------------
Forum Top Ad MOBILE Smallest
Collapse
Mededeling
Collapse
No announcement yet.
Diy bouw led niet origineel maar wel leuk
Collapse
X
-
Diy bouw led niet origineel maar wel leuk
You do not have permission to view this gallery.
This gallery has 1 photos.Last edited by exmember44134; 20 July 2017, 19:05.Tags: Geen
-
Die blauwe en rode kleuren zijn gebaseerd op de kleuren licht die het chlorofyl pigment opneemt. Dat is namelijk de hoofdmotor voor de fotosynthese.
In onderstaande grafiek staan Chlorophy a en b samen (de groene lijnen) met wat andere pigmenten:
PlantPigments.jpg
Als je die a en b grafieken wat combineert zie je bij cholorphyl zo twee pieken. Eentje ongeveer rond de 450Nm en eentje rond de 660Nm. Die 450Nm heet dan "royal blue" (of koningsblauw) en de 660Nm heet "photo red" als je de leds in die kleur bestelt.
Die andere pigmenten doen overigens ook gewoon mee aan de fotosynthese. Dus het verhaal dat alleen specifiek dat blauwe en rode licht gebruikt worden is ook niet waar. Als is de fotosynthese van chlorofyl wel de meest efficiente.
De McCree RQE (Relative quantum efficiency) grafiek laat voor het gehele zichtbaar licht spectrum zien hoe efficient de fotosynthese werkt voor de golflengtes:
McCree vs Cree 3000K.png
Dat is een stuk breder dus dan alleen chlorofyl. Maar goed, glastuinders gebruiken vooral dat blauw en rood voor bijverlichting, want de rest komt wel uit het zonlicht. Dat blauw+rode licht is dan wel net even efficienter dan meer compleet wit licht.
De ingetekende rode lijn is overigens het spectrum van de COBs die ik gebruik. Dat sluit dus ook best aardig aan bij de grafiek.
Voor hoofdverlichting beperkt dat paarse licht je wel wat doordat je alleen het chlorofyl aanstuurt en al die andere pigmenten dus niet of nauwelijks. Dan krijg je dus ook wel snel "bleaching" problemen als je wat meer licht probeert te geven aan de planten.
Comment
-
Efficientie is vooral een functie van prijs. Je moet de investering afwegen tegen de kosten. Hoe zuiniger je draait hoe meer leds je nodig hebt en dus hoe hoger de investering. Andersom zijn de stroomkosten dan wel lager. Als je die twee over een periode vergelijkt dan kun je vrij eenvoudig bepalen wat voor jouw stroomprijs en aanschafprijs van de onderdelen de goedkoopste optie is.
Eerlijk gezegd denk ik niet dat koeling daarin een grote rol gaat spelen. je moet wel heel veel koelen om noemenswaardige verschillen te zien.
Comment
-
Waarom zou je alleen kijken naar stroomverbruik? Het gaat nou juist om de totale kosten. Daar komt "led" zelfs over een korte looptijd wel degelijk goedkoper uit.
Of belangrijker nog, tot op zekere hoogte zijn duurdere (efficientere) leds dan ook uiteindelijk goedkoper dan goedkope (inefficientere) leds. Of zelfs binnen een bepaald model lde/cob dat je een optimum efficientie kan bepalen waarop de boel het meest economisch rendabel is.
Comment
Comment