo kan het blijven ademen, eventueel wat rijstkorrels erbij doen. In een gripzak krijg je schimmelvorming-
Dat ontkiemen in de top heb ik vorig jaar ook meegemaakt.
Ik kreeg de LV niet onder de 70% gedurende de laatste weken met als gevolg inderdaad spaghetti en veel onbruikbare zaden.
Ik berg ze wel afgesloten van de lucht op. Eventueel zijn er ook anti-schimmel-middeltjes waarmee je ze eerst nog kunt behandelen.
Zaadjes gaan in een epje, of zakje, en die gaat weer in een klein glazen potje met wat rijstkorrels.
De rijst doe ik niet bij de zaden zelf.
Bewaren doe ik ze in een koelkast bij zo'n 5oC.
Zaadjes van 10 jaar oud ontkiemen hier nog prima.
Comment