Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Paarden vijg /Drol

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Paarden vijg /Drol

    Korting op 420shop
    De vraag is het goed als ik een paarden poepke bij mn wiet planten doe
    als ik dat wat laat drogen in de zon en dan er bij als voeding?

    Graag jullie mening!!
    God was never on your side..

    #2
    Re: Paarden vijg /Drol

    Paardenmest

    Dit is een mengeling van uitwerpselen van paarden met stro, houtkrullen of zaagsel. Paardenmest is een droge, warme mest, met een lossere samenstelling dan rundermest. Met warme mest bedoelen we mest die veel warmte afgeeft gedurende de verteringstijd. Paardenmest is heel wat warmer dan runderstalmest, die op zijn beurt weer warmer is dan kippenmest.

    Alleen de paardenmest met stro erin mag in de grond verwerkt worden. Als de paardenstallen werden ingestrooid met zaagsel of houtkrullen, mag die mest als grondstof voor de composthoop dienen. De vertering van de houtkrullen (of zaagsel) in de grond zou evenveel stikstof aan de grond onttrekken dat de gewassen eronder gaan lijden. In droge, losse grond werkt paardenmest iets minder goed dan stalmest, maar op zware, compacte grond werkt hij heel goed. In de composthoop geeft hij veel warmte af waardoor de vertering goed op gang komt. Omdat het een droge mest is, kan de hoop wel te droog worden, zodat hij nat gemaakt moet worden. Een speciale toepassing is het gebruik van verse paardenmest als bodemverwarming om in een koude serre of platte bak vroeg te kunnen zaaien.


    Darwin heeft al gezegd dat alle vruchtbare grond minstens eenmaal door de maag van een worm is gegaan. De grote Darwin heeft namelijk niet alleen de evolutietheorie bedacht, maar een groot gedeelte van zijn leven wormen bestudeerd. Daarom moeten wij ons niet te groot voelen om eens na te denken over het kleine. Laten we eens kijken of er voor paardenmest geen andere oplossing is.

    Zonder leven onder de grond geen leven op de grondWormen eten dus geen grondHoe komen we aan zoveel geluk?

    Hoe komen we aan zoveel geluk dat compostwormen toevallig paardenmest zowat het lekkerste vinden wat er bestaat?. In elke echt oude mesthoop vind je ze: Duizenden wormen die zich langzaam door een hoop omhoogwerken en vermeerderen zolang er nieuw voedsel voor hen opgebracht wordt. Laat zon hoop eens liggen zonder toevoegingen en je ziet hem krimpen. Als je onderin een handvol wegneemt zal je merken dat het geen paardenmest meer is, maar geurt naar pure bosgrond en aanvoelt als zwarte aarde. Uiteindelijk blijft er niet meer dan zo'n tien procent van de hele hoop over. Haal je dan het bovenste laagje droge mest weg (want het moet wel vochtig blijven om te kunnen worden verteerd) dan kun je het restant perfect als bemesting gebruiken; een halve liter pure humus gestrooid per vierkante meter is prima. Dit verbrandt je gewas nooit, geeft geen plotselinge groeischeuten, want het is een langzaamwerkende bemesting die bezig is je grond te verbeteren. Je bent je mest kwijt en je hoeft geen kunstmest te kopen.

    Kunnen we dit nog verbeteren?

    Ja, alles wat we die grote wormengemeenschap te eten geven komt uiteindelijk in de humus terecht, dus wat dacht je van alles wat uit je keuken komt, groenteafval, gekraakte eierschalen, gekookte aardappelen sinaasappelschillen, koffie filters, papier en kartonsnippers. Kortom ALLES wat je normaal in de GFT bak gooit kan op de mesthoop, ook gemaaid gras (niet teveel tegelijk) gevallen blad, behalve vlees, visresten en dingen die vet zijn. Denk eraan dat je geen onkruid op de hoop gooit waar zaad in zit. Door de lagere temperatuur waarbij het materiaal gecomposteerd wordt zullen zeker niet alle zaden verbranden. Graszaad is natuurlijk geen probleem aangezien je bemesting toch op de wei terechtkomt. Als je de wormhumus echter wilt gebruiken als aanvulling (10 tot 20%) op de armetierige potgrond voor je zomerplantjes of in je groentetuin is het nogal lastig en een gazon onder je kamerplanten maait niet makkelijk.

    Hoe gaan we te werk?Een wormencompost hoop hoef je niet te keren

    Het voordeel van het gebruik van wormen boven een gewone composthoop is dat het eindresultaat een stap verder is verteerd, (de plantenvoeding komt gemakkelijker vrij voor de plantenwortels) maar ook dat het buitengewoon handig is dat je de hoop nooit hoeft te keren. De wormen zijn noeste werkers en doen dat constant gratis voor je. Wil je humus oogsten, haal dan de bovenste 10 cm van de hoop af en gebruik dit voor het vormen van de nieuwe vluchtlaag onder je nieuwe hoop. Leg dit tegen de oude hoop aan en ga gewoon hierop verder met het aanbrengen van je ruwe grondstof. De wormen zullen langzaam maar zeker naar deze nieuwe hoop toe kruipen, aangetrokken door een nieuw feestmaal. Zo zit je nooit meer zonder wormen.

    Over de mest zelf

    Worden de paarden op stro gezet dan kan de mest zonder bezwaar gebruikt worden. Het wordt iets anders als er houtmot gebruikt wordt als strooisel. Houtsnippers van onbewerkt hout kunnen goed gebruikt worden, alleen de voedingsstoffen komen later beschikbaar dan van stromest. Wat in een wormencomposthoop geen probleem is. Tot zover is er nog niks aan de hand. Een heel ander verhaal wordt het als er bij het houtsnipperstrooisel snippers tussen zitten van bewerkt hout. Het kan bewerkt zijn met een impregneermiddel of er kunnen lijmresten in zitten. In deze stoffen zitten middelen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zeker bij de hoeveelheden die gebruikt worden om te bemesten. En niet te vergeten: geconcentreerd in je wormenhumus terechtkomen Op de lange duur zal dit gevolgen hebben voor de bodem en misschien voor de gezondheid. Als je paardenmest gebruikt van houtmot, probeer er dan achter te komen waar de houtmot vandaan komt.

    Ontwormmiddelen

    Bij navraag aan een producent van ontwormingsmiddelen werd verteld dat het drie weken duurt voordat het laatste ontwormingsmiddel uit het paardenlichaam is. Tevens moet je er rekening mee houden dat het drie weken duurt voordat het middel in de mest onschadelijk is geworden volgens de milieu specialist van het bedrijf. Om het wormenbestand in de hoop niet een geweldige klap te geven is het dus verstandig gedurende 6 weken na het ontwormen de mest even ergens anders op te slaan.

    Nog een paar worm feiten
    Last edited by monty; 8 September 2009, 15:41.

    Comment


      #3
      Re: Paarden vijg /Drol

      als je van een rokertje die naar paardenpoep ruikt houdt,zou ik dat zeker doen als je daar niet van houd zou ik het niet doen

      Comment


        #4
        Re: Paarden vijg /Drol

        Paardenmest kun je in verschillende soorten gebruiken.Je kunt het laten weken in water en dan vloeibaar aan je planten geven.Let wel op dat het op de grond komt en niet op de bladeren.
        Paardemest (en ook koeienmest) nooit joger dan 1 jaar oud gebruiken omdat het anders te scherp is (te veel ureum). Wanneer er ook stro doorheen zit kan het in het voorjaar ook goed ondergespit worden in de moestuin. Prima spul !
        Alles wat opgedroogd is in de zon is direct te gebruiken.
        Wanneer de hoop hoog is zal een deel van de ureum door de regen naar beneden zakken in de onderlaag, hier zou ik wel mee wachten.

        Paardenmest bevat de volgende voedingsstoffen


        N totaal = 5.0 gram/kilo


        N mineraal = 1.0 gram/kilo


        N organisch = 4.0 gram/kilo


        P2O5 = 3.0 gram/kilo


        K2o = 5.6 gram/kilo


        MgO = 1.8 gram/kilo


        Na2O = 1.0 gram/kilo


        S = 2.0 gram/kilo
        Last edited by monty; 8 September 2009, 15:39.

        Comment


          #5
          Re: Paarden vijg /Drol

          en onze ervaring is ......niet te veel ,,,verse paardevijgen....maar ook veder niks ....tja water uit de sloot ....

          Comment


            #6
            Re: Paarden vijg /Drol

            De poep blijf op het fietspad liggen en verweg uit de buurt van mijn plantje
            God was never on your side..

            Comment


              #7
              Re: Paarden vijg /Drol

              Hehe zou toch gezellig zijn een weed theetje voor bella en ondertussen kan een lekkere paardevijg thee'tje voor mary jane
              Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

              A. The cop!

              Comment

              Bezig...
              X